Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je to jediná studna uprostřed africké pouště. Humphrey Bogart ji bude bránit proti přesile do poslední kapky vody… nebo krve... V červnu roku 1942 po pádu libyjského Tobruku dostává osamocená posádka amerického tanku pod velením seržanta Joea Gunna (H. Bogart) rozkaz k ústupu na jih do nekonečné saharské pouště, aby se zformovala se zbytky spojeneckých sil. Na cestě se k nim postupně přidávají další přeživší bitvy, až se z nich stává nesourodá skupina tvořená vedle Američanů také britskou jednotkou, Francouzem, súdánským důstojníkem a jeho italským zajatcem a sestřeleným německým pilotem. Kvůli nedostatku vody musí ale upustit od hledání Spojenců a zamířit k jediné stovky kilometrů vzdálené studni. Po vyčerpávající jízdě však na místě zjistí, že je téměř vyschlá. Navíc se dozví, že ke stejné studni míří i žíznící prapor wehrmachtu o pěti stech mužích. Tváří v tvář nezměrné přesile stojí před Gunnem a jeho pouhými osmi vojáky důležité rozhodnutí – znovu ustoupit, nebo se jim v předem prohraném boji postavit a získat co nejvíce času pro chystanou spojeneckou protiofenzívu? Byl by to ale skutečně předem prohraný boj, když by v této bitvě nerozhodovalo množství zbývajících nábojů, ale množství zbývajících kapek vody? (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

classic 

všechny recenze uživatele

Pozor, nejedná sa o filmovú verziu Sahary s Matthewom McConaugheyom a Penélope Cruzovou z roku 2005, pod taktovkou režiséra Brecka Eisnera, no, Matthew by sa mal niekedy zamyslieť, čo voľakedy praktizoval, dnes sa hádam i hanbí... Skrátka dobrodružná hovadina, aká sa len tak nevidí, k tomu ešte prepadák ako lusk, táto Sahara je s Humphreyom Bogartom, z roku 1943, keď vznikalo X - Y propagandistických filmov, kde pochválim na jednej strane spracovanie, tzv. z Afriky s krásnou čiernobielou kamerou + výbornými hereckými výkonmi, pričom aj tak si BOGGIE KRADNE FILM PRE SEBA, na strane druhej zase bije do očí extrémna predvídateľnosť, kde som sa normálne začudoval nad scenárom, ktorý akoby „obhajoval” Dučeho nad Hitlerom. Príbeh sa situuje do nehostinnej africkej púšte, kde sa uchýlili vojaci na čele so seržantom Gunnom, pričom po ceste pozbierajú zajatcov, jedného pilota nacistu a taliana, ktorý sa s nimi skamaráti. V púšti im pomaličky dochádza drahocenná VODA, a tak potrebujú nájsť studňu s vodou, ktorá by im predĺžila pobyt v púšti, ale neďaleko od nich sa nachádzajú nemeckí vojaci, ktorí sú taktiež smädní a chcú sa napiť. Nemcov je cca. 500, pričom Gunnovcov je len cca. 10, tak si vydeľte nepomer, že RIZIKO rozpadu, ak by zaútočili proti nim, je vysoké. Gunn sa rozhodne brániť studňu stoj, čo stoj, samotní Nemci zaútočia, pričom nevedia, že sú ťahaní za nos... Ďalej prezrádzať nebudem, prídete na to sami, propaganda, ktorá až v zadku štípe, ako to normálne vykričí sama zo seba, má vynikajúcu KAMERU a Bogarta, to stačí na to, aby ste sa nenudili, ja mám vskutku dobrý pocit, i keď viem, aký háčik je v tom. Aký účel má spĺňať... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V tomto případě dám přece jen přednost remaku. Bogart je více autentičtější, Belushi však více cool stejně jako zbytek posádky. Skvěle načrtnuté charaktery postav poskytují prostor pro heroické hlášky i postoje v jinak strohém příběhu a jsou hlavním tahounem filmu. Originál v tomto pohledu mírně zaostává a je o něco více naivnější. V rámci válečných jednohubek však ucházející záležitost. ()

Reklama

RakeW 

všechny recenze uživatele

Mně osobně se ten úvod, který ostatní označují za nudný, celkem líbil. S akcí, která ke konci převažuje, totiž přichází i logické lapsy, patos a čím dál hustší propaganda... Ta je trochu legrační (zejména v rané fázi děje, kdy se postupně vytváří celá internacionální jednotka), dost okatá (hlavně v promluvách ke konci), ale v historickém kontextu samozřejmě naprosto pochopitelná. Navíc to nic nemění na tom, že je to dost poutavě natočené a po technické stránce až nečekaně zdařilé. Uncle Sam svými dolary na výbuchy a kompars očividně nešetřil. I z takových maličkostí, jakou je lehce komická přestavba amerického Half-tracku na německý Sonderkraftfahrzeug, je znát to tvůrčí nadšení. Mimochodem režisér byl maďarského původu a scénář je založen na nějakém sovětském předválečném filmu. Mezinárodní spolupráce na všech frontách, před kamerou i za ní. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo velice lákavě, ale pak to jen klesalo a nudilo. Humphrey Bogart byl skvělý herec a mám ho ráda za jeho drsnost, ale v tomhle filmu jsem si ani neuvědomila, že tam hraje a věřte nebylo to kvůli tomu, že to zahrál tak dokonale, že jsem ho ani nepoznala. Prostě příběh nemá nic zajímavého, jen střílení a to mě nebaví. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před hodně lety jsem viděl remake tohodle filmu. Hodně se mi líbil. Se starou Saharou je to podobný. Jednoduchej, ale poutavej a nenudící příběh se skvělým Bogartem v hlavní roli. I ostatní herci jsou dobří. Antiněmecká propaganda a černobílost postav je pochopitelná a trochu úsměvná, ale rozhodně to tenhle film nijak nekazí. 4,5 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Humphrey Bogart nahradil Briana Donlevyho, ktorého už unavovalo hrať vo vojnových filmoch. Donlevy zase prevzal úlohu Bogarta v komédii Once Upon a Time (1944), ale vo filme sa nakoniec neobjavil. (Michal74)
  • Film sa nakrúcal v Borego Desert, Imperial Valley, Chatsworthe v Kalifornii a v Yume v Arizone. (Michal74)
  • Vo filme nehrajú žiadne ženy. (westerns)

Reklama

Reklama