Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uznávám kvalitní provedení několika dílčích nápadů, z nichž mě nejvíc upoutal alternativní animovaný vzhled jakési internetové databázy i s pohyblivými video položkami. Nebo pak i záběry se sledováním dění na několika obrazovkách z různých úhlů pohledů najednou (horší už bylo, co se někdy na těch obrazovkách odehrávalo, ale budiž :o)). Jinak mě tento pseudoanimovaný náhled do duše mladých jedinců notoricky závislých na drogách většinou nebavilo sledovat, nekonvenční vizuální styl se mi vzhledem k monotónnosti brzy okoukal. Přestože jde o závažné téma současnosti, zpracování ve mně nevyvolalo žádné silné emoce, dýchaly na mě z toho pouze nesympatická pachuť a odosobněný chlad... a nevím, nakolik to zkreslily přidané animační efekty, ale taktéž většina hereckých výkonů mi připadala podobně nezáživná, snad jedině Robert Downey mladší občas dokázal dát do svého hereckého projevu i jistý styl, kterým tu obskurní zfetovanou nudu lehce rozvířil. Rozvláčný děj-neděj, byť s několika zajímavými krátkými politickými vsuvkami, se mi příliš táhl, dojmy mi částečně zvedl až poeticky barevný závěr, jinak to byl pro mě zase jednou film „MmM“, tedy mimo mě. [45%] ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý experiment s rotoskopickou animáciou, ktorý sa pohráva s nejasným podaním jednoduchého, ale prostredníctvom postáv a ich vzájomných interakcií bravúrne nečitateľne posplietaného žánrového príbehu, ktorý paradoxne nie je ukotvený vo všadeprítomnej science fiction štruktúre a prvkoch, ale sondou do prostredia narkomanov a policajtov, absurdne mrazivo hyperbolizovanej paranoje a nedôvery v obkolesení veľkého brata a záhadných, podvratných tajných organizáciách, tvoriacich podivnú živú štruktúru jedného gigantického, všeovládajúceho labyrintu, v ktorom si nikto nemôže byť istý ničím a nikým. Na rozšifrovanie musí divák použiť všetky svoje zmysly. Film náročný ako pre samotných tvorcov, tak spätne v pamäti rekonštruujúc i pre diváka. A toto natočil Linklater po Before Sunset a divnej športovej komédii, ktorú som radšej nevidel. Ak hľadáte nevšedné, až postmoderné dielo na hlbšiu analýzu, práve sa naň pozeráte. Niekedy sa k tomuto kúsku, čiastočne vychádzajúcom z Dickovho života musím vrátiť. 85% ()

Reklama

Revanx 

všechny recenze uživatele

A Scanner Darkly je skvelý film. V istom zmysle však trpí tým, že jeho príbeh, ktorý je aj tak často v úzadí, je úplne prevalcovaný jeho formou. Napriek tomu ide o jeden z najzaujímavejších počinov posledných rokov a každý milovník sci-fi by po tomto filme mal zaručene siahnuť. A možno nielen on. Ale to už je na Vás, nie nadarmo sa pri vstupných prehliadkach na odvykačku hovorí: „The choice is yours.“ ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca paranoia schyzofrénia depresia konšpirácia halucinogenné psycho vyzuálne opodstatnene prevedené vnímanie a myseľ feťákova dialógy (prevody na bicykli, cesta autom =)). Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder najdokonalejší výber hercov v dejinách filmu :() ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Linklater .. Není tajemstvím, že žijeme v prostředí závislostí… To platilo v době, kdy Dick svoji knihu napsal (1977), platí to dnes a platit to bude i v (ne)daleké budoucnosti, kam své dílo zasadil scénárista a režisér Richard Linklater. Jeho rukopis jde cítit hlavně v dialozích, kde se skutečně vyřádil a jsou excelentně podané. Bezchybní jsou i herci, kteří psychické pohnutky a paranoiu svých postav předvedly na výbornou. Co snímku nelze upřít je to, že díky zvolené animační formě vypadá velice neotřele a originálně. Vše krásně podtrhuje onu záludnou a bolestnou podstatu příběhu… Leise. _ 85%. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Downey jr. se do projektu zapojil, když se dozvěděl, že v něm bude hrát Reeves. O scénáři prohlásil, že je nejdivnější, jaký kdy četl. (PhillM.)
  • V Dickově domě v Marin County (ve filmu Orange County) žila jako v Temném obrazu komunita narkomanů. (Xeelee)
  • Předloha filmu je částečně autobiografická. Philip K. Dick v jednom rozhovoru prohlásil, že vše z Temného obrazu opravdu viděl. (Xeelee)

Reklama

Reklama