Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výtečná schizofrenicky-paranoidní sci-fi, která splnila má očekávání. Dickovská atmosféra tady funguje dokonale a určitě nejlíp ze zatím všech jeho filmových adaptací. Víc než akci (Minority Report, Total Recall) tady vidíme proniknutí do pokřiveného světa, plného lidí, kteří se snaží s ním vyrovnat. A SCANNER DARKLY je snímek o závislosti, o obětech a především o světě, který, pokud mu budou vládnout lidé, nikdy nebude spravedlivý. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Linklater je vizionář. Knihu jsem sice nečetl, ale toto zpracování opravdu mělo atmosféru, i když vlastně nevím jak to popsat. Docela často je tenhle film vlastně i komedie. Objevují se hlášky typu "Namísto pozvolného udušení Charles Freck začal halucinovat. Další co si uvědomil byla interdimenzionální příšera stojící u jeho postele." Výborný film, ne pro každého, ale každý by měl ocenit vizuální stránku a opravdu prdlého Roberta Downeyho Jr. a ještě víc ujetého Woodyho Harrelsona. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V blízké budoucnosti se banda přátel kdesi v Kalifornii sjíždí na nové droze s názvem substance D. Nemají však potuchy, že jeden z nich je agentem protidrogového oddělení. S látkou otce moderní sci-fi Philipa K. Dicka laškoval už Charlie Kaufman, projekt ale skončil v rukou Richarda Linklatera, který se pohybuje od romantických látek, westernů, hudebních komedií až ke „kritikám“ fastfoodových řetězců. Tentokrát se pustil do náročného kultovního románu, který nejprve vznikl jako hraný film a potom jej náročnou technikou překresloval do realistické podoby, nutno podotknout s výrazným schizofrenním nádechem. Výsledek ovšem zaostává za očekáváním. Světlo světa spatřil pochmurný (dějové místy nejasný) animovaný film, který ovšem více mluví (někdy až příliš), jeho bizardní postavy ztvárněné hollywoodskými hvězdami kromě bravurní animace nikterak nezískají divákův zájem a nějaké zásadní kritiky současné společenské koroze se nedočkáme!! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Něco do sebe to mělo! Velmi mě uchvátila celkové animovanost, která mi dost připomínala hru Borderlands. Naopak dost mi ve snímku vadil ten trapný, neustále se měnící oblek, ale to je asi tak všechno, co mě iritovalo. Jinak to byla příjemná sledovačka postupně se rozkládajících feťáků, kterým se z úžasné drogy škvařil mozek. O to spíš, když je film napráskaný takovými jmény. Všude vládla příjemná depresivní atmosféra. Richard Linklater zřejmě opravdu umí. Závěr mě více než potěšil. Neshledávám ve snímku ovšem žádný super zázrak. Lepší 3 *. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Důvod, proč jsem vyhledal tento film, byla jeho vizuální stránka. Přemalování jednotlivých herců je zajímavé. Docela často jsem zapomínal, že jde o kresbu. Film vypadá, jako zapnutý pastelový efekt na kameře, co máte doma ve skříni, akorát v trochu dražším provedení. Kladl jsem si otázku, zda zvolený styl byl vůbec nutný. Natočit to klasikým způsobem by bylo jednodušší, ale určitým způsobem mě to vsávalo do děje, který ve výsledku převálcoval veškerý ten zajímavý filmařský postup. Temný obraz je jeden velký trip, ale jeho obsah má něco do sebe. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Na konci filmu ve výčtu zesnulých či nemocných závislých přátel PKD figuruje i sám autor. Jedná se o jméno Phil s poznámkou poškození slinivky. (Xeelee)
  • Podle režiséra Richarda Linklatera zabralo natáčení filmu pouhých 23 dní; animační proces trval dalších 18 měsíců. (3DD!3)

Reklama

Reklama