Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Pohádka kterou si naprosto poprávu, pro sebe ukradl cholerický král Jiřího Císlera. Který hází jednu hlášku za druhou např.- "Sežral sedm prasat, dvanáct krav a sedm nejvyšších šlechticů!" "Tolik dobytka že přišlo nazmar?" . To nejhorší na pohádce, je však otřesně animovaný drak s jeho infantilními dialogy. Dále z herců zde stojí za pozornost vypravěč Josef Kemr. 55% ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

"Jak se to řekne, když je král blbec?" "Že se trošičku pomýlil." "Správně. Jsem blbec!" - Tahle pohádka je o tom, co se stane, když se všichni dívají, ale nikdo neposlouchá. O tom, že lidé někdy věří víc svým vlastním představám a strachům než tomu, co vidí a slyší. A že jednu věc v různém kontextu můžeme vnímat úplně odlišně. Král ze začátku věnuje Lidušce červenou stuhu "pro krásu" , ale když stuhu později vidí na drakovi, nepozná ji a považuje ji za zlé znamení... Pro tuhle pohádku mám slabost. Tuším, že její "technické parametry" - loutka draka, kostýmy, herecké výkony atd. - někdy trochu pokulhávají, ale mají i spoustu hvězdných momentů a mně ve většině případů vyhovují - jako by tahle pohádka byla natočena přímo pro mě. Viděla jsem ji už asi dvacetkrát a nikdy se u ní nenudím. Přispívá k tomu asi jednak geniální scénář, jednak to, že je ze zlínského studia, natočená na východomoravských kopcích a neokoukaném zámku Milotice. A co vyhovuje mé české duši - dá se citovat! "Přece se nebudeš bát - vždyť jsi po mě! No jo, jsi po mně. Vždyť já mám vlastně taky strach." - "A nevobkreslovat!" - "Nezakázal jsem vám snad, abyste mi nosili zprávy o povodních, o požárech, o vdavkách naší kuchařky a jiné hrůzy?!" - "Morcechadry, darmošlape zatracená... Bohatá je ta naše řeč. A krásná!" ()

Reklama

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasická pohádka, o jednom hodném drakovi, a trošku zvláštním králi. Herecké obsazení dobré. Herecké výkony dobré. Efekty žádné, a to je dobře. Triky se povedly. 👍 Příběh o lásce, kde se princezna zamiluje do potulného zpěváka, a drak se o princeznu nezajímá. Poznámka: Princezna je sympatická, a děvečka také. Hvězdiček 3 ()

hellequine 

všechny recenze uživatele

Mě se dráček Mráček náhodou moc líbil.. Pořád lepší rovnou přiznat - "My na to nemáme" a otočit to do, na první pohled, absurdně ztvárněného draka, než se snažit zapůsobit na první pohled bezvadným, blíže však zfušovaným drakem, na jehož bezchybné ztvárnění by prostě nestačili (ať už po finanční nebo trikové stránce).. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hádám, že nejsem jediný kdo měl problém s papundeklovým drakem. Vadil mi už v době když jsem viděl tuhle pohádku poprvé, takže nejde o rozežranost moderními CGI filmy. Drak má zkrátka nějak vypadat, budit strach a nebo alespoň respekt. Tenhle je jak retardovaný pes. Tak to jsem si zanadával a teď budu jen chválit, protože je co. Tahle pohádka je neprávem opomíjený klenot. Je skvěle napsaná a ještě lépe zahraná. Jiří Císler ztvárnil nezapomenutelnou roli a nebyl jediný. Líbily se mi písničky, i sympatické hledání krásy v prostých věcech. Jak říkám, pohádka je skvělá, jen ten drak, ten jí to kazí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • Draka namluvil Josef Kemr, který zároveň hrál postavu dědy Kovandy. (funhouse)
  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • Scenáristka této pohádky Markéta Zinnerová napsala také scénář k pohádce Pohádka o drakovi (1972). Nejspíše proto najdeme v obou pohádkách některé zcela stejné věty a dialogy, např.: „Zpíváš taky o lásce?“, „O lásce nejraději,“ nebo „Tolik dobytka přišlo vniveč?“ (a-ja)

Reklama

Reklama