Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,V Sovětském svazu žádní masoví vrazi neexistují, to je dekadentní západní přežitek...!" Jelikož divák dopředu ví, kdo je vrah, tak pro něj dopadení není žádným překvapením. Film se logicky zaměřuje na vyšetřování, a my sledujeme drama z prostředí, kde rozhodovaly vyšší síly. Snímek je v první řadě obžalobou režimu, který více dbal na svoji pověst, než na bezpečnost svých občanů. Vynikající D.Sutherland logicky vysvětluje svému výbornému podřízenému (S.Rea), proč nedostane více mužů na vyšetřování, proč nelze případ medializovat a proč je naprosto nemyslitelné požádat o pomoc FBI... Na námitku, že kvůli tomu zemře zbytečně spousta dalších lidí, Sutherland odpoví, že a no, ale to je vpořádku... Z bezohlednosti režimu a pohlavárů mrazí víc, než ze samotných vražd. Musím polemizovat se Shadwellem, který je přesvědčen, že motivací tvůrců mělo být Mlčení jehňátek a spol. Osobně jsem přesvědčen, že hlavním cílem bylo ukázat zvrhlost sovětského režimu a Čikatilo je zde jen jakousi zástěrkou v odhalování zločinné komunistické společnosti (jak se dalo tušit, jeden z největších pohlavárů a strážce morálky je sám namočen do toho, co nejvíce odsuzuje). K tomu byly adekvátně zvoleny televizní prostředky, jelikož vynalézavá kamera a vizuální orgie by zbytečně odváděly pozornost. Rovněž kvituji, ano, jako milovník horrorů, že vraždění je více v náznacích a že se tvůrci vyhnuli naturalistické brutalitě, která snímkům od 80.let dominuje (tedy snímkům pro většinového diváka) a která by zde rovněž působila rušivě. Tenhle film je o systému, který jde proti svým lidem... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi napoprvé hodně líbil, jenže když jsem to viděl podruhé a načetl si i nějaké zdroje, musím se k němu postavit o hodně kritičtěji. Kdybych to hodně zjednodušil, tady to vypadá, jako by se celé roky nic nedělalo a jako by byl politický tlak to vlastně ani moc nevyšetřovat, takže tu a tam někoho náhodou chytí, ale jinak se pidi-tým bez podpory tak spíš plácá a čeká na další mrtvolu... Pravda je přitom taková, že sovětský systém to nechtěl zveřejňovat, ale vyšetřování dal prioritu č. 1. Dělal na tom tým o desítkách lidí plus spousta uniformovaných, hlídali plošně nádraží, testovali recidivisty. Někde jsem četl, že prověřili stovky tisíc lidí (a jen tak bokem vyřešili jiných asi 100 vražd), samotný Čikatilo jim uvíznul v síti dvakrát (84, 87), ale neseděl jim asi kvůli šlendryánu v laborce krevní test, tak ho museli pustit (po třech měsících, ne po dvou dnech). Ovšem děla se i spousta dalších zajímavých věcí, třeba za první vraždu odsoudili nevinného, během vyšetřování se jim fůra lidí přiznala (proč asi) a tak. Všechno tohle ten film vynechává, což je škoda. Poslední věc, která člověka napadne je, že když neseděly krevní testy, možná to celé bylo úplně jinak... Ale kdo ví. Když to soudím jen jako film, je to trochu roztahané a s lacinou produkcí, když jako rekonstrukci reality, dost zásadních věcí v tom obrazu chybí a dost přimyšlených naopak překáží.. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I když se film snaží o zasazení do sovětských reálií, čiší z něj Amerika na sto honů. A ten potlesk vyšetřovatelům z toho dělá i nechtěnou taškařici, nad kterou klidně mohly vlát hvězdy a pruhy. To, že produkce investuje do dobových sovětských vozů, z toho ruskou atmosféru prostě neudělá. Za zvláštní lze považovat vysílání Francouzské spojky v sovětské televizi, neboť dle všeho se tento film dočkal oficiální premiéry v Rusku až v roce 2014. Za ještě zvláštnější považuji český překlad střípku z Friedkinova filmu. Pokud se mi někdo snaží nabulíkovat, že točí dle reality, měl by se pokusit být co nejpřesnější, nebo nechat zobrazovat reálie ty, kteří je znají. Bohužel Američané jsou přesvědčeni, že znají dějiny všeho a všech a tudíž je mohou zobrazovat dle svého. Přesto, že je film herecky dost přesvědčivý, neshledávám důvodu ho kdykoliv znovu vidět, protože mě dokázal zaujmout pouze svými chybami, což rozhodně není v pořádku. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

A potom, že americké seriály o patológoch, ktorí priamo v teréne vyšetrujú vraždy sú blbosť....a ono to už celé vlastne začalo kdesi inde...samozrejme myslím to sarkasticky. Je až neuveriteľné ako bezcitne a nadradene si bývalý Sovietsky režim zahrával so životmi svojich občanov. V tom "dokonalom režime", kde vlastne masový vrahovia neexistovali a kde vinníkmi vraždy nemohli byť v žiadnom prípade členovia strany ,ale jedine cigáni, homosexuáli a iní "úchylní a menej hodnotní" občania. Potom niet divu, že v takejto spoločnosti si "Občan X" dlhé roky mohol robiť, čo chcel. Nedokážem si ani predstaviť čo sa celé tie roky muselo odohrávať v hlave hlavného vyšetrovateľa Burakova a prežiť to bez duševnej ujmy, keď toto všetko musel znášať a popritom sa dívať na zohavené telá Čikatilových obetí. Klobúk dolu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno na HBO jsem z tohohle filmu byla nadšená, včera večer jsem si ho po letech zopakovala a pozitivní dojmy přetrvaly. Teda tak pozitivní dojmy, jaké může vyvolat film o skutečné postavě ruské historie, která má na svědomí desítky brutálně zavražděných dětí. Televizní zpracování "Občanu X" nijak neuškodilo - prostředí působilo autenticky jako "blahobytný Sovětský svaz", hudba příliš nezaujala ani nerušila a podařilo se získat do rolí dobré herce... pokud teda pominu, že většina z nich nevypadala vůbec rusky: Sutherland v uniformě působil jako přiteplený esesák, Stephen Rea zas připomínal polského žida a Jeffrey DeMunn nevyhlížel tak maniakálně jako skutečný Čikatilo. Film byl hodně krotký co se násilí týká, což úplně nevadilo - jen chorý mozek by toužil vidět detailně zpracované scény toho, co Andrej svým obětem dělal. Ale jedna věc mě v konečném účtování kopla tak silně mezi nohy, až to rozhodlo o sundání hvězdičky: záběr na vraha bezprostředně po činu. Tak on rozbodá, vyloženě bestiálně roztrhá člověka na cucky a když ho pak zabere kamera zblízka, má kabát jako z čistírny a ručky jak od manikérky, nikde ani flíček krve?! Vážně byl takový problém pocákat DeMunna kečupem? S takovou mírou věrohodnosti mi teda vysrkněte morek z prostředníčku, páni (a dámy) filmaři. Pár procent dolů šlo i za ten pateticky tleskavý závěr a zbylo mi krásných 85%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Když psycholog Buchanovsky (Max von Sydow) čte Čikatilovi (Jeffrey DeMunn) jeho psychologický spis, čte mu ho dlouhé hodiny (ve filmu jsou zmíněné časy od 2:25 odpoledne do 4:20 ráno). Ve skutečnosti se však Čikatilo rozbrečel už po 2 hodinách. (Kvidoland)
  • Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen. (Macik1982)
  • Čikatilo nebol zameraný len na malé deti. Jeho najstaršia obeť mala 45 rokov, ďalšia 32 a 31. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama