Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

K čemu je herectví Malcolma McDowella, když nevystihuje postavu skutečného Čikatila, který byl spíše zoufalcem oslovujícím na nádražích naivní a hladové děti. Za kus žvance by udělaly cokoliv, netušily však, že lahůdkou na jídelníčku budou právě ony. Více o nejznámějším sovětském masovém vrahovi se dočtete u mě v deníčku .. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Trochu mě zaráží, že hodně lidí, čekajíce věrnou rekonstrukci příběhu rostovského Jacka rozparovače, zklamaně odbývá tento film jako nevěrohodný, překrucující skutečnost. Jistě na tom má svůj podíl i ten bombastický distribuční text. Fakt je ten, že tento film je Čikatilovým případem pouze inspirován k načrtnutí příběhu s poněkud větším přesahem, než je "pouhý" popis patrání po jedné zrůdě, následném vyšetřování, souzení a odsouzení... Vždyť tomu, kdo o případu Čikatilo aspoň něco málo ví, je jasné, že "takto" to rozhodě nebylo, a kdo o tom neví nic, nemůže si vytvářet nějaké zkreslené znalosti už jen proto, že hlavní hrdina se jmenuje (symbolicky) Evilenko.... Tento film není konkurencí Občanu X a jen těžko se s ním dá srovnávat. Sám David Grieco naznačuje, že rozhodně nejde o příběh konkrétního člověka (viz zde). Režisér měl o případu velmi podrobné informace z první ruky a nelze ho proto ani obviňovat z neznalosti. Spíše se snažil vylíčit kontext doby, napětí mezi starými konzervativními komunisty stalinského typu (Evilenko) a mladou gorbačovskou krví (Lesiev) a konečně hlavně všudypřítomné a více či méně skryté šílenství ztělesněné v jádru sadistickou a kanibalskou zrůdou. Film má nespornou atmosféru, je přesvědčivý, odsýpá... Hodně tomu napomáhá vynikající výkon Malcolma McDowella, který už hodně dlouho hledal opravdu dobrou roli (kdeže jsou sedmdesátá léta..?) - zde ji našel a vypořádal se s ní skvěle. Scénář to sice trochu přehnal se zdůrazňováním té hypnózy, ale nešť... Zato je tam celá řada podivuhodných scén, které berou dech - třeba ta, kdy se setká Evilenko s jedním vojínem, maje přitom papulku ušmudlanou od krve.... :) Slušná podívaná. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Kvalitní okamžiky snímku totálně smetla filmová fantazie a tedy odklon od reality, jinými slovy debilně napsaný scénář. S takovýmhle tématem mohl vzniknout druhý Zodiac, stačilo se jen držet vražd, vraha a nemíchat do toho všeho ty pindy o zhypnotizování a o rodinných trampotách vyšetřovatele, které stejně nikoho nezajímají. Totálním hřebíkem do rakve případné přítomnosti jakékoli kvality byla ona nudistická konfrontace vyšetřovatele a vraha, to jsem se bohužel upřímně zasmála z návalu nesoudného kreténismu tvůrců filmu. Nemám nic víc, co bych napsala, prostě mizerné, zbytečné a neuvěřitelně trapné. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Režisér David Grieco si z Fantafestivalu odnesl Velkou stříbrnou cenu. (Terva)
  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)

Reklama

Reklama