Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Nevim proc Amerika stale vybira nejvetsi nepratele ve fast foodech zatimco nejvetsim problemem v Americe vidim stale blbost, negramotnost a hlavne ekologii. Ovsem jestli mi neco trosku zkazilo chut k jidlu po tomto filmu tak je to jednoznacne samotna porazka dobytka a rychlost se kterou se kravy rozebiraji jak lego na kusy. Bohuzel ale sam bych to neudelal lepe, vice bezbolestne a po mesici pojidani korinku kdovi co bych vyvedl. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ok, a co? Uznávám, že Amíky to šokovat mohlo, nemalý počet z nich je vyloženě stupidní, ale jinak to nepřichází s ničím, co by nebylo jasné komukoli trochu vnímavějšímu. Maso se získává ze zvířat, jinak to nejde a jelikož ta zvířata žijí, proces získání masa rozhodně nebude hezký na sledování a už vůbec ne "humánní". Čekal jsem ale něco komplexnějšího, když se to tak ze začátku tvářilo, ale nakonec se to Linklaterovi celé rozpadlo v rukou, tak jako poslední scénu vrazil záběry z porážek a bum, hotovo, má to něco jako konec. Všemu taky dost ubližuje fakt, že to nemá děj a že je zde přehnaný počet postav, jejichž osudy se neustále prolínají a o víc tu nejde. A vůbec byla celá ta kritika kapitalismu strašně jednoduchá a jednostranná, postavená jen na několika známých faktech, které se ale nikam nerozvádí, takže tím Linklater asi chtěl jen "šokovat", ale podobně "šokovat" vás bude i libovolný veganská agitka, protože oni záběry z jatek "otevírají oči" ze všeho nejradši... Přitom do fast foodů budou lidé chodit i tak, ať už znají tu "těžkou pravdu" nebo ne. Je jednoduché je kritizovat, veškerou kritiku si právoplatně zaslouží, ale málokdo po zhlédnutí tohohle filmu do takových podniků úplně přestane chodit. Ať už vám kdokoli bude tvrdit cokoli. I mezi ochránci zvířat je spousta pokrytců, co celý den protestují za práva zvířat a pak se jdou navečeřet do KFC. Na tohle téma se točí jednoduše, proto bych čekal větší komplexnost jak v tom rozboru fast foodů (a že by to šlo), tak i v něčem, co s tím souvisí, ale je nad rámec nutného. A obzvlášť bych to čekal od takového režiséra jakým je Linklater... Některé scény tu jsou sice působivé a obsazení plné hollywoodských hvězd včetně Bruce Willis nebo Avril Lavigne, ale k čemu to, když výsledek za moc nestojí a ani moc nebaví... Lepší 2* ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

První pravidlo marketingu: nezabít zákazníka (podruhé by nepřišel)...... Byli jste někdy v masokombinátě? Ukázali vám porážku? Kde řežou kravám hlavy? Brodili jste se v krvi? Ano? Tak vám nemá tento film co nabídnout! Film totiž nemá nic řešit. Jen upozornit. Třeba na levnou pracovní sílu. Na humus na jatkách. Ale to asi všichni víme. Že jsou v tom mase hovna? Vždyť o tom co jíte rozhoduje někdo, kdo nechce přijít o práci. Napadá mě - byli jste někdy v pekárnách? Ne? Myslíte, že tam pracují jen češi? Tak vězte, že všichni musíme občas spolknout nějakou sračku. Naštěstí u toho nemusíme celou dobu dejchat pusou! Ještě že jsou všude kolem nás eko farmy. Aspoň něco se dá žrát. Že žádnou eko farmu neznáš? Tak na TOHLE nečum, nemakej v pekárně a nakupuj v třeba v Hypernově. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

"Kvůli pár drobnejm vás klidně podřiznou. Nic proti vám nemají, chtějí jen těch pár drobnejch." Trefná kritika mamutích koncernů a všehoschopných společností, usilující jen o maximalizaci zisků a minimalizaci ztrát. Zvlášť smutně to pak působí v konfrontaci s mexickými imigranty, kteří v USA hledají práci a lepší život, ale dostane se jim jen cti nechat se oškubat v soukolí korporátního kapitalismu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Slepenec několika příběhů, které se točí kolem hamburgerového řetězce. Mexicko-imigrantská část mě nudila permanentně, linie s jedním z vedoucích činitelů fastfoodového řetězce byla lepší, ale někde po půlce skončila, příběh prodavačky v jedné pobočce byl asi nejlepší, ale časem se stočil také nezajímavým směrem. Režisér si největší trumfy nechal na závěr, ale to už bylo pozdě a ani záběry z porážky na jatkách už mě nedokázaly vytrhnout z letargie. Film je zkrátka moc dlouhý a zasloužil by razantně zkrátit (první bych vyhodil scénu s Brucem Willisem). ()

Galerie (75)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Richard Linklater bol nominovaný na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy se Don Anderson (Greg Kinnear) vydá na služební cestu, jede ve vozidle Ford Explorer 4. generace. Nedlouho poté však vystupuje ze staršího Fordu Explorer 3. generace. V dalším střihu pak lze vidět opět původní auto. (alambert)
  • Film sa natáčal v texaskom meste Austin, v Colorado Springs a aj v Mexiku. (Greenpeacak)

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama