Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

ToxicAli 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně fanda tématu jaderných katastrof (i hypotetických). Dojmy z tohoto dokumentu mám však velmi protikladné: Výborný obsah, příšerná forma... Jednoduše nemám rád hrané dokumenty, kde parta neherců předvádí tragické výkony, vedou zbytečné dialogy o chytání ryb a prodeje Moskviče a snaží se naprosto zbytečně zdramatizovat děj. Nebýt této formy, jednalo by se o výborný dokument, který podrobně mapuje osudové minuty před největší jadernou katastrofou v historii. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto dokumentu je, že když nevíte jak funguje atomová fyzika a štěpení a reaktor daného typu, hledáte v tom co znáte nejlépe, a to lidské příběhy. .. Zde byl hlavním záporákem Djatlov, který PRÝ za všechno mohl. Jenže ono to zdaleka není tak jednoduché. .. Djatlov by mohl být ještě horší a neústupnější, ale kdyby byl reaktor lépe postaven a také né tak na honem, žádná katastrofa by se nestala. Djatlov a další řídící technici byli jen poslední dílek do velké skládačky. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Reklama

Redukovana.K 

všechny recenze uživatele

Nevím co si myslet. Je pravda co tam říkají? Ano je, Je pravda co tam ukazují těžko říci asi těžko nese oficiální vyšetřování informace o tom co si povídali dělníci u turbíny (asi nic protože když turbína jede v hale nebude nic slyšet). Ale to podání jaký nám tu předvedl tento "dokument" to je teda hrůza.... "V reaktoru za jistých okolností rostou jistá horká místa" Jo tak z tohodle jsem vyloženě moudrý. Takže místo toho aby černobyl byl pro mě tajemná krabička co se rozpálila a bouchla je to pro mě tajemná krabička co se rozpálila z nějakých důvodů na nějakých místech a pak po tom co tam šoupli tyče s grafitem to bouchlo?? Proč byl grafit tak nebezpečný to nám taky asi pořádně nevysvětlí. Nikdo vám tam nic neřekne o zpětných vazbách, nikdo vám tam nic neřekne o xenonové otravě a jodové jámě.... Prostě před dokumentem nevíte nic po dokumentu nevíte nic. Jen víte že si dělník u turbíny koupil žigulika, že byl Djatlov pedant a blb ale jinak podstatu kterou vám měl dokument vysvětlit to už ne. Tady třeba Martin Rota zvládne vysvětlit nehodu daleko lépe za 6 min. https://www.youtube.com/watch?v=zC83a6YGeZc a to taky není žádný jaderný fyzik ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží popsat poslední hodiny před katastrofou, což se mu daří. Z části však jde o spekulace, a to i přes výpovědi přímých svědků. Navíc celou dobu se tvůrci snaží udělat z Datlova učeného blbce, který na havárii nesl největší podíl viny, aby v závěru padla vina na úřad. Kdo tedy nese odpovědnost za zamořenou krajinu, tisíce mrtvých a miliony zničených životů? Zřejmě lidské ego a schopnost podceňovat rizika díky přemíře sebevědomí. Obsazování strategických postů politiky v sovětském svazu (což je ale problém globální) taky hrálo svou roli. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce černobylské havárie. Zkušenosti operátorů nezabránily zkáze, přes nepochopitelné rozhodování hlavního vedoucího směny. Jaké drastické by mohly být následky si nikdo předem neuvědomoval. Nestabilita při nízkém zatížení se nakonec stala osudná. Zátěžové testy se nezdařily a krátce nato nastala po půlnoci jaderná exploze, která za sebou nechala neuvěřitelnou zkázu. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama