Reklama

Reklama

Iron Maiden: Death On The Road

  • Velká Británie Iron Maiden: Death on the Road

Kultura pro tvrdé kluky a holky! Po červnovém, beznadějně vyprodaném vystoupení v Brně, nabízíme příznivcům metalové hudby druhou porci „Mejdnů". Záznam koncertu z roku 2003 v dortmundské Westfalenhalle. Skupinu Iron Maiden vynesla na výsluní takzvaná Nová vlna britského heavy metalu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Od těch dob metal už mnohokrát zmutoval, přišli noví metaloví „věrozvěstové", ale Iron Maiden ze špičky ve svém oboru nikdo nikdy nesesadil. Za etalon hudby pro tvrdé kluky a holky platí už bezmála čtyři dekády.
Během kariéry natočili patnáct studiových alb a vydali přes desítku koncertních nahrávek. Death on the Road vznikla v roce 2003. Jistě, žádná žhavá novinka, ale v jejich případě je vlastně jedno, po kterém „živáku" sáhnete. Metalové koncerty jsou o atmosféře, o sepjetí s publikem, jenž sborově zpívá na první mávnutí. Přesně takhle „vzorově" se chová spokojené publikum v dortmundské Westfalenhalle. Jsou u vytržení, když se z temnot objeví frontman Bruce Dickinson a odstartuje Wildest Dreams – a vskutku, nejdivočejší sny se zhmotňují. Od té chvíle kapela válcuje vše, co jim přijde do cesty. Mimochodem Wildest Dreams je první singl z alba Dance of Death, která byla v Británii vyhlášena metalovým albem roku. Píseň vypráví o středověké řežbě. Na bitevní pole, oblíbené téma metalových textařů, se koncert stočí ještě jednou. Hymnickou Paschendale vyzpívává Dickinson v kostýmu pěšáka z první světové války. Dost bylo bitvy u Yper... Ale těchto mrazivých deset minut ještě nejsou vrcholem koncertu. Kde ho hledat? Z reakce diváků patrně ve Fear of the Dark nebo Run to the Hills, které Iron Maiden zdobí svými kytarovými výšivkami.
V nich je tahle britská hudební legenda rozpoznatelná, nenapodobitelná, jedinečná. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Coleator 

všechny recenze uživatele

Setlist: Wildest Dreams, Wrathchild*, Can I Play With Madness*, The Trooper, Dance Of Death, Rainmaker*, Brave New World*, Paschendale, Lord Of The Flies*, No More Lies*, Hallowed Be Thy Name*, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Journeyman, The Number Of The Beast*, Run To The Hills... Písně označené hvězdičkou nejsou ve zkrácené verzi uvedené např. na ČT Art... ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Iron Maiden je pojem. Patří mezi nejlepší kapely všech dob a jejich vystoupení o tom svědčí. Přesto si nemůžu pomoc, ale Maidni mají mnohem lepší DVD a mají na víc... Možná že dortmund nebyl tím pravým městem pro koncert, možná nebyl Dickinson v plné formě, každopádně si toto dílo nezaslouží nejvyšší hodnocení... ()

Reklama

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci,ale pražský koncert tohoto turné byl mnohem lepší.A opravdu nepříjemný je brutální střih,který po pár minutách začne být tak otravný,že se člověk víc soustředí na to,aby ho nebolely oči než na muziku.Naštěstí hudba všechny neduhy přebije a nejde jen o staré fláky.Dance of Death,No More Lies nebo Paschendale jsou hudební skvosty! ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Sestřih koncertu z turné ke druhé desce po návratu Dickinsona (a zároveň poslední, která za něco stojí) „Dance of Death“ je postaven z velké části právě na ní. To mi celkem vyhovuje, přece jen ty písničky nemám tak oposlouchané, jako staré fláky. Bruce je na pódiu jasným tahounem číslo jedna, lítá nahoru po kulisách dolů, hadry mění častěji, než Lady Gaga, a ještě u toho zvládá zpívat. I když poměrně často hlasově lehce nezvládá a nechává to na skvělých německých fanoušcích. Koncert je vizuálně velké divadlo a fans si rozhodně museli přijít na své. Já bez tortury přiznávám, že mě Železní panáci nikdy příliš nebrali, a tenhle sestříhaný (imho docela brutálně, DVD má o 35 minut víc) koncert na tom nic nemění. ()

Fuhman.Dajar 

všechny recenze uživatele

Dance of Death a Paschendale a No More Lies a Rainmaker a Wildest Dreams a Journeyman  jediné skladby které na tomto koncerte kapela zahrála. Nicko Mcbrain v jednom rozhovoru řekl , že některé skladby které jsou na studiovém albu např. Montségur tu nikdy živě nehráli jako bylo v případě Face in the Sand tam používal dvojitý basový pedál a nemohl ty pasáže stíhat jednou nohou takže musel hrát oběma. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama