Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Nepochopený klenot, který je extrémně meta a kritizuje, jak svoji vlastní značku, tak konzum vznikající okolo každého úspěšného filmu. Joe Dante se toho nebál a když už po něm chtěli pokračování, tak všem ukázal prostředníček a udělal jednu z nadčasových kritik kapitalismu a Hollywoodu, která je dnes relevantnější, než v roce vydání. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, jak skončila jedička, tak jsem neočekával nějaké další pokračování, protože si tvůrci nenechali otevřená zadní vrátka. O něco málo horší, než první díl!!! Ty příšerky, které byli jako pavouk a nebo netopýr bylo už docela přehané. Opět vše začíná hezky pěkně v klidu. A až tak během 40 minut se rozjede masakr! Přibyla akčnost a určitě je dvojka mnohem zábavnější, jelikož s některými příšerkami byla opravdu sranda, zejmena tedy ten, co mu šlo každé oko jinam!!! Navíc se mi určitě líbilo prostředí. Děj se přestěhoval z malého městečka do velkého mrakodrapu a to docela filmu prospívá!!! Herecké obsazení zůstalo, co se týče hlavní role stejné, ale výkon Zacha Galligana mně nijak zvlášť nezaujal. Na druhou stranu potěšil v menší roli Christopher Lee. Na to, že se jedná o druhý díl, tak já osobně jsem byl spokojen! ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Možno sa zdajú byť oba filmy úplne rovnaké z veľmi rozdielnych dôvodov. Kým prvý diel bol príjemný fixačný rodinný horor, pokračovanie už v niečom zaostáva a v neposlednom rade občas nudí. Gremlins 2 pokračujú v budovaní základnej pôvodnej téme (na rozdiel od mnohých pokračovaní) a postupne si získavajú rešpekt, pomocou vtipných momentou a v porovnaní s prvým dielom (vážnym) si každý uvedomí žánrový pokles. Aj tak ale svojmu predchodcovi nerobií hambu 80 percent. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak aby bolo jasno - v žiadnom prípade to nie je horror, ale znôška humorných odkazov na všetko možné. Osobne ma najviac dostal Gizmo - Rambo, ale zasmiať sa tu dá strašnej hromade vecí. Prekvapila ma technická úroveň, ktorá bola na pomery bábkovej animácie na neuveriteľne vysoko. Na druhej strane príbeh, ktorý by mal celé to besnenie na obrazovke lepiť dohromady je o ničom - je to len pomocná barlička k tomu, aby sa na plátne odohralo čo najviac absurdných situácii bez hlbšieho zmyslu. 6-/10 ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku som bol milo prekvapený- vrátili sa starí herci, vrátil sa Gizmo a jeho pekná melódia a vrátila sa aj akási rozprávková naivita, ktorú do prvého dielu nasadil scenárista Chris Columbus. V momente, keď sa však vo filme vyskytujú prví Gremlini, kvalita začne strašne kolísať. Tvorcovia berú Gremlins 2 s ešte väčším nadhľadom, čo je niekedy dobre (Rambo- Gizmo), no niekedy je to už priveľa (zelenovlasá Gremlinica). Horšie však je, že noví Gremlins úplne stratili schopnosť vystrašiť a tak skôr ako horor pripomínajú animované grotesky. Cením si však snahu priniesť nové príšerky- vydaril sa inteligentný, či lietajúci Gremlin, no tvorcovia si ani tu nedali žiadne hranice a tak vznikajú prúsery ako Gremlin pavúk, či dokonca elektrický Gremlin. Neviem, či aj do tohto filmu kecal Spielberg, no vôbec som ho tu necítil a keby sa má niekedy točiť Gremlins 3, dúfam, že to nebude len crazy komédia ako tu, ale aj horor s poriadnym príbehom. Takto príšerky síce pobavia, no nútia človeka ťukať si pri niektorých scénach na čelo a plakať za prvým dielom. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Když Billy (Zach Galligan) vysvětluje pravidla ohledně Mogwaiů zaměstnancům v kontrolní místnosti, dostane se mu výsměchu nad nesmyslností těchto přikázání. Tvůrci tak chtěli poukázat na iracionálnost pravidel a současně tím odpovídali na dotazy fanoušků. (HellFire)
  • Gremlins (1984) se po uvedení do kin stali nečekaným hitem a studio Warner Bros. mělo v plánu zahájit ihned práce na pokračování. Režisér Joe Dante však byl natáčením tak vyčerpán, že nabídku odmítl. Studio bylo nuceno pokračovat bez něj a oslovilo jiné zájemce na pozici režiséra a scenáristy. Podle prvních verzí scénáře se druhý díl mohl odehrávat v Las Vegas a chvíli se dokonce uvažovalo o přesunutí děje na Mars. Když se však žádný z nápadů neuchytil, studio opět oslovilo Danteho, který potvrdil svou účast pod podmínkou, že bude mít volné pole působnosti a vyšší rozpočet. Pokračování však v kinech nedosáhlo vytouženého úspěchu, což podle Danteho zavinilo protahování natáčení. (HellFire)

Reklama

Reklama