Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 253)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Nádhera, přes dvě hodiny jsem zíral v němém úžasu a nehnul brvou. Každá sekunda ja naprosto přesně vybroušená do posledního rámečku, kontakt s divákem je velmi těsný, takže s hrdinou sdílíme všechny emoce, které dávají vzniknout výtečnému dortu, na jehož vrcholu čeká ta nejkrásnější a nejchutnější třešnička, jakou si dokážeme představit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bez diskuze výtečný film. Příběh silný, pojetí zajímavé, herecké výkony obstojné, ale hlavně přesná režie (nekamenujte mě, ale Zelená míle mi sedla více). Morgan je asi můj nejoblíbenější herec vůbec, proto jsem byl zvědavý hlavně na Robbinse a ten mě příjemně překvapil (film jsem viděl s dabingem a strašně moc mi připomínal Hankse ;-)) Proč tedy nedám 5* jako skoro všichni ostatní? Já bych to zkrátil, ten konec byl už dost natažený a trochu jsem se u něj nudil (tím nechci říct, že bych 3/4 filmu nehltal 1 dechem ;-)) No v každém případě, vřele doporučuju. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na tento film může být Stephen King právem pyšný. Spolu s Osvícením a Zelenou mílí patří mezi jedny z nejlepších a nejznámějších adaptací jeho knih. Stejně jako má své kouzlo literární předloha, má své kouzlo i filmové Vykoupení z věznice Shawshank. Připomněl mi nezapomenutelné chvíle, které jsem prožívala při čtení povídky. Nejvíce mě dostal konec a hlavně závěrečná pasáž, jíž končí i samotná povídka. Jeden z filmů, při němž jsem na konci poměrně hojně slzela. Společně s mými dojmy a pocity z povídky, které prostupovaly celým snímkem a střídaly se s dojmy z něj, jsem byla obdařena nezapomenutelným a jedinečným filmovým zážitkem. Děkuji, Stephene Kingu. Děkuji, Franku. Děkuji, Morgane a Time. A všem, díky kterým mohl vzniknout "this incredible movie story..." King má obdivuhodný talent na vytváření rozmanitých a skvělých charakterů postav. A Frank Darabont má výborný talent při výběru herců, kteří tyto postavy v jeho filmech ztvární. "Doufám, že tam bude přítel a já mu podám ruku. Doufám..." ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vybírat nejlepší věc z kterékoli kategorie je pro mě utrpení, ale pokud se na tenhle post na ČSFD dostal Shawshank, nemám sebemenších námitek. Děkuji mistru hrůzy Stephenu Kingovi za to, že se pro jednou stal mistrem naděje a přinesl nám ji spolu s tóny Figarovy svatby. Děkuji Franku Darabontovi za to, že si udělal z adaptací Kingových vězeňských románů profesi a že se mu to zatraceně dobře daří. Děkuji Timu Robbinsovi a Morganu Freemanovi za to, že jsem díky nim nevěděla, zda se mám usmívat nebo ronit slzy, tak jsem nakonec vstala a začala hlasitě tleskat. Děkuji Bobu Guntonovi za to, že podal svého Nortona s takovou přesvědčivostí, že jsem se rozhlížela po krumpáči, který bych mu mohla zarazit do hlavy. Děkuji Jamesi Whitmorovi za to, že se mi nad jeho Brooksem svíralo hrdlo. Děkuji za lekci pokory, naděje a svobody. Děkuji...že už s tím mám jít do háje? Jdu. A beru si s sebou Shawshank. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý filmík. Čo dodať, keď všetko je už dávno napísané. Výborné hranie na city počas filmu sa postupne, jemne dostáva všetko pod kožu. Skvelý scenár, ani neviete, ako ľahko si vás podmaní. Keď k tomu pridáme hereckú extázu, filmu jednoznačne právom patrí číslo jedna/dva v hodnotení ČSFD, i keď na mojich osobných top miestach sú iné filmy. 100%. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Šek, který dostal Stephen King za práva k filmu, si nikdy nenechal proplatit. Namísto toho rok poté, co měl Shawshank premiéru a dočkal se nadšených ohlasů, ho nechal King zarámovat a poslal jej jako dárek Darabontovi s poznámkou „Pro případ, že bys někdy potřeboval peníze na kauci. S láskou, Steve“. (Duoscop)
  • Skutečný vězeň Frank Freshwaters, přezdíván „The Shawshank Fugitive“, byl v roce 2015 po 56 letech dopaden, ovšem o rok později byl s pětiletou podmínkou propuštěn na svobodu. Přezdívku získal, protože utekl z věznice Ohio State Reformatory v Mansfieldu, ve které byl natáčen film Vykoupení z věznice Shawshank. Devětasedmdesátiletý muž, který utekl z vězení v roce 1959, unikal 56 let dvacetiletému trestu, ze kterého si odseděl pouhé dva roky. Podle právníka vedl Freshwaters po svém útěku z vězení spořádaný život. Nikdy prý nezapomněl na automobilovou nehodu z roku 1957, při které zabil čtyřiadvacetiletého chodce Eugenea Flynta, a která ho posléze dostala do vězení. (Hawaj)
  • Z filmu byla vystřižena scéna s Redem (Morgan Freeman). Ten měl totiž po svém propuštění chytit v obchodě záchvat paniky a uklidnit se teprve až v koupelně, která mu svými úzkými zdmi připomněla vězeňskou celu. (tyzmrde)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama