Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kritiky uznávaný memoár Marjane Satrapiové s názvem "Persepolis" ožívá v tomto zábavném a upřímném animovaném celovečerním filmu. Snímek vypráví dojemný příběh o mladé umíněné dívce a jejím dospívání v Íránu za dob islámské revoluce. Rodiče se začnou obávat o bezpečí neohrožené Marjane a rozhodnou se ji poslat do školy v Rakousku. Bezbranná a opuštěná Marjane prožívá v cizím městě typické strasti puberty. Navíc zde musí odrážet narážky na náboženský fundamentalismus, kvůli kterému uprchla ze své vlasti. Postupem času ji společnost přijímá mezi sebe a ona dokonce prožije i lásku. Po dokončení střední školy ale zůstává sama a její stesk po domově je stále nesnesitelnější. Aby mohla být zase se svou rodinou, rozhodne se Marjane vrátit zpátky do Íránu. Třebaže to znamená nosit šátek na hlavě a být součástí tyranské společnosti. (Cinemax)

(více)

Diskuze

Vault_13

Vault_13 (hodnocení, recenze)

"Nič v zlom, ale takéto jednostranné protizápadné (a prokomunistické) agitácie fakt nemôžem cítiť." Uživatel je asi dost mimo.

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Velice zdařilý komiks, netradičně pojatý a rozhodně skvělý. Ještě že aspoň ta dvojka dává něco kvalitního. 5/5

pouler

pouler (hodnocení, recenze)

Ha tak dvojka se "pochlapila" Už si nepamatuju kdy sem četl komix ale stejná atmosféra jako Orwelovo 1984... to by byl taky fajn temný animák. Animáky nemusím ale tohle je neotřelý vhled do historie, punks not dead po íránsku... Vřele doporučuju... 5hvězd!

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

Já se poseru to je zase jednou debata o hovně...Radši mi někdo řekněte-kohože tam namluvil Iggy Pop...? V titulkách na konci jsem ho něják asi přehlédnul-nebo co

rytirNY

rytirNY (hodnocení, recenze)

úžasný snímek, pro mě zdaleka nejlepší kreslený film, který jsem zatím viděl :) skutečně skvělá práce

Silhouette

Silhouette (hodnocení, recenze)

OMG, oficialní text distributora:"rozdílné vnímání kultry v evropském a arabském světě". Ignoranti. V Iránu Arabové jsou stejně rozšíření jako v ČR.

Motte

Motte (hodnocení, recenze)

Krasny snimek ktery by si zaslouzil jeste jine zpracovani. *****

reqiuem

reqiuem (hodnocení, recenze)

v zaplave 4-hvezdickovejch animaku rozhodne 5*..od renesance zas jeden z hodne originalnich pojeti

GintrWinkr

GintrWinkr (hodnocení, recenze)

Takže je to vysoce inteligentní buran :-) Ale já nemám valné mínění o úrovni iránských vysokých škol takže je klidně možné že by jsme tím testem prošli taky :-)

kurzan

kurzan (hodnocení, recenze)

Chlape, s tim, ze Ahmadinejad je buran jsi zrovna prestrelil - ne ze bych zrovna obdivoval styl jeho politiky, ale inteligentni je - v Iranu se delaji jednotne prijimaci testy na VS (stylem IQ testu) a on je umistil na 132 miste z asi tak pulmilionu testovanych...myslim, ze o jeho inteligenci si muzem nechat oba jenom zdat...

GintrWinkr

GintrWinkr (hodnocení, recenze)

S tím trochu souhlasím ale tohle bych si mohl myslet o filmech jako Rambo2 nebo Rocky možná tak trochu i o Zdivočelé zemi. Persepolis znám jako komiks a naprosto chápu že Marjane Satrapi tamní režim nesnáší (a pokud vím nemá ráda i Bushe) Ahmadenijad je nevzdělaný vesnický buran. Nevím co si myslí většina lidí v Iránu ale vzdělanější lidé z velkých měst z něj asi co jsem slyšel mají celkem srandu. Možná mnohem větší než studenti na Columbijské univerzitě kde předvedl lepší show než Borat.

kurzan

kurzan (hodnocení, recenze)

To je právě ono - vymanili jsme se z jedné ideologie tak se musíme hned přichytit k jiné - aneb opravdu si myslíš, že každý kdo nemá rád politiku ve filmu je komunista? Major Zeman byl pokřivený na jednu stranu, ale zrovna tak vzniká mnoho filmů pokřivených na stranu jinou - i když já bych spíše řekl, že se spíše jen vezou na moderní vlně jakési xenofobie (asi jako 300)...

GintrWinkr

GintrWinkr (hodnocení, recenze)

Kurzane radši si pusť majora Zemana nebo Nejmladšího Hamra. Tam máš zaručeně "nepokřivenej a vývaženej" pohled :-))

kurzan

kurzan (hodnocení, recenze)

Bylo by to zajimave pokud by to byl film iransky a nikoliv francouzsky - ten pohled pak je velice pokrivenej - asi tak jako kdyz vypravej o totalite u nas lidi, kteri v 68 emigrovali - proste se na tu zemi, nebo spise na onen rezim pak divaji nevyvazene, pritom temer vsichni Iranci, kdyz s nimi clovek V IRANU osobne mluvi jsou se stavajicim rezimem spokojeni a na svou zemi velice hrdi...

ninon

ninon (hodnocení, recenze)

Tak trailer mě navnadil zase o něco víc, takže je jasno, na co v listopadu vyrazím do kina :)

Borec3

Borec3 (hodnocení, recenze)

Komu něco říká i komix Padoucnice, už ví, odkud vítr vane...

ninon

ninon (hodnocení, recenze)

Narazila jsem na to poprvý na www.allocine.fr a vypadá to docela zajímavě. Doufám, že se to dostane až k mým očím.

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama