Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadporučík Vašátko (R. Lukavský) tráví vánoční dovolenou v horské chatě, kde se sešla různorodá společnost. Je tu malíř Horác (J. Kemr) a dva manželské páry, záletný režisér Skorkovský (J. Somr) s mladou, v pořadí již druhou manželkou (H. Čočková), a jeho nový objev, nepříliš chytrá Jájinka (J. Kotrbová) s manželem (I. Vyskočil). V tomto komorním prostředí dojde k vraždě a posléze i k jejímu neobvyklému rozuzlení… (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si pustil tři staré české detektivky a byly si navzájem velmi podobné- měnilo se jen obsazení a prostředí. Někdo zemřel násilnou smrtí a pachatelem mohl být prakticky kdokoliv. Nakonec se (v lepším případě, v jednom totiž ne) ukáže, že někdo měl na skonu oběti větší zájem, než všichni ostatní, respektive na rozdíl od ostatních dotáhl svůj vražedný záměr do tragického konce. Abych řekl pravdu, tenhle koncept už mě moc nebaví. A tak nějak nevím, co mám vlastně hodnotit? Jak to bylo nasnímané, zrežírované, zahrané...hudbu, střih..? Rozdíly tam jistě budou, ale tou neměnnou strukturou mi to všechno padá do jednoho pytle, na kterým je vyvedenej tučnej nápis - NUDA, DALŠÍ Z NEKONEČNĚ DLOUHÉ ŘADY apod. Napadá mě jedinej důvod, proč na to ještě koukat - učí nás to rafinovanosti. Po těchhle do zblbnutí opakovaných lekcích bych to snad neměl tak snadno položit, pokud bych jednou náhodou něco spáchal a ocitnul se pod palbou. Ale jak se znám... Takže díky, ale ne, tenhle žánr už jen výjimečně. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Zvláštní případ" sa v 2016 dočkal remake-u s podtitulom: "Případ pro lyžaře". Ja osobne nie tak celkom rozumiem tomu, načo to bolo dobré, keď sú si nie len námetovo takmer na vlas podobné. Keby sa však mám rozhodnúť a uviesť, ktorá je predsa len lepšia, označím túto zo 71´. Z pohľadu vývoju deja, vývoju vzťahu-(ne)vzťahu medzi Vašátkom a Horácom, pôsobí táto epizódka ďaleko uveriteľnejším dojmom, pričom veľkú rolu zohrali aj herecké výkony a s tým spojené sympatie. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl novější verzi tohoto příběhu Případ pro lyžaře. Tam dost lidí říkalo, že tento starší kousek je mnohem lepší. No já vám tedy nevím. Možná se zde objevuje více známějších hereckých jmen, ale jinak Prachař toho despotického otce a pěknou svini v jedné osobě zahrál mnohem lépe než Somr – Stejně tak i Preiss mi byl víc sympatický jak zde Lukavský. To zas tady se mi více líbila Jana Hlaváčová (první žena) a Kemr coby malíř Horác. No tak já nevím, ale spíš to vidím mezi oběma verzemi naprosto nerozhodně… ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když jsem četla detektivky Hany Proškové, představovala jsem si Horáce jako mladého chlapíka. A bum. Tady ho hraje Kemr. Ale nevadí, hraje ho hezky. Mně se tohle filmové zpracování líbí, herecké výkony - hlavně Somr a Hlaváčová ( "... se divím, žes teď přijela. Já se zase divím, že se divíš...") skvělé. Pěkná detektivka s komorní atmosférou... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se podíval na kvalitní herecké výkony z doby, kdy herci uměli hrát a mluvit (tedy, s výjimkou Helgy Čočkové, ta mi přišla vždy jen taková uječená a všude hraje na stejné brdo jakousi mimózní hysterku - tady, v Nemocnici na kraji města, v Zemanovi...). Potěšily mě ty tři čtyři exteriéry skutečně z hor, interiér se podle mne točil ve studiu. Příběh je vlastně prostinký a hodně slabý na 75 minut TV filmu, a tu atmosféru Vánoc strávených v horách a určitou rezignaci nadporučíka, že si zase neužije dovolenou z toho fakt necítím. A měl bych. Když vzpomenu Hotel U mrtvého alpinisty, který není žádným veledílem, tam ta tísnivá atmosféra hor z toho přímo čišela. O Vlčí boudě nemluvě. Myslím, že i televizní technikou to šlo zvládnout. Zajímavé mi vlastně přišly jen dialogy o užitečnosti/neužitečnosti televize, a jestli by se na ni děti měly dívat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Točilo se na Sokolích boudách v Malé Úpě v Krkonoších. (sator)

Reklama

Reklama