Reklama

Reklama

Předčítač

  • USA The Reader (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2008, 119 min

Režie:

Stephen Daldry

Předloha:

Bernhard Schlink (kniha)

Scénář:

David Hare

Hudba:

Nico Muhly

Hrají:

Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz, Jeanette Hain, Susanne Lothar, Alissa Wilms, Florian Bartholomäi, Friederike Becht (více)
(další profese)

Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války. V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 068)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Je radost až na kost vidět takto přeceňovaný film. Nevím proč, ale novopečení germánští herkové plejí začasté tak, že by Udo Kier byl snad raději Albáncem. Především Davídek Krossů je dřevěný jako totem. Možná jen v okamžicích, kdy si nezávazně poblinkává po ulicích Karl-Marx-Stadtu, ze sebe vyndavá nějaký ten ,,talent" (vysvětlivka č.1 - tím je míněna starověká váhová jednotka). SPOILERY jako kráva! Historické nepřesnosti jsou věcí, která mě dokáže mírně nažhavit, dělá-li však někdo z logiky ementál, činí mne přímo ohňometným. Nemyslím si, že výběrové sdružení se zprofanovanou zkratkou SS, do něhož se v prvních letech jeho existence blonďáček nedostal, pokud měl jednu jedinou plombu, nabíralo negramotné hysterky od Siemense. A leží-li někde na kapačkách pozůstatky poválečného šalinového konduktéra, asi vám potvrdí, že se jeho povolání považovalo za relativně uznávané. Kdo neznal bukvy (výjimečně zde míním písmena), svezl se na plošině leda tak za kačku. Ku podtržení marnosti - Kejt je docela dost vydojená. Díky Bohu alespoň za ukázkový happy end. Lilleček - je to strašně sehraná a nelogická sračka, prdelko! A potahuji nejraději nad www.maminkam.cz.) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Je mi to skoro líto, dát jen 4*, ale úvodní třetina filmu je doslova nudná a když to porovnám s filmem, který mě odrovnal nejvíc a nakonec ani nebyl nominován na Oscara (Gran Torino), nemůžu u Předčítače jinak. Jinak je to velmi dobrý film a jakmile skončil ten hrozný úvod, děj se výrazně zlepšil a tu nominaci na Oscara jsem pochopila. Je to příběh o vině a trestu, o lásce a odpuštění, o zničených životech a krutém procitnutí a rozhodně ve mně zanechal mnoho témat k přemýšlení. Kate Winslet je samozřejmě výborná, přesto ale nepochopím, proč za roli Hanny nominaci má a za Nouzový východ ne, protože tam by ji zcela jistě proměnila. Tady si nejsem tak jistá. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jasný tah na bránu. Donutit tímto balíčkem extrémní sentimentality diváka k pláči a získat za to nějakou tu cenu. Sám se neubráním určitému nekritickému pohledu, ale přece jen nominace na Oscara mne nutí více o filmu uvažovat, o zaslouženosti oné nominace (momentálně nemám na mysli technické aspekty jako je kamera a střih). Velmi chytré bylo zakomponovat do pozadí některé hrůzy 2. Světové války a následné procesy, i když by se dalo využít i mnohých jiných motivů, ale ty nikdy nemohou být ve výsledném efektu natolik působivé. Když se nad tím nakonec zpětně zamyslím, poskytl mi Předčítač jen dočasnou záplavu emocí a pěkný pohled na Kate Winslet, která hrála opravdu úžasně. Dalším velkým pozitivem byl Ralph Fiennes, který taktéž zaslouží chválu za svůj výkon. Hodnocení je na samé hranici a něco uvnitř mi říká dát 4 hvězdy, ale přece jen půjdu na nižší. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, které nás ze začátku uvrhne do svého uspěchaného světa. Vše se děje z okamžiku na okamžik, a aniž si to uvědomíte, už je příběh o něco dál. Přiznám se, že tohle mi zpočátku dělalo nemalé problémy, ale pak jsem zvykl a věci se začali uklidňovat. David Kross mi ze začátku až silně připomínal herecké dřevo Ulliela, jenže naštěstí jsem si brzy všiml, že on UMÍ a MÁ talent. Navíc, v další hodině mi připomněl (tentokrát vzhledově) Heatha Ledgera. Možná to je jen můj pocit. Ralph Fiennes mi opět dokázal, že je to charakterní herec, který zahraje cokoli. To, co on dokáže říct jedním pohledem, to umí zatraceně málo herců. A konečně se dostávám ke Kate. Pokud vím, tak za tento film posbírala snad všechny ceny, které bylo možné posbírat. A musím říct, že oprávněně. Tento výkon byl zcela popravu oceněn Oscarem. Takže suma sumárum mi z toho vychází ještě fakt, že už si fakt musím někde sehnat ty Hodiny… Já jsem naprosto spokojen. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $34,194,407Tržby Celosvetovo $113,019,290Tržby za predaj DVD v USA $12,641,345 //počet predaných kusov 686,566║ Režisér Stephen Daldry si vybral výborný námet na spracovanie(inšpirovaný skutočnými udalosťami), len škoda že prvá tretina filmu ma postupne tendenciu uspávať, našťastie táto slabšia tretina filmu doznie samým záverom filmu, takže celkovo film vyznie ako dosť silná dráma, kde je k nejakej tej dokonalosti cítiť ešte nejaké tie rezervy. Kate Winslet tu zahrala opäť skvele, aj keď možno až tak úplne to nebola úloha na Oscara ale zas na druhú stranu za jej doterajšiu hereckú kariéru si ho zaslúžila. Vo filme skôr dominuje mladý herec David Kross, postava Michaela Berga v jeho stvárnení je plná pocitov a silného zafarbenia, povyšujúceho túto drámu tam kam sa v konečnom dôsledku dostáva a to do dosť silnej emocialnej drámy o ľuďoch žijúcich zo svojimi chybami z minulosti, ktoré im zväzujú ruky v ich konaniach. /80%/ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (29)

  • Třetí celovečerní film Stephena Daldryho, který režisérovi přinesl třetí nominaci na Oscara za režii. (joshula)
  • V scéne, kde Michael Berg (Ralph Fiennes) vystupuje z taxíka v New Yorku v roku 1988, je možné v pozadí vidieť moderné autá GMC Yukon a Ford Crown Victoria. (ČSFD)

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama