Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Zapomenutá dáma (S05E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bývalá filmová hvězda Grace Wheelerová Willisová plánuje návrat na výsluní spolu se svým někdejším tanečním partnerem Nedem Diamondem, a to s pomocí obnovené premiéry jejich někdejšího úspěšného divadelního muzikálu. Avšak Gracein bohatý manžel odmítne celý projekt financovat. Žena proto manžela chladnokrevně zabije a nafinguje to jako mužovu sebevraždu. Policejní vyšetřovatel poručík Columbo však této verzi neuvěří. Velmi rychle pochopí, že herečka, kterou sám po léta velice obdivoval, je vražedkyní... (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

finkie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Janet Leigh bylo v době natáčení 48 let, tady vypadá podle dnešních měřítek skoro na 70. V té době holt dámě nějaká ta vráska či šedina na kráse neubírala, naopak mohla zdůrazňovat její zralost a důstojnost. Dekadentní kult věčného mládí přišel až v 80. letech. Tahle epizoda se nesla na vlně nostalgie po starých hollywoodských či broadwayských muzikálech, která v mém případě bohužel příliš nezapůsobila, protože tuto éru jsem nezažil a muzikály rád nemám. Závěrečné usvědčení bylo tradičně pro legraci, paní Willisová přece mohla třeba na chvíli usnout (u takové koniny by nebylo divu) nebo si odskočit na toaletu. Motiv poručíka uháněného kvůli restům na střelnici tak trochu vyšuměl do prázdna. Doufal jsem, že ho někdo z inspekce přijde zadržet zrovna ve chvíli, kdy se on bude chystat zatknout vraha. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Grace Wheeler Willisová: „Chcete sa k nám pridať? Premietame film.“ Columbo: „Ďakujem veľmi, veľmi pekne. Nie, nemôžem. Je nedeľa a ja som sľúbil svojmu psovi, že ho zoberiem do parku.“ Janet Leigh  dobre vyzerá a je mrštná, ale vek by som jej veru neuhádla! Tento diel ukrýva šťavnatú dávku humoru, okrem klasických Colombovych bonmotov (snaha Colomba vyhnúť sa pravidelnej kontrolnej streľbe a zapojenie psíka do prípadu). Príbeh je v konečnom dôsledku aj dojemný – už jeho názov napovedá pointu. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadpis této eseje zní: "Když trávíte hodně času se slepicemi, nakonec také začnete kdákat aneb Co jsem pochytil ze stylu komentářů jednotlivých epizod Columba." Na osnovu prdím, jdu hned na věc. Za údaje, které by snad nějakou nešťastnou shodou okolností mohly býti spoilerové, dosadím třeba slovo "jahoda." Ehm ehm. Tento velice netradiční díl je strhující už od samého začátku, kdy jahoda zcela nečekaně sehraje jahodu na jahodu a dokonale tím zmate jahodu. Když pak jahoda skutečně zajahodí jahodu, je přivolán poručík jahoda, aby tu zapeklitou jahodu vyšetřil. Mně osobně bylo od samého začátku jasné, jakých jahod si poručík jahoda všimne (třeba nastražené jahody v jahodě nebo zapomenuté jahody pod jahodou) a čím nakonec přesvědčivě ujahodí hlavní jahodovou jahodu. Celý díl pak končí na vlnách jahodové atmosféry, když poručík jahoda nechá jahodu jahodou a na stanici si vezme jahodu. Konec komentáře. Doufám, že jsem nic nevyzradil, to bych nerad... ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sám o sobě nijak objevný díl (zvláště motiv vraždy je spíš pro zasmání), avšak herecká přítomnost Janet Leighové v nezvyklé roli vražedkyně ztrácející paměť, je krásná. A musím přiznat, že při scéně, kdy se tato dáma v černých legínách a obtahovacím roláku jako kočka plíží nocí, zamžily se mi oči nostalgií. Je něco pravdy na tom, že tato generace, jejíchž několik posledních mohykánů ještě žije, měla něco, čeho nějaké Kidmanové, Berryové atd. nikdy nedosáhnou. Něco, co nedokážu popsat. Ale věřte, že nepláču často, při záběrech důchodkyní lezoucích na strom... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo ako fajčiaci postojačky spiaci bezdomovec tu maximálne napĺňa svoj dlhodobo budovaný imidž, až personál prevracia oči. Na konci však vyzerá celkom ináč. Prejaví svoj obdiv k starým gangsterkám a preto sa stal policajtom, film je naopak oslavou starých muzikálov, na ktoré ho vždy ťahala jeho žena. A prípad, ten tu nie až taký zaujímavý, dalo by sa povedať tuctový, mimoriadne je viacmenej len záverečné milosrdné zhodnotenie situácie. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Ještě než vejde sluha do pokoje k doktoru Willisovi (Sam Jaffe) s práškem na spaní a sklenicí mléka na podnose, leží už plný tác na nočním stolku u jeho postele. (Fenk)
  • John Payne a jeho poslední role. (ČSFD)

Reklama

Reklama