Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Šandík k tomuto seriálu (63)

Columbo (1971) 

Columbo by byl skvělý detektivní seriál, kdyby tu nebylo několik ale... Především vykrádá sám sebe, a to naprosto brutálně. Původně výborné nápady jsou rozmělňovány až k naprosté otravnosti: Ošuntělý, zdánlivě hloupý detektiv? Vracečky? Usvědčení na základě podvržených nebo zmanipulovaných důkazů? Hluchých dílů, které jen rozvíjí či variují už dříve vymyšlené a natočené, je v seriálu opravdu hodně, odhadem tak 50%... navíc nejen ke konci, kde by to snad šlo pochopit, ale od samého začátku... Základní koncept je přitom velmi originální. Columbo vnáší do amerických reálií něco, co je jinak běžné v britské detektivkářské škole - detektivka není brutální, plná krve a násilí (což je v amerických detektivkách (tím ovšem myslím knihy ;o) běžné už od třicátých let), nýbrž je jako křížovka v níž detektiv na základě pozorování zdánlivých detailů skládá celek usvědčujících důkazů. Klasickými postavami takové britské detektivky jsou Hercule Poirot či Sherlock Holmes. Columbo jde přitom ještě dál: Od počátku známe vraha a často i způsob vraždy. To podstatné je, jakým způsobem detektiv vraha vystopuje a především, jak ho usvědčí. Bohužel přitom Columbo, v zájmu usvědčení vraha, občas blufuje a hraje podvrženými kartami. Navíc bývá někdy prázdně efektní, jako by věděl, že jej snímají kamery a celá ta zapeklitá záležitost je jen show pro diváky, ta gilotina by ve skutečnosti nezabila ani myš a ta krev je malinovka. To je bezesporu škoda. Také výpomoc v podobě komických vsuvek někdy spíš otravuje, i když jindy třeba potěší... Nejlepší díly: 80% Celkový dojem: 65% ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Suverénně nejlépe zrežírovaný Columbo vůbec. Spielberg se s touhle detektivkou mazlil skoro stejně jako s normálním "velkým" filmem. Stačí srovnat režii tohoto dílu s režií obou "pilotních dílů", kde byl ve velké míře využíván ateliér a exteriérové scény dokonce točeny pomocí zadní projekce. Taky se ocitáme téměř 100% v reálných interiérech a exteriérech (pokud je tam někde atelier, tak to jednoduše není poznat), režie je velmi vynalézavá, skvěle používající střih a důmyslné vedení kamery. Také herecké výkony jsou zde naprosto stoprocentní. Autory scénáře jsou přitom stále titíž Richard Levinson & William Link. Falk se Spielbergem jej prý ovšem dosti výrazně přepsali. Celkový dojem: 85% ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

Rozhodně jeden z nejlepších Columbů. Režie sice není tak vynalézavá jako v případě Spielbergova prvního dílu ale přesto funguje, rozhodně neurazí a tak jako tak představuje vysoký nadprůměr. "Speciální efekty" v podobě záběrů běžících ve sklech Brimmerových brýlí mi přišly spíše otravné. Naštěstí jich tu nebylo mnoho. Také herectví je velmi slušné. Poprvé si tu mimochodem výrazněji zahrál i Columbův legendární vůz (mihne se ovšem zřejmě už v předchozí epizodě) a celkově se právě tady Columbo tak nějak "usazuje", pokud jde o základní charakteristiky jeho postavy. Poprvé se zde objevuje i jeden z oblíbených columbovských evergreenů jímž je podvržený důkaz, vedoucí ovšem neomylně k přiznání. To že celý ten příběh vlastně není moc pravděpodobný nechme raději stanou, to už se v detektivkách stává. Vymyšleno je to ale dobře a skvělé herecké výkony dávají příběhu takovou šťávu, že nad tím jak moc je to nepravděpodobné člověk vlastně ani moc neuvažuje... Celkový dojem: 80% ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Zatím suverénně nejslabší díl... Celý problém zjevně spočívá ve scénáři, neboť herci se až neuvěřitelně snaží a i tak drobné role jakými je například paní domácí té zavražděné studentky umění jsou zahrány naprosto skvostné. Taky ta lehce senilní teta je zahraná báječně a tomu právníkovi bych se nebál svěřit jakýkoliv případ. Ostatně i "náš hrdina", vrah a historik umění je sice nepříjemný žvanil, ale ani jeho roli neumím mnoho vytknout... Jako detektivka je to ovšem celé značně slaboduché a naivní. Třeba jen ten pokus s klapajícími podpatky nebo to neprůstřelné alibi které je vymyšlené tak, že i detektiva daleko mdlejšího rozumu než je Columbo by v něm mělo leccos trknout. Vrcholem trapnosti je ovšem samozřejmě to, jak "rafinovaně" náš vrah donutí tetu aby si pro vlastní bezpečí nechala prohledat dům a jak se ten úctyhodný právník děsně snaží tomu nesmyslu uvěřit. Ani závěrečné usvědčení ostatně není příliš přesvědčivé, přestože je vlastně docela překvapivé. A psychologie postav? Ano, možná generál z předchozí epizody (Semínko pochyb), ten by dokázal vraždit v klidu s rozmyslem a vyrovnaně ale historik umění? Člověk, který má vnímavost a citlivost takříkajíc v popisu práce? Možná to ale má nějak souviset s tím, že se dotyčný chová tak jako by všechny okolo považoval za totální pitomce... Nebo ta umělecká sbírka... Proč v ní musela být díla významná natolik, že jejich originály už pár desítek let visí v nejslavnějších obrazových galeriích světa? Ty Degasovy pastely tam mimochodem rozhodně nebyly tím nejvzácnějším. To nemohli vybrat něco méně provařeného? Vím, je to jenom hnida, ale takhle polovičaté to je celé... Celkový dojem: 60% ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Po dvou slabších dílech jeden standardně dobrý. 70% ()

Past (1972) (S01E06) 

V rámci první sezóny běžný díl, obecně spíše slabší a potvrzující poměrně záhy se projevující sestupnou tendenci. Vychvalovaný závěr v lanovce má opravdu cosi do sebe, i když ani tohle není nijak moc originální komponenta příběhu. Poručík zde opět hraje falešnými kartami. Skoro se někdy zdá, že je to jeho hlavní zbraň. Pozoruhodná je mimochodem zjevná chyba při natáčení. V jednom záběru jsou dveře lanovky otevřené, v dalším už zavřené, ovšem v dalším zase otevřené a takhle ještě asi dvakrát po sobě... Nevím, zda-li si tvůrci při střihu natočené scény nevšimli, nebo všimli a řekli si, že si to lidé asi stejně nevšimnou, nebo že je to prostě jedno... Urputnost, s jakou se náš vrah v příslušných scénách dívá na hodinky, asi aby i pomaleji uvažující diváci u obrazovek pochopili, mi ovšem napovídá že spíše to druhé. Jinak je ovšem živelný Roddy McDowall v roli padoucha výborný... Celkový dojem: 70% ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Falk je rozhodně výborný herec, ale jak vidno, není ani špatný režisér. Samozřejmě nemá na Spielberga a jeho první epizodu, ovšem po několika slabších dílech je tento viditelně lepší a to navzdory scénáři, jehož charakteristiky se po celou první řadu v zásadě nemění. Opět tak zde mohu napsat, že příběh je vymyšlen chytře, ovšem také naprosto nepravděpodobně. Naštěstí pro nás, dává herecký ansámbl v čele s Falkem a také jeho vynalézavá režie na všechnu umělost zapomenout... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: Pohrobek, sud ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

První díl, ve kterém se objeví pes, zatím bez jména Pes. Jinak ovšem vše při starém... Celkový dojem: 70% ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Nesmírně chytře vymyšleno a velmi slušně zahráno. Celkově je to ale trošičku sterilní a vlastně i nepřesvědčivé... Celkový dojem 75% ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Výborně vymyšleno a neméně výborně i zahráno. Herecky přitom neuchvátí ani tak hlavní záporák Robert Culp, byť jeho téměř dokonale se ovládající a chladně uvažující zločinec rozhodně není špatný, jako spíš herci mihnoucí se v epizodních rolích, kouč Rizzo Jamese Gregoryho či luxusní prostitutka Valerie Harper atp. Nechápu jen jednu věc... Proč, když už měl Columbo k dispozici ty nahrávky z kanceláře, musel tak složitě dokazovat, že nevolal z ní, když by to jednoznačně doložil neexistující záznam toho hovoru... PS: Ta vila už si zahrála v první epizodě první série, dokonce snad s týmž vybavením... 75% ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Každý správný detektiv evidentně musí vyřešit alespoň jeden případ na dovolené... Columbo v Londýně je samozřejmě okouzlující, ovšem jinak je epizoda "S dýkou v mysli" spíš slabší kousek, selhávající (ostatně jako vždy) především na slabém scénáři. Člověk téměř žasne, co všechno ještě dokážou scénáristé vymyslet... Za všechny nepravděpodobné nesmysly samozřejmě to až příliš snadné vloupání do muzea voskových figurín. Mimochodem, když vosková hlava spadne z výšky cca 1,5 m z police na zem, to se na ní ten pád vážně nijak neprojeví? ... Možná kdyby chtěli tvůrci mít Columba méně zábavného, udělali by lépe... 65% ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Jeden z těch lepších Columbů. Být tak dobrý celý seriál, to by bylo bájo ;o) ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Mírně nadprůměrné zpracování, tedy slušné, ale rozhodně nijak excelentní. Kromě tradičně dobrého Falka tu zaujme i pár roztomilých drobností, například šachy hrané na kostičkovaném stole slánkami, sleničkami, později doslova vším, co je po ruce... Celkový dojem: 70% ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Jedna hvězdička navíc za odvahu porušit nepsaná pravidla. 70% ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Značně podprůměrný Columbo. Příběh vysloveně šustí papírem, postavy jsou nevěrohodné a mají zoufale nezvládnutou psychologii, zázračný krém na vyhlazování vrásek by patřil spíš do sci-fi filmu a vyšetřovací metody jsou i na nesystematického Columba podivně nahodilé. Celé to působí totálně roztěkaným dojmem, jako by tvůrci vůbec nevěděli co si s tak nedotaženým scénářem vlastně počít. Dokonce i jindy brilantní Falk celou dobu nedělá nic jiného, než že se, aby se neřeklo, poflakuje po scéně, tře si popálenou ruku a nakonec jen tak z čiré povinnosti pět minut před koncem zatkne pachatelku. Napětí, překvapení ani humor se tentokrát vážně nekonají, byť usvědčující důkaz není úplně špatný. To je ovšem na slušnou detektivku fakt hodně málo... 60% ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Skvělý díl, výborně obsazený, dobře režírovaný, každá všetečná otázka má svůj smysl a případ pomaličku ale rozhodně míří ke svému rozuzlení. Vedle Falka se o to nepochybně zasloužil naprosto skvělý Donald Pleasence a lví podíl na výborném výsledku nepochybně patří i režiséru Leo Pennovi, který režíroval ještě další dva Columby a i ty patří k nadprůměrným. A mimochodem je to taky jeden z těch dílů, které je doslova povinnost vidět v originále. Tak skvělé herectví se prostě nedá "přeplácnout" sebelepším dabingem... Celkový dojem: 80% ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Předloha opět trochu slaboduchá, ale zápletka vymyšlena výborně, Falk tradičně skvělý: 75% ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Rozhodně jeden z nejlepších Columbů vůbec, brilantně napsaná zápletka a velmi dobře zahraný záporák, skvělý Falk je samozřejmostí... ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Po novém shlédnutí s originálním zvukem musím napsat, že se jedná o jeden z vůbec nejlepších Columbů, herecky naprosto brilantní, se skvělým záporákem, výbornou režií a vynalézavou kamerou. Ani o komické situace není nouze a zároveň je Columbo mile syrový a přímočarý, bez přemíry zbytečných otázek a potřeby vysvětlovat (natvrdlému) divákovi každý další krok... Příběh sám je samozřejmě opět hodně literární a ta drobnost s výměnou zámku nanejvýš nepravděpodobná. Zapojení děje epizody "Kandidát zločinu" roztomilé. Chili v luxusní restauraci k popukání. Celkový dojem: 80% ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

U Colomba mě vždycky znova překvapí slaboduchost námětů. Zázračná mast, robot jako ze sci-fi filmu, víno zničené zahřátím nad 58 stupňů celsia. Všechno ostatní je pak vcelku propracované, ale samotný námět je hodně často hodně laciný. Tohle je přesně ten případ. Tvůrci už se pak mohou třeba stavět na hlavu a vymýšlet fóry s neposlušným psem, ale ono to je stejně vcelku pitomé, vhodné tak maximálně jako relaxace po hodně dlouhé pracovní šichtě, kdy už se člověku nechce moc myslet a jen tak sleduje běžící obrázky... Celkový dojem: 60% ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama