Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Svět je o penězích a tak na jednu stranu lidi berou co můžou aby se prosadili výkonama ve sportu a na druhou nesportovci jsou tlačení reklamou a potřebami velkých firem. V Americe je minimum lidí samo sebou a bojim se, že už to začíná i v Čechách. Neříkám, že by na sobě člověk neměl pracovat, ale měl by uznávat svůj fond a předpoklady, aby zůstal přirozený ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nápadité, mooreovsky manipulativní a nechutně nechutné pro obdivovatele čistého antického ideálu krásy. Demytizace "velkého zlého steroidového bubáka" je působivá, nicméně na trase 105 minut ztrácí dech, pan Bell zjevně posiluje na objem a nikoli na výdrž:) Lze také polemizovat s metaforou amerického národa na steroidech, steroidy jsou externalitou bytí člověkem západní výkonnostní mentality, toho, že vedle touhy dotáhnout to /závaží/ nejvýš máme k dispozici technickomedicínské vymoženosti i deficit morálního a kritického vědomí. A snížené rozpoznávací schopnosti, jež vykazovala většina oněch " I am gonna be the next Arnie" asexuálních blázínků, kteří si nevšimli, že Mr. Olympia Expres ujel před dvaceti lety. A ačkoliv uznávám brilanci Bellova dokumentu, který nepostrádá i určitý studenoválečný podton, připadám si jaksi šizena- naservírovaní experti, fakta, tabulky, všechno včetně závěrů udělal někdo za mě. S konečným ortelem ve věci steroidy počkám. Během studia v knihovně nebo rozhovoru s Tetsuem bych se poučila více. P.S. Presumpce neviny platí i ve vrcholovém sportu. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod: s dokumenty nemám moc velké zkušenosti, tak maximálně "provaření" Moore či Spurlock si u mě škrtli, a přitáhli mě spíše kvůli zábavností svých vymazlených dítek. Bigger, Stronger, Faster* nabízí hodně atraktivní téma a dle mého názoru jeho velmi nezaujaté podání (oproti např. již zmiňovanému Moorovi). Dokument není ani tak o anabolických steroidech, jako spíš o touze/snaze přibližovat se svému vzoru a také trochu o poznávání základu pravého "Američana". Což mu ale neubírá na zajímavosti a přijatelné srozumitelnosti. Ale ve skutečnosti, po jeho skončení mám spíše více otázek než odpovědí. A neměl by právě tohle správný dokument do dívákovy hlavy dostat? Jen ať si to sám rozebere a usmaží si palici... Edit: zvyšuji hodnocení, protože i po pár dnech nemůžu ten dokument dostat z hlavy. 90 % ()

Karlos10 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dokument o fenoménu jménem Steroidy. Mnoho faktů a mýtů o těchto látkách, o kulturistice a vlastně i o povaze lidí se dozvíte v tomto zajímavě podaném příběhu jednoho nadšence. A právě v tomto snímku jde krásně vidět hloupost nás lidí jak uvěříme všemu, co slyšíme v televizi nebo kdekoliv jinde. Povinnost pro každého nadšence do posilování a také pro ty, kteří sou tak hloupí a říkají něco o věcech, kterým ani z malé části nerozumí. 80% ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, nevěděl jsem do čeho jdu. Nevěděl jsem, že se bude jednat o dokument založený na rozboru dopingu, ale nakonec mě tento film hodně oslovil. Člověk aspon vidí, že všichni jeho hrdinové za svůj úspěch a za svoje svaly vděčí dopingu. Já už cvičím od svých 16ti let, nyní to je již 5 let a pořád se nemůžu dostat na úroven, kde byl Arnold v 15ti letech a ted už vím proč, chybí trocha steroidů :D Naštěstí jsem proti a nikdy bych do toho nešel. Pravda je, že se tím léčí leukémi a různé rakoviny, ale rozměry do kterých s nimi člověk doroste jsou až obludné. Překvapil mě Greg Valentino "Men who exploded", nečekal jsem, že bude schopný takhle komunikovat, myslel jsem si o něm, že je to žijící troska a jak se zdá je na tom docela dobře. Na zavěr si nemůžu odpostit hlášku Arnolda " Za všechen svůj úspěch a za svou rodinu vděčím jen a jen Americe". ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama