Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Vančura 

všechny recenze uživatele

To zpracování mi moc nesedlo - pořád tam někdo pronáší něco do kamery (kupř. hned v úvodu Benova matka prohlásí, že "Nejdřív musí vždy někdo zemřít, aby se začalo něco dít", což v člověku samozřejmě hned vyvolá (mylnou) domněnku, že ten film skončí tak, že Ben v závěru svoje trýznitele pravděpodobně vystřílí - skutečný závěr mě v tomto ohledu docela překvapil), a do toho je děj neustále prostříháván záběry z počítačové hry nebo Benova dětství, což na mě působilo poněkud otravně, resp. ne moc filmařsky invenčně (navíc nemám rád filmy, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než na jméno titulní postavy, podobně jako nemám rád filmy "inspirované skutečnými událostmi" - když ten film doběhne, člověk nějak neví, co tam mohlo být skutečnou událostí...). Postava Bena mi navíc nebyla moc sympatická (vadilo mi také, že ho hrál výrazně starší herec), což se v kombinaci s těžkými tématy šikany a autismu podepsalo na tom, že mě ten film příliš neoslovil, a pravděpodobně ho brzy zapomenu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Všichni, kteří padali na zadnici z výkonu DiCapria ve filmu Co žere Gilberta Grapea, by se měli povinně podívat na tento film. Greg Timmermans by jim ukázal, jak se dá zahrát autista. A mohli by společně se mnou zkusit najít alespoň jednu chybu na snímku Ben X. Tohle je až neuvěřitelně dobrý film, přitom šikanovaný autista mohl svádět k sentimentu na desátou. Naštěstí Bena X nenatočil Hollywood podle jedné ze svých oblíbených šablon. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Takhle procítěný a "skutečný" film jsem už dlouho neviděl. Pohled na svět očima autisty, kterého trápí šikana. Utíká z reality do počítačové hry, kde je hrdinou. Ve skutečnosti je ale terčem posměchu a nepochopení. Filmaři tu odvedli neskutečný kus práce. Hlavní představitel byl skvělý a ostatní herci to také zvládli na jedničku. Při některých scénách jsem byl napnutý jak struna. Dramatický děj a finální rozuzlení je prostě balada, i když trochu smutná. Vřele doporučuji a vyzbrojte se kapesníky. Tenhle film si na nic nehraje. 90% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Filmu příšerně ublížil český dabing, bylo evidentní, že mnohé herecké výkony téměř zabil. Proto před ním varuji a možná proto i trochu nespravedlivě dávám jen průměrné ohodnocení. Film se vyznačuje až tísnivým portrétem autisty, který je prostě neschopný ani náznaku obrany a divák prožívá utrpení a ponižování s ním. Promluvy některých protagonistů do kamery zvyšují pocit autentičnosti, to, že vše je podle skutečnosti. Vyvedený byl také konec, protože přinesl nečekanou (a vítanou) pointu. Hlavní představitel je sice evidentně starší, než mu předepisuje role, ale zahrál ji tak přesvědčivě, že to příliš nevadí. /15. 8. 17./ ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by to byl špatný film, ale moc špatně se na něj kouká. Špatně se kouká na příliš protahované záběry šikany, špatně se kouká na ultraslabošství hlavního hrdiny. Špatně se kouká na nelogiku a nereálnost chování mnohých postav, a úplně nejhůř se kouká na překombinovanou poslední třetinu filmu. Má to sice nálepku "podle skutečné události", mám ale takový lehký pocit, že autorská invence zašla tak daleko, že se původní protagonisté asi těžko poznají, no a verdikt holt... špatně se na to dívá. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)

Reklama

Reklama