Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I´am Tony Montana!..." Kvalitný mafiánsky film, ktorý bez príkras podáva svedectvo o neapolskej mafii. Ťažko povedať prečo sa film vo svete výraznejšie nepresadil. Myslím, že mal na to všetky predpoklady. Možno je menej filmovejší ako Scorseseho filmy, pôsobí reálnejšie až dokumentárne a ja v tom vidím výhodu. Film sa venuje asi piatim dejovým linkám, ktoré navzájom trochu súvisia. Sledujeme dvojicu mladíkov- samotárov, ktorých vzorom je Tony Montana. Ďalej účtovníka, malého chlapca, ktorý by sa rád dostal medzi mafiánov, príbeh majstra krajčíra a dvojicu "podnikateľov" s nebezpečným odpadom. Celé je to šikovne prepojené, pôsobí to celistvo a preskakovanie z jedného príbehu do druhého neruší, pretože sme v stále v tej istej špinavej stoke kriminálnikov. Film sa nemazná s nikým, sú tu mŕtve ženy i deti, ide len a len o peniaze a pre tie sa urobí čokoľvek. Tento film pravdepodobne urobil z režiséra živý terč. Odvaha sa mu nedá uprieť. 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nudné? Možná pro milovníky mafiánských pohádek. Pokud máte rádi syrový a nepřikrášlený styl a zajímá vás, jak se to má s novodobými Kmotry, máte naději na podobný emoční ústřel, který Gomora přivodila mně. Na plný kotel nejdu jen proto, že film je skutečně příliš dlouhý a Garrone (jakkoli odvedl skvostnou práci!) prostě místy nestíhá. Gomora patří z mého pohledu k nejpůsobivějším filmům posledních měsíců. Ale vřele doporučuju si alespoň rámcově přečíst, na co jdete. Zbloudilých duší, které se přišly juknout na další Skrytou identitu, sedělo v kině celkem dost. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu další drsný snímek ze života mafiánů. Tentokrát však bez jakékoliv uhlazenosti. Nic ve stylu "Kmotra" nebo "Mafiánů". "Gomora" nám jako jediný film, ukazuje praktiky italské zločinecké organizace Camorra. Snímek je točen takřka dokumentárním stylem využívající ruční kameru a dlouhé záběry. Pro běžného diváka se ale jedná o skoro nestravitelné sousto. Ne, že by film byl extrémně brutální (ve skutečnosti je překvapivě mírný) ale absolutně postrádá jakýkoliv příběh nebo hlavní postavu. Snímek jen sleduje několik postav, které buď jsou gangstery nebo by jimi chtěly být. To je hlavní kámen úrazu, protože divák zde nemá nikoho komu by mohl držet palce nebo kdo by si alespoň trochu získal jeho sympatie. Navíc je toto více jak dvouhodinové sledování jednotlivých scén neúměrně zdlouhavé a zbytečně natahované. Ze začátku bylo zajímavé sledovat reálnější pohled na dnešní mafii, kde novodobý "Kmotrové" nežijí v honosných vilách ale oprýskaných panelácích, určitě to ale šlo natočit lépe a zábavněji. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kdo hledají akčňák, střílečky, honičky s autíčkama plus mrknutí romantiky, tak pro ty tenhle snímek určitě není. Tohle jsou fakta, skutečný život mafiánů, kde už malej prcek ví, jak se která zbraň jmenuje a jak se s ní zachází. Ano a věřím, že ten test, který tam probíhal na těch mladých, tam opravdu existuje. Je to jedna skládačka menších, či větších rozhodujících momentů, která je ve výsledku obrovské a nebezpečné monstrum. Žádné efekty a jiné cukrbilky nečekejte, ale realitu, která je špinavá, surová, bezemoční, hnusná........tohle je Gomorra. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Gomora je skôr freskou,nie klasickým filmom, nie klasickým dokumentom. Veľa ľudí asi od filmu očakávali naškrobených dobrých-zlých mafiánkov, pekne štruktúrovaný dej a štrukturované všetko. Tento film má dej a logiku primerane svetu o ktorom vypovedá. Žiadne stereotypy sa nekonajú a o to viac oceňujem tvorcov Gomorry. Za tú surovosť, neprikrášlenosť, atmosféru, autenticitu, postavy a výpovednú hodnotu... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Skladba, která hraje k závěrečným titulkům se jmenuje Herculaneum a složila ji slavná triphopová formace Massive Attack. (Pumiiix)
  • Autor románu Roberto Saviano žije od vydání románu pod policejní ochranou. (zigot7)
  • Veľká časť filmu sa natáčala v neapolskej časti Scampia, ktorá je domovom mafie Camorra. Štvrť je známa ako najväčší drogový "brloh" Neapola, v ktorom funguje niečo na štýl drogového distribučného centra mesta, v ktorom majú najmladší drogoví dealeri 12 rokov. Štvrť je známa ako najhoršie sídlisko novodobej Európy, v ktorom je na každodennom poriadku streľba, prelety vrtuľníkov a razie policajtov i protidrogových jednotiek. Kolorit dopĺňa neznesiteľný zápach odpadkov a fekálií. (k4li)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno