Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německá loď Wilhelm Gustloff byla v lednu 1945 zasažena třemi sovětskými torpédy a okamžitě se začala potápět. Nastal zoufalý boj o přežití, při kterém zahynulo 5krát více lidí než při zkáze Titanicu. Tato katastrofa se vepsala do dějin... (oficiální text distributora)

Recenze (53)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný televizní německý film o nejhorší lodní katastrofě, k níž došlo v průběhu 2. světové války a zahynulo při ní 6 - 9 tisíc lidí. Bez nějakého většího překvapení nebo větší dramaturgické linky lineárně a až dokumentaristicky vyprávěný příběh o největší námořní katastrofě, kdy zásah sovětské ponorky stál tisíce německých uprchlíků život. Už od úvodních scén tvůrci citově vydírají - jestliže někdo hned v úvodních scénách umírá, jsou to malé děti. Bledá tvář holčičky, pláč dítěte v pozadí, v šátcích zabalené nemluvně. A touto vyděrčaskou cestou se film ubírá dál, abychom po třech hodinách plakali nad osudy zemřelých. Osobně podobné citové vydírání nemám rád, i když filmařsky je snímek velmi precizní - jak je ostatně u Němců zvykem. Jednotlivé záběry jsou i trikově a výpravou na velké výši. Ale přece jen sledovat tři hodiny osudy lidí, s nimiž se snad ani nechceme sžít, když víme, že většinou všichni zemřou, je poněkud nudné a zdlouhavé. Navíc chybí poněkud hlubší vysvětlení, proč na jaře 1945 ti lidé prchají ze svých domovů zrovna před sovětskou armádou. Čeho se báli? A ostatně ta loď Gustloff byla válečná a měla výbavu na ničení sovětských ponorek. To jen tak por úplnost. V jedné z rolí se objeví i česká rodačka a herečka Dana Vávrová. ()

kalap odpad!

všechny recenze uživatele

A kto si začal ? Ten kto seje vietor zožne búrku.Odtiaľ začína predlžená verzia môjho komentára.Tejto takzvanej najväčšej námornej katastrofe predchádzala najväčšia pozemná katastrofa,kde len v koncentračných táboroch bolo vyvraždených slovom šesť milionov židov žien detí starcov a to ľudskými beštiami , ktoré boli nemeckého pôvodu a tak táto veľká vodná katastrofa je len malinkou kvapôčkou zadosťučinenia cicis. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na TV film to ušlo. Samozřejmě se tam více mluvilo než dělo. Do toho nacisti, agenti, láska, hodný kapitán, fanatik, zlý kapitán bla bla atd... Řada reálií však seděla. Zejména živelné nastupování uprchlíků (díky čemuž se dodnes neví přesný počet obětí) bylo věrně znázorněno a i některé animované pohledy na Gustloffa se mi líbily. Ve srovnání s touto katastrofou a počtem civilních (zejména dětských a ženských obětí) je ztroskotání Titanicu jen malým žblunknutím. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Titanicu je skoda, bo tam sa utopili obycajni ludia, ktori nikomu nic neurobili: Jo a dlhodobo tvrdim, ze info o Titanicu je uz proste prilis vela - ak to takto pojde dalej, o chvilu budemen vediet, ci hajzlbaby v tu osudnu noc cistili a vytirali hajzly na Titanicu v smere pohybu hodinovych ruciciek alebo proti! Tu na tejto lodke sa utopili nazi hovna ..... film plany, dlhy jak tyzdnovy sopel na rukave, Spojenci utopili tusim 6 500 ludi ..... stojacich na starne zla. Par slov k tej nazi zrude menom Hytler - par dni /a fakt neviem kolko, 2 ci 3....to je jedno/ po potopeni Gustloffa dal Hytler zastrelit hlavneho kapitana : 75 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kamarád z Německa mi doporučil tento film na téma lodi Wilhelm Gustloff, o jejíž příběhu, přiznávám se, jsem ani nevěděl. O to více mě zajímal tento tříhodinový televizní film. Televizní píšu záměrně, protože je to na něm místy dost vidět. V celkovém kontextu to ale vlastně vůbec nevadí. Jsou tu dramatické postavy, je tu romance, všechno tak pasuje k sobě, i když je tu pár zbytečných scén, a na závěr je tu poslední půlhodina napětí, která na poměry filmu není vůbec špatně natočená. Pro edukativní činnost dost důležitý film. Téma, které se podle mě v době vydání filmu o Titanicu moc neslušelo, ale když se teď mluví o různých příbězích Němců z druhé světové války, tak určitě příběh, který je potřeba světu sdělit. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Poslední film, ve kterém hrála Dana Vávrová (M.B)
  • Filmové spracovanie najväčšej námornej katastrofy v dejinách, pri ktorej zahynulo až šesťnásobne viac ľudí ako pri skaze Titanicu. Niektoré historické pramene uvádzajú počet obetí od 6 000 do 9 400. Torpédovala ju sovietska ponorka S–13, 30. januára 1945 pod velením kapitána Alexandra Marineska. Nemecká loď Wilhelm Gustloff patrila organizácii Kraft durch Freude (V radosti je Sila) a bola pomenovaná po švajčiarskom nacionálnom socialistovi zavraždenom v roku 1936, Davidom Frankfurterom, ktorý mal židovský pôvod. Z Gustloffa urobili martýra Tretej ríše. Loď bola postavená v Hamburgu v známej lodenici Blohm & Voss, bola 208,5 metrov dlhá a 23,59 metrov široká a vážila 25 484 ton. Na vodu ju pustili 5. mája 1937. Po zásahu torpédom zo sovietskej ponorky sa potopila za 45 minút. Zo začiatku slúžila ako výletná loď (mala aj bazén a kino), neskôr ju prevzalo vojenské námorníctvo a slúžila ako nemocničná loď (Lazaretschiff), ale bola aj napriek Haagskym konvenciám čiastočne ozbrojená. Pri svojej poslednej plavbe bola preplnená utečencami z východného Pruska a vyplávala z prístavu Gotenhafen, Gdyňa v dnešnom Poľsku, do Kielu. V čase katastrofy mal vietor silu 7 stupňov, boli vysoké vlny, teplota vzduchu mala 17°C a voda 4°C. Keď sa o udalosti od admirála Dönitza dozvedel Hitler, v záchvate zúrivosti nariadil kapitána Zahna zastreliť ako poslednú obeť Gustloffa 3. februára 1945.

    Bilancia zachránených:
    Torpédoborec T 36: 563 zachránených
    Minolovka Löwe: 472 zachránených
    Minolovka M 387: 98 zachránených
    Minolovka M 375: 43 zachránených
    Minolovka M 341: 37 zachránených
    Parník Gottingen: 28 zachránených
    Torpedofangboot TF 19: 7 zachránených
    Fregata Gotland: 2 zachránení
    Hliadková loď 1703: 1 zachránený (kojenec) (Cicis)

Reklama

Reklama