Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

topi 

všechny recenze uživatele

Svým druhým filmem Robert Sedláček zabrousil do jihomoravské vísky Mouřínov u Bučovic, kde se každoročně pořádají závody ve vábení jelenů. Typově odlišné postavy a postavičky vytvářejí svérázné a někdy i bizarní situace, které vtipně korespondují s velmi dobře napsanými dialogy. Herecky není co vytknout, moc potěšila role Jaromíra Hanzlíka a jeho filmové ženy Marty Vančurové. Vše ostatní působí zcela přirozeně i díky hercům z Dejvického divadla, nebo divadla Husa na provázku. Muži v říji se svým způsobem můžou řadit k lidovým komediím typu Dědictví nebo Vesničce mé střediskové, samozřejmě v rámci nynější moderní doby. Stejně si ale myslím, že film poberou mnohem lépe obyvatelé Moravy a v Čechách zůstane nepochopen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já už si skutečně přijdu trapně, když tady musím bránit pomalu každej českej film, co jsem viděl. Vážně. Uznávám, že první část byla celkem nudná, ale ta druhá? Ta byla plná jedné hlášky za druhou. Tolik hlášek jsem v českém filmu neviděl snad ani nepamatuju. Já jsem se bavil, ten film mi nepřišel kdovíjak velkej, ale objevilo se v něm tolik vtipu a známých herců, s čímž jsem se v českém filmu taktéž dost dlouho nesetkal, že ohodnotit tenhle film nižší známkou by byla asi taková chyba, jako poslat americký vojáky do centra Severní Korei. Muži v říji jsou pro mě lidový humor, na který se poslední dobou všeobecně kritizuje, a přitom za komančů byl nedílnou součástí každé komedie. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 3/10 Hudba 2/10 Prostředí 3/10/// +Hanzlík (toho tak často neuvidíme), i ostatní herci byly fain (Zedníček, Bareš, Martin Trnavský a další), nejakčnější scéna filmu "na přejezdu" pobavila, rovněž premiérova ochranka byla k popukání -vláčné, slaboučké, bez pořádného scénáře, první hodinu jsem se ani jednou nezasmál, některé postavy byly opravdu jak z "vesnického světa", hodně mizerný hudební doprovod, přesnější by bylo žádný nepočítaje poslední třetinu/// Prvně jsem moc neočekával, potom jsem viděl trailer a slyšel jak je to zábavné a dost byl na tento film zvědavej. Výsledek je však velmi slabý a nebýt poslední o něco dramatičtější třetiny, šel bych o jednu hvězdičku ještě níž. Tak prázdno a bezduché máchaní dialogy a plýtvání filmového materiálu jsem už dlouho neviděl. A nezachrání to ani pro mě velice blízké okolí: kousek od Brna. Ani několik známých tváří: kamarád v komparzu. Marná sláva, tohle se asi líp natáčelo, než že by se to dobře sledovalo./// Celkem 33%/// ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Co dramatického v tom hledat? A komedie? Svým stylem nepodařeného humoru bych přirovnal ke kolekci "Kameňáků". Snad ke konci se dojem "komediálního" snímku maličko zlepšil, především příjezdem Předsedy vlády se svými tvrďáky "bodyquardy". Jeho výstup na pódiu, stejně tak jako výstup všech hovořících do mikrofonu, však zvukař evidentně nezvládnul. V těch okamžicích jsem se musel obejít u svého plasmového Panasonicu bez rozpoznatelného zvuku. Nic nepomohlo ani uživatelské nastavení zvuku. V ozvěně se slovo totálně ztrácelo. Co mi snímek dal? Pouze informaci, kterou jsem už dávno věděl. Že mnozí politici jezdí na setkání s lidmi jen proto, aby se zalíbili a něco dobrého snědli, aniž by za to něco pro lidi udělali. Poslední vteřiny filmu to jasně naznačily - odhozené nepotřebné věci v kukuřičném poli. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tož, na dědině, né nepodobné téjto, bývám. Ludé sú všude stejní. Po čuni kvůli babě si dajů, o kraviny sa hádajů, dobrého starostu aj prachama nabúchaného podnikatelů majů. Blbé je, že je to takový ten další z řady pokusů o ten ‚venkovský folklóreček‘, který tentokrát překvapivě nedojede na postavy (byť některým pražákům ten postoj ‚seno a vidle‘ prostě neuvěříte), ale na strašlivě ospalé tempo bez ničeho a zbytečnou epizodnost, která vám nedovolí se ničeho pořádně chytit. Za 3 hvězdičky s krvácejícím srdcem, protože Sedláček ční nad typově podobnými kolegy o dvě hlavy, ale nemůžu si odpustit otázku, jak to kdysi ti Formani, Menzelové a Svěrákové dělali… ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se mimo jiné na nádvoří zámku Milotice. (X_mole)
  • Filmový Mouřínov je skutečný (nedaleko Bučovic), doopravdy zde končí silnice. (M.B)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama