Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

VOD (1)

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Fr 

všechny recenze uživatele

Trenérem mužstva Leeds United se stává Brian Clough, nejlepší mladý trenér v zemi..... Vraťme se o 6let zpět: Derby County stojí v FA cupu proti Leeds United a – zde je prvopočátek dramatu a šílených ambicí, které postupně začnou srážet nejen jeho, ale i jeho mužstvo. Mám rád sportovní filmy. Fotbal je obdivuhodná hra. Miluju fotbal. Anglickou ligu. Co víc dodat. Plno trenérské psychologie, protože sport nejsou jen vítězství. Mám pocit, že se mne to týká, fandím Brianovi , jenže postupně zjišťuji, že to zase není až takový sportovní film, na jaký to nejdřív vypadalo. O to víc je však ten příběh pravdivý. O trenérovi, kterého jeho ego málem zničilo. Ale pochopil…. Film plný fotbalového prostředí podle skutečného příběhu dvojice Brian Clough a Peter Tailor, která v letech 1979 a 1980 vyhrála s Nottingham Forest Pohár mistrů evropských zemí. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** Víte že: Brian Clough pracoval v Nottinghamu až do roku 1993, kdy odešel do důchodu? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já fotbal rád. Kde se vzala, tu se vzala...komedie? Nevšiml jsem si. Ale zajímavé je to tím, že se zde řeší fotbal. Kdyby udělali stejný film o basketu, tak by to byla obrovská kokotina, ale samozřejmě by to nešlo, protože basket se nehraje na trávě, takže by byl film úplně jiný. Každopádně se jedná o nádhernou sondu do fungování klubů v letech sedmdesátých. Moc rád jsem nahlédl pod pokličku. Naprosto mi uniká, proč byl film pojmenován Prokletý klub, když se o žádné prokletí nejedná. Trenér příjde do týmu, který nemá rád. To už nadělalo neplechu mnohokrát. Dovolte mi poukázat na situaci z naší kapr ligy, kdy se zapřísáhlý srdcař Sparty Franz Straka, který byl pořádně vyhecován rodinou, rozhodl trénovat Slávii. To zákonitě dobře dopadnout nemůže. Jsem téměř pravidelný víkendový divák Premier League, takže mě film velmi potěšil svým obsahem a marné rozhodně nebylo ani zajímavé zpracování. Leč se necítím absolutně ničím ohromen. 3* ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dost bylo fair play a týmového ducha! Sportovní film potřebuje ve svém čele arogantního nadaného hajzlíka sršícího charismatem s přenádherným ostrovním přízvukem (jak od Pythonů), jehož sebevědomí je přebujelé jak černobylské dýně. Ať pak klidně dostane přes držku, ať se chová jako malý fracek a debil. Jen když se naň báječně kouká. To je on, jeden z nejsympatičtějších drzounů filmového plátna. Silné ***. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som si nepomyslel, že ja, antišportovec, dám športovému filmu štyri hviezdičky. A na filme, ktorý je žánrovo zaradený aj medzi komédie sa ani raz nezasmejem. Ale pravdou je, že ma dostalo práve to, že film z prostredia futbalu nie je primárne o futbale, ale skôr o podhubí, z ktorého vyrastá a vzťahoch, ktoré v ňom panovali v danej dobe a v modifikovanej podobe panujú doteraz. Michael Sheen výborne stvárnil zaujímavý typ egocentrika, ktorý je neznesiteľný, ale má výsledky, čo mu vydrží tak dlho, až sa tí, na ktorých závisí, rozhodnú obetovať výsledky, len aby sa zbavili jeho nepríjemnej priamosti. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně anglické a hodně biografické - dost věcí, které jsou ve filmu, najdete ještě teď na youtube. a sedí to, včetně třeba barvy saka, které má Don Revius ve studiu. Jinak Leeds v 70. letech byl v Premier League vyhlášený dobytek a 44 dní Briana Clougha je památná záležitost..... Kdyby byl film o malej kousek svižnější a bylo tam víc retro fotbalu, dal bych pět. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Rekordem, kterého si údajně Clough velmi cenil, byla šňůra neporazitelnosti ve 42 po sobě jdoucích ligových zápasech při jeho působení v Nottinghamu Forest v letech 1976 a 77. Tento rekord překonal až londýnský Arsenal a stalo se tak v dubnu 2004 - měsíc nato Brian Clough zemřel. (curfew77)
  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)

Reklama

Reklama