Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v roce 1956, kdy asistent manažera Manchesteru United Jimmy Murphy dává mladíkovi Bobbymu Charltonovi šanci zahrát si v prvním týmu klubu přezdívanému "Busby Babes". Manažer Matt Busby mezitím přesvědčí tajemníka anglické fotbalové ligy Alana Hardakera, aby umožnil Manchesteru United startovat v Evropském poháru. Tým sklízí úspěchy jak doma, tak v zahraničí. V únoru 1958 je anglický tým ochromen leteckou katastrofou, neboť poblíž Mnichova se zřítí letadlo s hráči United. Nehodu nepřežije celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United. I přes katastrofu Manchester United dojde v roce 1958 až do finále FA Cupu. (Ruud36)

(více)

Recenze (110)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pro nezaujatého fanouška je to lehký nadprůměr. Je na tom vidět, že jde o televizní zpracování. Pokud ho navíc nijak neoslovují jména jako Charlton ,Busby nebo Edwards tak bych pochopil i průměr. Ale pro mě, jako fanouška Manchesteru United je to jasná záležitost, která popisuje jednu z nejtragičtějších situací, která ve fotbale nastala. Film o fotbalovém klubu, ale ne o fotbale. Protože v roce 1958 nebyl fotbal to nejdůležitější. Dojemně o tom, jak jeden tým povstal a nenechal se zlomit. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po sportovních filmech Bourák a Maurice Richard, z kterých jsem byla nadšená, mě nic neodradilo od rozhodnutí zhlédnout i United. I když tady ani tak nešlo o zápasy jako takové, ale o jednu velkou tragédii, která se odehrála dnes už v minulém století a je i zároveň jakousi poctou těm, kteří pří ní tenkrát zahynuli. Moc smutné, ale velmi realisticky zpracované a klobouk dolů, já měla vážně pocit, že se dívám na film z té doby a ne z roku 2011. A taky si upřímně myslím, že se tenkrát hrálo víc pro fotbal jako takový, oproti dnešku, kde jde spíš o prašulky. Obdivovala jsem tu odhodlanost a vůli Jimmyho Murphyho začít znovu i za těch nepříjemných okolností. Musím se přiznat, že tak často to sice není, ale jedno vím určitě, kdykoliv se budu dívat na nějaký zápas, kde bude hrát Manchester United, tak bude můj pohled na ně ovlivněn tímhle filmem. ()

Reklama

Icefist 

všechny recenze uživatele

V roce 1958 se z pohledu Manchesteru United neodehrál nejdůležitější zápas ani v Bělehradu, ani na Wembley, ale úplně mimo fotbalové hřiště. O tom je tenhle snímek a proto si téměř neužijete pohled na hru samotnou. Za sebe můžu říct, že mi to nevadilo. Nebudu se víc rozepisovat, protože to musí každý vidět sám. A přestože nejsem fanouškem ManU, tak příběh je sám o sobě tak silný, že nemůžu jinak. 100 % Oblíbená část- Busbyho oznámení Charltonovi, že bude debutovat ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně kvalitní skoro až dokumentární film. Jako zarytý fanoušek Manchesteru United jsem bral tento film jako povinnost. A zklamání se rozhodně nedostavilo. Výborná atmosféra, dobře zpracované zázemí Old Trafford (snad to píšu dobře), a zákulisí personální taky dobré. Moc toho o té události nevím, jen vím, že se to stalo. Takže jak moc věrohodné to je nebo přesné nejsem schopen posoudit, alr věřil bych tomu každý okamžik. Samotné okamžiky přímo po havárii byly moc dobře udělané! Na 5* to není, na to mi to přišlo celkově dost ... jak to říct... rozhárané... Ale spokojenost určitě! ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

"Ne, to není o jejich památce. Je to o tom ukázat světu, co jsme zač. Ukázat světu, že nás tragédie nezlomí. Protože naše budoucnost bude mít základy v tom, jak se dnes zachováme." Přesně! A já se jen ptám. Proč nejsme schopni natočit TV film, který dokáže s takovou důsledností a faktickým popisem zobrazit významnou událost, která poznamenala jeden světově známý fotbalový klub? Témat by se tu našlo také dost. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Jimmy Murphy zůstal u Manchester United až do svého odchodu do penze v roce 1971. Jako jediný trenér v historii postoupil s Walesem na mistrovství světa. Zemřel v roce 1989. (Babba)
  • Sir Matt Busby vyhrál 5 ligových titulů, 2 FA Cupy a 1 Evropský pohár. Jako manažer Manchester United odešel do penze v roce 1971. Zemřel v roce 1994. (Babba)
  • Sir Bobby Charlton sehrál za Manchester United 758 zápasů a dal 249 branek. V roce 1968 byl kapitánem Busbyho týmu, který získal Evropský pohár. (Babba)

Reklama

Reklama