Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v roce 1956, kdy asistent manažera Manchesteru United Jimmy Murphy dává mladíkovi Bobbymu Charltonovi šanci zahrát si v prvním týmu klubu přezdívanému "Busby Babes". Manažer Matt Busby mezitím přesvědčí tajemníka anglické fotbalové ligy Alana Hardakera, aby umožnil Manchesteru United startovat v Evropském poháru. Tým sklízí úspěchy jak doma, tak v zahraničí. V únoru 1958 je anglický tým ochromen leteckou katastrofou, neboť poblíž Mnichova se zřítí letadlo s hráči United. Nehodu nepřežije celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United. I přes katastrofu Manchester United dojde v roce 1958 až do finále FA Cupu. (Ruud36)

(více)

Recenze (110)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se o film zajímala jen z toho důvodu, že můj bratr je tímto klubem posedlý až tak, že si dal jejich zkratku vytetovat. Nečetla jsem tedy námět a jen tak ze zvědavosti si film sehnala s tím, že ho v nejhorším vypnu. Nejsem vůbec fotbalový fanoušek, vlastně celkově nejsem sportovně založená :-), ale "United" mě hodně mile překvapil!. Ve filmu nejde ani tolik o fotbal, jako spíš o vytrvalost, sílu a snahu "povstát z popela", aby smrt hráčů nevyšla vniveč. Někomu se to může zdát jako patos, ale atmosféra a záběry byly opravdu pastvou pro moje oči. Vlastně bych vůbec nepoznala, že se jedná o televizní film, přestože malý rozpočet je znát (ale absence ukázky zápasů pro mě samotnou byla úlevou). Herci v čele s O'Conellem a Tennantem byli výborní a příběh také zaujal. Takže za mě 4*, kdybych byla fanouškem Manchesteru, dám těch 5,ale.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ja nikdy neberiem vypäté emotívne situácie za nátlakové, pokiaľ vychádzajú z reálu alebo plynú prirodzene. Takže z toho pohľadu výborná emotívna záležitosť, pretkaná smútkom od začiatku do konca. Dejová linka ma síce oslovila menej - pomerne dosť pre mňa otravných dialógov - no na nadpriemer to určite stačí. 75/100 ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že aj keď fanúšikom Manchestru United nie som, tak toto bol veľmi dobrý film. Zachytáva veľa vecí, ktoré sa diali okolo tragédie v Mníchove, ľudské príbehy, pocity a danú dobu. Dosť mi tu chýbajú veci o futbale, ale tie sa dajú prepáčiť, lebo sa to dá ospravedlniť, že zámer bol skôr dej okolo tragédie. Ale nejaká širšia dobová línia a podrobnejšie životy tých ľudí sa sem mohli dať. Koniec koncov je to opis hroznej veci, ktorá sa nanešťastie stala napríklad aj Turínčanom, Zambijčanom, či našim chlapcom okolo Trojáka, či z Lokomotivu Jaroslavľ. Je to smutné, že život prináša takéto tragédie do životov ľudí, ktorí mali radi život. Film má v sebe typický nádych ostrovov, či už dialógmi, piesňami, hudbou, prostredím a inými záležitosťami. Treba uznať česť a úctu ľuďom okolo Busbyho detí. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Krasna,no velmi smutna sportova drama z prostredia futbalu o tragedii anglickeho klubu Manchester United z patdesiatych rokov minuleho storocia,ktora sa nesmrtelne zapisala do dejin,aj napriek tomu,ze je citit nizsi rozpocet,tak sa jedna o vyborne filmove spracovanie tejto historickej udalosti,cize tym padom tomu nalezi aj moje hodnotenie...:-) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Sportovní snímky opravdu zbožňuji, co více říci když se navíc jedné o film z fotbalového prostředí a je podle skutečné události. Tentokrát kolem jedné opravdu smutné události. Rudé ďábly opravdu nijak nemusím, to mám radši jejich modrou variantu a ani tento snímek na ně můj názor nezmění. Když ale nebudu brát v potaz fanouškovský rozměr, tak je United velmi dobrý snímek, plný silných emocí a neokoukaných britských herců. Prostě žádný velký biják, ale velmi kvalitní britský tv film, pro které mám opravdu slabost. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Sir Matt Busby vyhrál 5 ligových titulů, 2 FA Cupy a 1 Evropský pohár. Jako manažer Manchester United odešel do penze v roce 1971. Zemřel v roce 1994. (Babba)
  • Jimmy Murphy zůstal u Manchester United až do svého odchodu do penze v roce 1971. Jako jediný trenér v historii postoupil s Walesem na mistrovství světa. Zemřel v roce 1989. (Babba)
  • Sir Bobby Charlton sehrál za Manchester United 758 zápasů a dal 249 branek. V roce 1968 byl kapitánem Busbyho týmu, který získal Evropský pohár. (Babba)

Reklama

Reklama