Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1984 je britský černobílý sci-fi film z roku 1956, založený na románu „1984“ od George Orwella z roku 1949, zobrazující totalitní budoucnost dystopické společnosti. Film byl první adaptací příběhu. V polovině 60. let 20. století jaderná válka a devastace Země daly vzniknout třem superstátům: Oceánii, Eurasii a východní Asii. V roce 1984 je Londýn označen jako hlavní město Airstrip One, provincie Oceánie, ovládané jednou všemocnou stranou, ztělesněnou loutkou Velkého bratra. (sator)

(více)

Zajímavosti (10)

  • V roce 1954 si Peter Cushing a André Morell zahráli v televizní adaptaci BBC 1984, která byla u britského publika velmi populární, což vedlo k natočení této filmové verze. V televizní verzi BBC se objevil i Donald Pleasence, který hrál postavu Symeho, jež byla pro film sloučena s postavou Parsonse. Na scénáři se podílel William Templeton, který již dříve adaptoval román pro americký televizní seriál Studio One (od r. 1948). Během vývoje byla postava O'Briena, antagonisty, přejmenována na „O'Connora“, a to kvůli společnému příjmení herce Edmonda O'Briena. Emmanuel Goldstein byl změněn na „Kaladora“. 1984 byl stejně jako předchozí filmová adaptace Farmy zvířat (1954) tajně financován Ústřední zpravodajskou službou. (sator)
  • Během natáčení byla Jan Sterling těhotná, čekala syna Adamse Douglase. Ten proto dostal od štábu certifikát, který ho prohlašoval za čestného člena natáčení. (Cheeker)
  • Stanley Van Beers byl zvažován do role Parsonse. (Cheeker)
  • Do role Seliny se uvažovalo o Nině Parry a Cheryl Molineaux. (Cheeker)
  • Carol Wolveridge dostala zaplaceno za 3 dny práce 120 liber. (Cheeker)

Reklama

Reklama