Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý a dost nepovedený pokus o akčně laděný dobrodružný snímek. Film na jednu stránku má vše co by měl mít jako je zápletka o hledání pokladu, dva neústale se (slovně i fyzicky) pošťuchující sympaťáky, honičky vzduchem, zemí i mořem i neschopné padouchy ale žádná z těchto složek nefunguje tak jak má a já se opravdu hodně nudil. ()

ricous 

všechny recenze uživatele

Pro mne těžká nostalgie a vzpomínky na dětství. Film jsem viděl v kině (někdy ve dvanácti - třinácti) minimálně 5x, byl to pro mne vrchol dobrodružných filmů, kterému nic nechybí - i s nádechem puberťácké erotiky za komančů (z lázně vylézající hlavní hrdinka v průsvitném a přiléhajícím oděvu). Dnes se na tenhle film bojím podívat, abych nepřišel o tu idealizovanou vzpomínku na skvělý film. Už jen kvůli skvělému původnímu dabingu, který na Nově těžko poběží... Se slzou v oku 80% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Priemerny dobrodruzny film, ktory keby som videl ako maly chlapec, tak by som z nostalgie aj ja pridal jednu hviezdicku, ale nejak ma minul a videl som ho dnes prvykrat, takze dokazem byt objektivny. ;-) Ziadny klenot zanru to rozhodne nie je a nad hladiny priemeru ho taha zabavny Donald Pleasence. Zvysok hercov alebo aj akcnych scen je len tuctovy priemer. Ale stale to je pohodova jednohubka. 5/10. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný dobrodružný film so silnými prvkami akcie a komédie. Práve tá prílišná komedionálnosť mi aj trochu vadila, ztrácalo sa tak trochu napätie v akčných sekvenciách a tým aj atmosféra. Postavy vcelku sympatické, aj keď takému ožranovi, akého dobre ztvárnil Pleasence, by som poklad veru nedoprial. Zo scén by som vypichol tie na mororových rýchločlnoch, ale aj helikoptérové neboli zlé. Škoda inak, že nám sexi cica Lesley Ann Warrenová neukázala toho zo seba viac, priestoru na to bolo. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co může vzejít ze spojení jednoho z nejosobitějších scenáristů éry ozploitation Evereta De Roche, nesoudného producenta Antonyho I. Ginnanea a konceptu na velkolepý dobrodružný spektákl pro celou rodinu? Ačkoli by se mohlo zdát, že "Souboj o poklad Yankee Zephyru" je první z řady parafrází přiživujících se na úspěchu prvního Indiana Jonese, oba projekty vznikaly v zásadě současně a australský film prostě měl ve výsledku smůlu, že přišel do kin až pár měsíců po "Dobyvatelích ztracené archy". Zatímco Spielbergův film sází na exotické lokality a studiová prostředí evokující starobylá místa oplývající skrytými nástrahami i poklady, film režírovaný Davidem Hemmingsem staví na uhrančivých přírodních scenériích Nového Zélandu. Další atrakcí pak byly adrenalinové kaskadérské kousky, které již tou dobou platily za jedno z charakteristických lákadel australských žánrových produkcí. Obě atrakce jsou v "Souboji o poklad Yankee Zephyru" harmonicky skloubeny ve strhujících sekvencích honiček vrtulníků mezi horskými štíty či vysokorychlostních motorových člunů na horských řekách, které naprosto dech beroucím způsobem nasnímal skvělý kameraman Vincent Morton, jenž je podepsaný i pod dalšími vizuálně strhujícími ozploitation tituly jako "Prodloužený víkend" či "Silniční hry". Ačkoli "Souboj o poklad Yankee Zephyru" ve své době zapadl kvůli Indianovi Jonesovi, paradoxně se právě jeho vyprávění a postavy staly vzorem pro jinou slavnou osmdesátkovou dobrodružku "Honba za diamantem", která se přiživovala na zájmu publika vyvolaném právě Spielbergovou sérií. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • The Yankee Zephyr byl nákladní letoun DC-3 - Dakota NZ3518, který skutečně představoval letadlo ve filmu, ale byl přelakován a následně ponořen do jezera Wakatipu poblíž Queenstownu na jižním ostrově Nového Zélandu. Po skončení natáčení byl letoun vytažen na souš. Podle fóra na webových stránkách Wings Over New Zealand Aviation byl letoun několik měsíců po ukončení natáčení uvázán u poloostrova Kelvin na jezeže Wakatipu. Čas od času plul až 100 metrů od pobřeží na konstrukci připevněné pod křídly a trupem. Nakonec byl však letoun sešrotován a prodán. Jediné, co bylo z letounu zachováno, byl kokpit. (Cheeker)
  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)

Reklama

Reklama