Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

verbal 

všechny recenze uživatele

Gruzínsko - ruský konflikt alá Ostrov hrdlořezů aneb Dlouhý polibek na rektum všech faktografických hnidopichů. Odehrávat se to ve Smyšlenostánu napadeném barbarskými vojsky zlého vládce Krutina, jde o poměrně výpravnou a dobře natočenou, dobrodružnou fantasy. Renymu se však nedopatřením dostal do ruky scénář nějakého romantického, amerického patriota podle "skutečných událostí", a tak bez dechu sledujeme eskapády válečného reportéra bez bázně a hany, hrdinně bránící ideály demokracie a lidská práva proti podivným paramilitantním jednotkám Sovětského svazu, které si dělají z Gruzie Srebrenicu. To vše po kolena v patosu tak hustém, že by zlomil v pase i Džona Vejna. Už se těším na patrně rovněž prudce objektivní odpověď Sojuzmultfilmu! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Člověk má vždy tendenci fandit filmům, které by měly mít určitou vypovídající hodnotu. Pokud jde o násilný vpád zasranců z Ruska do svobodné země Gruzie, pak filmu fandí ještě dvakrát tolik, pokud film popisuje válečný zločin, tak je plně na jeho straně, jenže. Režie na nic, herecké výkony na nic, příběh totálně chaotický a epileptický, vůbec jsem netušil co chce zrovna scénář ukázat, protože se snažil zachytit vše, ale zároveň nepřinesl nic. Triky celkem kvalitní, ale ostatní filmařina jednoduše tragická. Dvě hvězdy jen proto, že film alespoň poukazuje na určitou zrůdnost sráčů z Kremlu, kterým by na palice po těch letech konečně mohly přistát nějáké meteority. 45% ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

5 Days of War je film, kterej na první pohled moc nezaujme. Podle názvu jsem čekal obyčejný válečný biják a dostal jsem úplně něco jiného. Dostal jsem inteligentně a hlavně hodně syrově pojatý pohled na moderní válku - tentokrát na konflikt mezi Gruzií a Ruskem. Dostala mě jak bravůrní technická stránka filmu - kamera, efekty, prostředí -, výborně obsazení herci, složení především z neznámých tváří a tak film působil hodně věrohodně, dalo by se říct až dokumentárně. Musím frknout 5*, protože jsem po celou dobu skoro nedýchal a pokud by byla možnost, určitě bych na to šel do kina! A palec hore musím dát i za hudbu, která byla krásná. ()

predators 

všechny recenze uživatele

A ještě mohlo jít o více syrovější pohled na válku mezi Gruzií a Ruskem. (Flipnic promine, ale též mě to napadlo) I když si myslím, že je vše v rámci omezeného rozpočtu, jsou všechny bojové konflikty odvedeny s dobrou režií a s napětím. Je zde hned několik událostí, nad kterými se člověk pozastaví a řekne si, že tak to asi doopravdy bylo a nemůže s lidmi nesoucítit. 70% ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Mohli to být druzí Warriors. Mrazivé, drsné a zavrtávající se pod kůži svoji reálností. Pan režisér si ale řekl ne, uděláme z toho akční film, ve válce té akce přeci moc není. Přihodíme špetku romantiky, aby ženský nebrblaly. Děj nám trochu nesedí, tak vložíme kouzelné postavy, které se nám zjevují dle potřeby a máme vítěznou kombinaci. Houby vítěznou, je to jak dort od pejska a kočičky, škoda. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)

Reklama

Reklama