Reklama

Reklama

Pan Wonka a jeho čokoládovna

  • USA Willy Wonka & the Chocolate Factory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka (Gene Wilder) ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Riadne zostarnutý film. Réžia je otrasná, zábery sú príliš dlhé, kulisy lacné a sfušované. Navyše Gene Wilder je skôr mýtom než legendou. V role Willyho Wonku je nevýrazný a mldý. Je tu ale zopár čiernohumorných hlášok, oompa loompovia sú skvelí a dýcha to dobrou starosvetskou atmosférou. Burtonova adaptácia je o niekoľko líg lepšia. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě znamenala tato "pohádka" něco nového. Jako první jsem viděl tu verzi od Burtona, proto budu mít k té novější verzi bližší vztah, než k této. Depp se mi rozhodně v úloze pana Wonky zamlouval více, než zdejší Wonka. Na starší verzi zase budu vzpomínat díky remixům od Poga, především díky jim jsem se na tohle podíval: https://www.youtube.com/watch?v=F1jmhbw3JHw a https://www.youtube.com/watch?v=991rzjaPQQU ()

Reklama

kchaja 

všechny recenze uživatele

Nový Karlík a továrna na čokoládu byl pro mě daleko atraktivnější. Nejen kvůli veliké stylizaci, ale také kvůli výborné režii Tima Burtona, který do této klasické pohádky vložil trochu toho Noir prostředí a černého humoru. Zato tento film je daleko civilnější. Bylo celkem příjemné se dívat na to, jak lze podat v podstatě stejný námět dvěma způsoby. Zatímco Burtonovo město s továrnou se podobá Gotham City, tak v tomto filmu je to úplně obyčejné americké město s červenými střechami ;) Willy Wonka je zde také daleko více Normální, ale stále má své kouzlo, i když trochu jiným způsobem. A Karlík hraje daleko lépe, než jeho moderní reinkarnace. Ale pořád je to rodinný muzikál. Jediné co bych chtěl filmu vytknout je nepovedená čokoládová řeka ;) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že studio nedalo víc peněz do výpravy - i když se snaží, vypadá chudičce. Tato verze se více drží knihy, včetně oblízatelných tapet, na druhou stranu je zde oříšková místnost zaměněna za husy snášející zlatá vejce. A na závěr filmu chybí odchod potrestaných z továrny (a přistání výtahu v domku). Jenže Willy Wonka ve Wilderově podání je skutečně vynikající a daleko lepší než Johnny Depp. Není bláznivý, jen si na bláznivého hraje, netrpí odloučením od otce a podobně, vše je soustředěno na potrestání zkažených dětí (a rodičů, kteří jim tu zkaženost dovolili) a sladkou výhru. I ty citace ze Shakespeara mají v tomto podání hodně do sebe. (A rovněž mne dostalo, že otec Veruky vypadá jak Marek Taclík, ale to jen tak bokem.) Umpalumpové i zde skvělí, a jejich výchovné písničky chytlavé (což se nedá říct o těch ostatních jak z Mary Poppins.) Celkově je film trochu nevyvážený tempem a chybí mu skutečně větší fantazie v oblasti výpravy, ale osobně jsem s touto verzí spokojen. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Bizar!!! Největší problém jsem měl paradoxně s malým Charliem, ze kterého nevyzařuje aura "Hoďtě mi chleba, sůl, vodu, jinak zemřu hlady". Navíc při bližším zaostření vypadá jako holka, kterou zajela tříkolka. Ne, vážně nebudu srovnávat Wildera s Deppem a taky ujetost tamtoho či tutoho. Každý má svůj specifický smysl pro humor, takže je těžké porovnat. Nicméně, pokud byste přeci jen chtěli vědět můj názor...tak dám přednost rozhodně Burtonovi. P.S. Nesmím zapomenout na písničky, které mě přivedli do stavu, kdy jsem chtěl proskočit zdí!!!!! Čokoládě zdar :D ()

Galerie (128)

Zajímavosti (45)

  • Julie Dawn Cole (Veruka Salt) ve skutečnosti nenáviděla čokoládu. (Chatterer)
  • Film byl v roce 2014 v USA zařazen do Národního filmového registru v Kongresové knihovně jako významné dílo, které má být zachováno pro další generace. (P. J. D.)

Související novinky

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama