Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to těžký. Před touto úvodní expedicí s trabantem do Asie jsem viděl to druhé tažení napříč Afrikou, které mě neskutečným způsobem okouzlilo. Tohle mě v mnoha věcech spíš zklamalo, což je dané právě tím porovnáním s úžasnou Afrikou. Slabší je hudba a kamera, slabší je čtený komentář, slabší je i celkové pojetí a zpracování, stopáž je příliš malá, zajímavostí je logicky taky méně a na rozdíl od Afriky jsem se tolik nebavil..... Přesto jsem ale rád, že jsem tohle viděl. Egu mi jednoduše přirostl k srdci a fandím mu. 70% ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem viděl napříč Afrikou a přišlo mi to o dost zajímavější. Jízda přes Uzbeckou poušť je kupodivu to samé co jet přes Tureckou nebo Kazašskou. No kdo by to byl řekl - nehostinná krajina, špatné silnice. Jsem sice rád, že se dokument i soustředí více na jízdu, ale krom oprav a toho, co kde pánové koupili je to snad kompletní výčet. Po dokumentrání stránce slabé. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Napravuji, co jsem zameškal, ale ve výsledku tolik nadšený nejsem. Začátek zasazený hned do Turecka působil uřízlým dojmem, kdy zde nebyl ani kratší sestřih cesty předtím. Zbytek cesty se nesl víceméně taky ve střizích a opravdu zajímavých situací bylo pomálu. Navštívení některých více známých míst a následný výklad tak nebyl mnohdy ničím moc záživným. Amatérský cestopis velmi průměrného rázu. Ale nebudu zapírat, že bych také nějakou takovou jízdu napříč neznámými kraji rád zažil. 50% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Proti pozdějším trabantím projektům dosti unylá a nezáživná věc. Lecos zachraňuje hodinová stopáž, jelikož těch několik málo atraktivních momentů by delší film neutáhlo. Faktem ovšem je, že Daň Přibáň tímhle začal a dokázal trabantománii vyšvihnout tam, kde baví i inspiruje, byť tady zřejmě natáčení nebylo na prvním místě. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument si určitě zasloužil bejt minimálně o půl hodiny delší. Byl by to perfektní cestopis, ale bohužel se jednotlivejm zemím věnuje dost povrchně a když už to vypadá, že se člověk doví něco víc, šup a sme zase o 3000km dál. Je to takovej polotovar. Africký pokračování je úplně někde jinde. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)

Reklama

Reklama