Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

Junglista 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument si určitě zasloužil bejt minimálně o půl hodiny delší. Byl by to perfektní cestopis, ale bohužel se jednotlivejm zemím věnuje dost povrchně a když už to vypadá, že se člověk doví něco víc, šup a sme zase o 3000km dál. Je to takovej polotovar. Africký pokračování je úplně někde jinde. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Je to pravda o trochu méně zajímavé než z Afriky, ale to je podle mně délkou cesty. V Africe to bylo 20 000 km pouze tam, zde je to 15 000 km tam i zpátky. Chlapi spíš jeli, než natáčeli, přesto to co se jim povedlo natočit je zajímavé, akorát trochu odbyli cestopisnou část a hromadu zážitků si zřejmě nechali pro sebe. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to těžký. Před touto úvodní expedicí s trabantem do Asie jsem viděl to druhé tažení napříč Afrikou, které mě neskutečným způsobem okouzlilo. Tohle mě v mnoha věcech spíš zklamalo, což je dané právě tím porovnáním s úžasnou Afrikou. Slabší je hudba a kamera, slabší je čtený komentář, slabší je i celkové pojetí a zpracování, stopáž je příliš malá, zajímavostí je logicky taky méně a na rozdíl od Afriky jsem se tolik nebavil..... Přesto jsem ale rád, že jsem tohle viděl. Egu mi jednoduše přirostl k srdci a fandím mu. 70% ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že na prvním dokumentu ještě nemají všechno takhle vychytaný jako ve dvojce z Afriky a spíš byla posádka unešená z toho, co viděla a s kamerou jim to ještě tolik nešlo. Ale podstatné pro mne je, že jde na tom vidět obrovské odhodlání, cítím tam to dobrodružství a celá tahle akce na mě působí velmi pěkným dojmem. Je fajn, že češi zanechávají po sobě i takovouhle stopu. Vidím, že má tenhle dokument i spousty nízkých hodnocení jen kvůli tomu, že prý působí odměřeným dojmem. Mě se to naopak nezdálo až tolik zřejmé a spíš jsem si užíval a představoval si to, co musela posádka prožívat a čím musela trpět (technika, počasí, cesty necesty). Hodně jsem jim fandil, ať celou misi dotáhnou do konce a ikdyž to stálo spoustu úsilí a nervů, tak se jim to nakonec podařilo a nezbývá než smeknout. Absolvovat podobnou výpravu bych si taky přál. 100% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Je mi sympaticka cela tahle akce a určitě byla neuvěřitelně zajímavá, ale z dokumentu je to vidět pouze v naznacích. Je evidentní, že pořizování záběrů bylo až na druhé koleji, a na dokumentu je dost znát. A i když některé věci nejsou téměř vůbec vidět (kde spali, co jedli atd.), mohli o nich aspoň něco říct. Je to v podstatě kvalitnější domácí video, které je koukatelné jen díky tomu, že samotná cesta je dostatečně zajímavá. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)

Reklama

Reklama