Reklama

Reklama

Šípková Růženka

(festivalový název)
  • Austrálie Sleeping Beauty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V psychologickém australském filmu režisérky Julie Leigh se seznamujeme s Lucy (Emily Browning), tajemnou dívkou a mladou univerzitní studentkou, kterou pronásledují neustále životní problémy. Její život nabere jiný směr poté, co se přihlásí na inzerát tajemné agentury, která svým zákazníkům poskytuje erotický servis. Lucy se noří do světa spánku a jako novodobá Šípková Růženka slouží jako prapodivný spící společník klientům agentury. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pseudoartová ptákovina, rozkročená někde mezi vypjatou teatrálností a bezděčnou směšností. (Ne vážně, vidí-li člověk ty obskurní večeře, kdy skupinku chlípných staříků obsluhují spoře oděné krasotinky, musí se jen popadat za břicho). Hlavní hrdinka mi byla svou nevyzpytatelností nesympatická a snímek vyvolává více než otázek, než nabízí odpovědí. O motivech jejího chování nesděluje vůbec nic, neznáme její minulost, osobní život ani přesný věk. Je s podivem, jak vůbec dokáže časově skloubit dvě brigády, studium vysoké školy a hru na Šípkovou Růženku, kdy zdrogovaná pravděpodobně prospí velkou část dne (zatímco s ní její bizarní klienti provádí bůhvíco - zvědavost ohledně toho, co se s ní děje, zatímco spí, nakonec dožene i samotnou Lucy). A co je vlastně Lucy zač? Bezstarostná intelektuálně nekomplikovaná osůbka, která si proplouvá životem s občasnými náhodnými známostmi a drogovými experimenty? Oběť nešťastného dětství? Smrtelně nemocná dívka, která si chce na osudu vyvzdorovat intenzitu posledních dní života? Emancipovaná mladá dáma, která jen chce žít život naplno? Nešťastná žena zhrzená nevydařenými předchozími vztahy? Amorální kurvička, která podléhá snadno vydělaným penězům? Latentní lesba nenávidící muže? Nebo snad nymfomanka? Éterická Emily Browning, na jejímž hereckém výkonu je tento film postavený, by mohla být vším a současně ničím z toho - kontrast mezi její nevinným kukučem a lascivně zaujatou pozicí dovoluje promítat do ní v podstatě libovolné osobní představy, kdy v ní každý může vidět někoho jiného. Když však vyprchá počáteční okouzlení, které jsem vůči jejímu půvabnému zjevu pociťoval, dostaví se jen útrpné čekání na to, jak tohle celé asi dopadne, vyplněné jejím opakovaným svlékáním a oblékáním. Když se herečka na kameru odhalí poprvé, člověku se zatají dech, když se to opakuje podesáté, už je to jenom otravné. Ve scéně, kdy jeden klient pohazuje se spící Lucy jako s kusem masa, toto vysvitne naplno - její nahota už není vzrušující, je jen bolestně tělesná, zranitelná a kromobyčejně přirozená, jako nahota žen v sauně či na nudapláži, na níž už není vzrušujícího vůbec nic. I proto mě překvapily kostýmy, jež nosily obsluhující dívky u večeře a které jim obnažovaly ňadra (na mysl se hned dere představa podprsenek pro kojící ženy) - nedokážu si představit nic víc antierotického, než podobnou obnaženost, která neponechává jakýkoli prostor fantazii. Pojďme to nějak zakončit - osobně tento film shledávám umělecky nicotný a protivně přesexualizovaný - méně je někdy více. Proboha, nebo si snad myslíte, že je náhoda, že nejpopulárnější herečka na ČSFD je Natalia Portman, která se v žádné své roli nikdy neukázala nahá? Když doběhly závěrečné titulky, uvědomil jsem si dvě věci: jak moc zbožňuji Buñuelův snímek KRÁSKA DNE (vedle něhož se ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA krčí jako nepodařený epigon) a jak intenzivně prožívám osud biblické Zuzany - marná sláva, ve spojení starce s krásnou mladou ženou bylo odjakživa cosi vrcholně odporného a zneklidňujcího. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se někdo rozhodne natočit drama o výstřelcích celého Rotary klubu. Jsa zároveň takovým klubem i financován, neboť došlo ve třech scénách k odhalení posunutých bradavek slečny Emily Browning, která bude kvůli své výšce hrát malá děvčátka snad až do důchodu, podobně jako u nás Aťka Janoušková, vzniklo dílo nevalných filmových prožitku z křesla divákova. Což o to, natočený to je pěkně, jde vidět, že v Rotary klubu plném nemravů najde se i dobrý řemeslník s kamerou. Ale co z toho, když je to taková dramatická nuuuudaaaa. Říkám, přátelé, nenechte se nalákat na nějaké odvážné scény, na nestydatou nahotu a kdesi cosi. Prkno v posteli ještě nikoho nevzrušilo a tak lze sotva i něco takového očekávat od filmu. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Mnohem raději bych byl, kdyby se to všechno odehrávalo v oparu bezčasí. Takhle totiž jakž takž funguje jen ta aristokratická linie a zbytek je výplňková nuda, které se nedaří charakterizovat ani ukotvit postavy. Nemůžu tomu chvílemi upřít erotický napětí, vzdáleně to může připomínat i Eyes Wide Shut, ale dneska jen průměr. ()

MartinezZ odpad!

všechny recenze uživatele

1) Film jsem zdaleka neviděl v jeho plné délce. Nějak jsem nenašel důvod sledovat život mladé prodejné děvky. ~ 2) pravděpodobně díky tomu jsem absolutně nepochopil závěr a tedy film => a) Ztracených 30 minut života, b) Smažte někdo obsah filmu, který napsal acsmp, protože jeho popis děje sedí asi tak z 10%. ~~~ PS: A proč hodnotím film, který jsem ani celý neviděl? Protože mě absolutně ničím nezaujal. Ani rádoby skandální erotikou, ani vyšisovanou hlavní "hrdinkou", ani perverzními dědky. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem podivnost. Bylo to místy docela hypnotické (zejména díky snové hudbě), ale jinak strašně zdlouhavé softporno, které bylo tak trochu o ničem a s dost nejasnou pointou. Docela se divím, že se do toho taková kráska, jako je Emily Browning, nechala ukecat, protože herecky to zvládala naprosto s přehledem - jen kdyby ten film za něco taky stál. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2011 vybrán do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Cannes. (acsmp)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama