Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátník Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal. Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě – zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzinku vykrást. Jejich setkání je začátkem řady nedorozumění, zaviněných tím, že Vagn netuší, co je John zač, a Johnovi se zase strašně nehodí přítomnost neodbytného chlapíka, který je pevně rozhodnut s jeho pomocí dostihnout autobus se spoluhráči. Začátky jsou krušné, ale nakonec se mezi dvěma zcela odlišnými muži pomalu rodí jakési pouto a zasmušilý Vagn vylézá ze své ulity a začíná znovu žít. Sympatické road movie je místy seversky chladné, ale i hřejivě humorné, především však dobře napsané, zahrané a nepatetické. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Cinemax se konečně vyšvihl. Nejenom, že si v nedělní večerní premiéře konečně připravil kvalitní evropský film, ale ještě se k tomu jedná o film ze Skandinávie, a co víc, film se točí kolem fotbalu. Takže pro mě osobně očekávání na 120ti procentech. Výsledek je ještě o stupínek výš, protože jsem nemohl tušit, co se z filmu nakonec vyloupne, a vylouplo se opravdu hodně. Veteráni jsou filmem, který v sobě obsahuje od všeho trochu, ale vždycky ten trošek využívá v nejlepších možných situacích. Zasmějete se, ale stejně tak Vám zamrazí. Budete mít ze života radost, ale následně si uvědomíte, že žít život není žádná slast. No prostě klasické drama, výborně napsané, se scénami ze života a laskavými lidmi v něm. Radost na to koukat. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale podobné milé "antidepresivní" snímky mi poslední dobou připadají čím dál méně čerstvé a osvěžující. Prsty v tom má pravděpodobně moje přesycenost severskou kinematografií, a pak také skutečnost, že ve valné většině příběhů outsiderů a podivínů postrádám překvapení a alespoň minimální hodnověrnost. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak za Oldboys pětku prostě musím dát. Bylo mně s těmi seniory a Vagnem s Johnem moc fajn. Střídavě jsem se smála, abych vzápětí žmoulala kapesník v ruce, ale celkově jsem byla skandinávským snímkem opravdu nadšená. Nečekala jsem tak pohodový, milý a vtipný film a díky za něj. Souhlasím s Enšpíglem, že to byla skutečně příjemná pusa na dobrou noc. "Každý den je dar, uchopte ho a vymáčkněte z něj každou malou kapku radosti a lásky". ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem chtěl dát jenom 4*, ale pak v závěru mi došlo, jak dokonalé to celé bylo napsané a jak zde režisér skvěle pracoval s postavami. Pár drobných výtek mám, ale jinak se mi to líbilo hodně. Velmi příjemná road movie o přátelství a "cesta je cíl", která je skvěle a chytře napsaná, má poutavou atmosféru, sympatické, dobře představené a nečernobílé postavy, naprosto perfektně kombinuje vážné scény s těmi vtipnými - a to po celý film - a taky má nejednu silnou scénu, včetně hodně zdařilého závěru, který mě dojmul aniž by mi přišel jakkoli vyděračský nebo kýčovitý. Prostě je to fakt povedený film, kterému nemám moc co vyčítat a dokázal si mě skutečně hodně získat. Rozhodně jsem ho taky neviděl naposled a plný počet si ode mě zaslouží naprosto oprávněně. Tak silný zážitek z normálního dramatu neměl už nějaký ten týden. Slabých 5* ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Oldboys / OLDBOYS / Veteráni) - Kurňa ty důchodci jsou mnohem horší než i ty nejotravnější děti. Tento snímek mě zpočátku nudil, moc originálních věcí jsem v něm nenašel - měl jen předvídatelný děj, konec a do toho ty důchodce. Všechny atributy průměrnosti. O to více jsem byl překvapen z toho, že jsem byl v závěru úplně naměko což jsem opravdu vůbec nečekal... - 15. 8. 2011 - 90% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film získal Diváckou cenu deníku Právo na 45. MFF Karlovy Vary. (morgos)
  • Ve scéně, kdy se tým po příjezdu do Švédska rozhodně pohřbít řidičova psa, jsou silniční značky dánské, přestože se postavy již nachází v jiné zemi. (Spectateur)

Reklama

Reklama