Reklama

Reklama

Neviňátka

  • Velká Británie The Innocents
Trailer

Guvernantka na rozsáhlém gotickém panství nabývá přesvědčení, že děti svěřené do její péče posedli perverzní duchové mrtvých členů služebnictva. Adaptace klasického duchařského příběhu Henryho Jamese Utažení šroubu, která se vám díky mistrovské režii Jacka Claytona dostane hluboko pod kůži. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviniatka stoja na atmosfére, pokiaľ niekto očakáva skutočnú hrôzu založenú na ľakačkách či zdeformovaných tvárach duchov a príšer, musí si pustiť niečo omnoho aktuálnejšie. Scenár sa snaží udržať všetko v rovine nejednoznačnej čitateľnosti, a tak si "pravdu" budete musieť zložiť sami a u viacerých divákov sa bude líšiť. Claytonovi, Archibaldovi a Capotemu ale išlo o vyjadrenie pomocou metafor skutočných vzťahov medzi deťmi a dospelými v reálnom svete, ktoré nie sú ani zďaleka tak polarizované, ako si možno mnohí rodičia nepriznajú. V tom, ako sú tieto dve deti vo svojom stále útlom veku vyspelé, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú ovládané mŕtvymi, je film neuveriteľne nadčasový. Posadnutosť bývalými zamestnancami nám oznamuje taktiež nie príliš jednoducho prijateľnú pravdu, a to, že naša výchova sa skladá aj z kopírovania našich negatívnych vlastností našimi deťmi. Mimochodom film atmosférou a pomalým tempom, ako aj ženou v hlavnej úlohe a dvoma deťmi, pripomenie The Others, Aménabar sa v Neviniatkach asi husto inšpiroval. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná zatím nejstarší horor, který jsem měl možnost vidět. Není to vůbec špatná záležitost. Kvalitní herci, na strašení si divák musí vždy počkat, mezi tím se spíše buduje zápletka. Horor od roku 1961 do dnešních dnů ušel obdivuhodný kus cesty. Musím říct, že všechny tyhle starší horory hodně působivě umí pracovat s dětským elementem. Ať už se jedná o Vymítače ďábla, Přichází Satan!, Rosemary má děťátko. Zkrátka poměrně reálně ukotvený příběh. Žádný magor co pobíhá kolem jezera nebo někde v Texasu.... 65% ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Silueta na vzdáleném vrcholu věže, zamračený muž za oknem mizící v temnotě a konečně žena v černém tiše přecházející v zšeřelé chodbě rozlehlého sídla a na světě je strašidelný horor par excellence. Citlivá až možná lehce afektovaná guvernantka, která do své péče dostane na první pohled roztomilé děti v rozlehlém panském sídle, se dostává do křížku s tajemnými silami Arthura C. Clarka a jak už jsem nastínil výše, půjde o divácky přitažlivou hru na kdo s koho. Škoda jen několika vleklejších pasáží s květnatými a bezvýslednými rozhovory na stále stejné téma: Je tu duch? Je! ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina (dnes již brutálně rasistická, hahaha) která si na nic nehraje (na rozdíl od té ultra sračky od Netflixu, která jest tímto s konečnou platností poslána do pekel) s perfektním obsazením, adaptující (nikoli deformující dle souč. měřítek) už tak nadprůměrnou předlohu, která v tomto př. jako příbuzný the Haunting od Wise, vydrží navěky. Pokud tedy budou lidi jako já a pár dalších bláznů. Plně širokoúhlý formát a zejména monochromatické vyznění z toho dělá lahůdku samu o sobě. Hl. představitelka je správně hysterická (byť její hysterie je vskutku nenápadně stupňovaná) ale ne tak, aby byla protivná na zabití. Jak by to bylo s vysokou pravděpodobností dnes. Truman Capote (který bude v budoucnu pořádati Vraždu na Večeři:) je prostě machr, neb jen s malými úpravami s kolegou převedli onen útlý román/novelu bez devalvace předlohy. V 21.st. přece už nikdo nechce filmové či tv s. verze románu, který znalci předlohy identifikují. Hl. aby to dokázaly přežvýkati masy. Satan chraň. Raději klenoty od Netflixu a Jabko TV+ P. s. počáteční úvaha xxmartinxx o dětech, jest velmi zajímavá. To jsem si dříve neuvědomil, ale mělo mě to napadnouti.;-) Pozn. na závěr...Nevím. Zatím bych asi netvrdil, že je příbuzný the Haunting lepší. Já to zatím vidím rovnocenně. Takže, kdo chce Jacksonovou a Jamese neředěného a nezkurveného, jděte bez debat do této a Wiseovy verze. Je prostě paráda, koukati na takovéto film. verze, po právu slavných H/psychothrillerových knih a zapomenouti, co se děje teď. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ukážkový znepokojivý gotický horor, ktorého scenár spolu-napísal môj obľúbenec a majster južanskej gotiky Truman Capote. Krásne znepokojivý príbeh, mrazivý podtext pomaly bublajúci na povrchu a najmä geniálna nedopovedanosť príbehu, ktorý necháva vo viacerých otázkach človeka na pochybách. Síce film trochu zostarol (dialógy a patetickí herci), napríklad taká hudba je hrôzostrašne nadčasová. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen podle románu Henryho Jamese „Utažení šroubu“ (1898). (Pavlínka9)
  • Neviňátka vznikla jen pět let po snímku The Bad Seed (1956), kde se poprvé představilo v hlavní roli „ďáblovo dítko“. (Pavlínka9)
  • Claytonova verze byla ihned po premiéře označena za nejlepší z dosavadních adaptací Jamesovy předlohy. Nejen filmových, ale i operních a divadelních. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama