Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 2
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (205)

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bly Manor bylo jako na houpačce. Každý díl mě bavil úplně jinak, takže celá tato série byla oproti Hill House dost nekonzistentní, což mě štvalo asi nejvíc. Vždycky mě nějaký díl hrozně bavil a z dalšího jsem měla zase rozpaky, ba dokonce jsem se nudila. Herecky to bylo ale super. Victoria Pedretti se mi vryla pod kůži a bylo skvělý hádat, co se s ní bude dál dít. To je další věc na téhle sérii, je strašně těžké jí předpovídat. Někdy jsem nevěděla pořádně, jestli jsem v obraze. Na druhou stranu je tam dost věcí, které si tak nějak zasloužily dovysvětlení, nebo aby se jim věnovalo více pozornosti. Přišlo mi, že se každou chvíli otevřela nějaká nová kapitolka, aniž by se dokončila ta předešlá. Tím se dostávám k tomu, že některé ty linie byly zdlouhavé a nezáživné. Hill House měl prostě asi větší spád a držel se tak nějak pořád na jedné koleji, za to Bly Manor neustále odbíhalo do různorodých koutů. Netvrdím, že to bylo špatně a byla jsem na to tak nějak nachystaná, protože Flanaganův rukopis už mám nastudovaný poměrně slušně a ne vždy ho dokážu řádně zkonzumovat. Režijně je to ale skvělý, exteriéry a interiéry byly radost, ale po hororové stránce bych asi ještě řádně přitlačila. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O Hill House jsem slýchal zvěsti, že je tím nejlepším hororovým výplodem televize/VOD služeb za poslední dlouhá léta a se sérií jsem byl vesměs spokojený, byť jsem se zastavil na 80 % a dál už jsem jít nemohl. Haunting of Bly Manor je už potom ale bohužel slabým hororově laděným příběhem, u kterého se vůbec nešlo bát, vyvíjející se zamotané napětí se vleklo tak dlouho, že už mě ani nebavilo se snažit o pořádné pochopení a ve finále se mi nepozdávalo ani hraní ústředních postav. Možná si dovolím nemastnost neslanost celého Bly svést jako i jiní na absenci Mike Flanagana u většiny epizod série. [viděno na Netflixu] ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodne lepšie ako nemastná neslaná prvá séria. Najviac sa mi páčilo že je tu úplne iný a nový príbeh. Hororová atmosféra v novembri nesmie chýbať, druhú sériu som dal za tri dni a spokojnosť, netflix ponúkol aj dabing. Jedine tá postava plešatej afroameričanky mi prišla dosť nesympatická. Plus slabšie epizódy kde boli flashbacky do minulosti aj s tou čiernobielou. Ale inak odporúčam. A ako som povedal, určite lepšie než bola prvá séria. A samozrejme rok 2020, tvorcovia museli pchať lgbt. Prižmúrim oči. 4* ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série je režijně i scenáristicky skvěle vedeným dramatem s hororovými prvky. Nejedná se dům hrůzy v takovém měřítku jako u první série, ale i tak jde o promakaný, scenáristicky stejně dobře vypiplaný počin, v němž každý duch má své logické místo. Veškeré strašení zase dějové odůvodnění, a každá postava svou vlastní minulost. Navíc zpětně hodnotím, že logických lapsů tu bylo stejně pomálu, jako u Hill Housu, a i když epizody nebyly tentokrát tak kvalitativně dobře poskládané, rozhodně mohu závěrem sdělit, že Bly Manor ukazuje značné množství kvalit, který hororový žánr a jeho propriety oproti jiným žánrům má. Mike Flanagan to chápe také dobře a evidentně z něj vyzrál charakterní tvůrce s jasným rukopisem, který si rozumí v dialogách a jeho horor není o lekačkách, ale o strachu z postav, které nám excelentně předkládá (doporučuji pro fanoušky zhlédnout Doktora Spánka). Jen tak dál. 80% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pamatuji si jak jsem si před pár lety pustil seriál The Haunting of Hill House a byl jsem z něho naprosto odvařený. Skvěle napsané, zrežírované a zahrané. Prostě seriál, který mě rozsekal. O to větší mě pak udělalo radost zjištění, že se v seriálu bude pokračovat. Každá řada bude mít svůj vlastní příběh a budou se vracet herci v nových postavách (takhle to funguje u American Horror Story už několik let). Nová řada dostala podtitul Bly Manor a už teď vím, že spoustu diváků zklame. Bly Manor na to jde úplně jinak, než Hill House. Ať už jde o vyprávění, práci s postavy, či budování atmosféry a napětí. Zatímco Hill House byl mnohem více hororovější a nepříjemnější, tak Bly Manor je komornější a i romantičtější. A kupodivu je v tomto největší síla celého seriálu. Asi největším problémem je vděčnost jednotlivých řad. Hill House si nás omotá kolem prstu mnohem snadněji a je po vypravěčské stránce přístupnější a zábavnější. Bly Manor vyžaduje trpělivost a snížení očekávaní. Je to přesně ten typ seriálu co divákovi nedá nic zadarmo a divák si to musí zasloužit svou trpělivosti. Zde to představuje první tři epizody a teprve po páté epizodě se budete trochu chytat v tom co se děje a jaký to má význam. Tahle hra s divákem asi nebude všem pochuti, ale má svůj význam a díky tomu seriál jako celek působí úžasným a komplexním dojmem. Musím ocenit nádhernou filmařinu. Práce s vyprávěním je výborná, navazování scén, střih, hudba, vizuální stránka a pak samozřejmě herecké výkony. Amelia Eve je parádní a krade si scény pro sebe. T'Nia Miller a Rahul Kohli jsou srdcem celého seriálu a je radost sledovat jejich výkony a hlavně jejich společné scény. Velmi pěkný výkon předvedla Victoria Pedretti a krásně doplňuje ostatní herce. Bly Manor si většinu z nás získá až v druhé půli a v té době se sešlápne plyn až na podlahu a jede se k parádnímu a dojemnému finále. Důležité je vydržet a nevzdat to. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Výroba seriálu skončila presne mesiac pred opatreniami, kvôli vírusu Covid-19, pri ktorých bolo mnoho seriálov pozastavených. (Game90)
  • Během oběda si nabere Flora (Amelie Bea Smith) na prsty kaši, ale k obličeji svého bratra se přibližuje jen jedním prstem. V dalším střihu má ale kaši zase na více prstech. Taktéž se mění množství kaše na prstech. (Duoscop)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama