Reklama

Reklama

Neviňátka

  • Velká Británie The Innocents
Trailer

Guvernantka na rozsáhlém gotickém panství nabývá přesvědčení, že děti svěřené do její péče posedli perverzní duchové mrtvých členů služebnictva. Adaptace klasického duchařského příběhu Henryho Jamese Utažení šroubu, která se vám díky mistrovské režii Jacka Claytona dostane hluboko pod kůži. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Starosvětský horor, který ale v době vzniku musel vyděsit tisíce diváků. Slušně gradované napětí až do inteligentního vyvrcholení. Žádné zbytečné příšery nebo nesmysly, všechno docela realistické. Mladá guvernantka se ujímá výchovy dvou sirotků v honosném sídle na vzdálené samotě. Kromě služebnictva už není v domě vůbec nikdo. Tedy, neměl by být ... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Film velmi silný v detailech, v jednotlivostech, ale ne tak přesvědčivý v celku. Je tu několik opravdu vynikajících, strašidelných scén, které vyvolají mrazení v zádech, ale mám takový pocit, že to, k čemu celý film směřuje, nemá tak emocionálně drtivý dopad, jak by se z předchozího průběho mohlo stát. Prostě přijde konec a „…hm, to je všechno?“. Jinak ale fajn. Plusem je jednoznačně neurotický výkon Deborah Kerr, ten uzlíček nervů jsem jí sežral i s nitěma, obě děti hrají také dobře a všimněte si, jak jsou v detailním pohledu jejich tváře jemně podsvětleny, aby se zdály zřetelně zlověstné. Tady Freddie Francis, pozdější to slavný ´hammerovský´režisér, společně s hrou stínu v potemnělých místnostech, odvedl skvělou práci. Za ty občasné zimomřivky (hra na schovávanou!) a znepokojivou atmosféru dávám silné 4*. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ukážkový znepokojivý gotický horor, ktorého scenár spolu-napísal môj obľúbenec a majster južanskej gotiky Truman Capote. Krásne znepokojivý príbeh, mrazivý podtext pomaly bublajúci na povrchu a najmä geniálna nedopovedanosť príbehu, ktorý necháva vo viacerých otázkach človeka na pochybách. Síce film trochu zostarol (dialógy a patetickí herci), napríklad taká hudba je hrôzostrašne nadčasová. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina (dnes již brutálně rasistická, hahaha) která si na nic nehraje (na rozdíl od té ultra sračky od Netflixu, která jest tímto s konečnou platností poslána do pekel) s perfektním obsazením, adaptující (nikoli deformující dle souč. měřítek) už tak nadprůměrnou předlohu, která v tomto př. jako příbuzný the Haunting od Wise, vydrží navěky. Pokud tedy budou lidi jako já a pár dalších bláznů. Plně širokoúhlý formát a zejména monochromatické vyznění z toho dělá lahůdku samu o sobě. Hl. představitelka je správně hysterická (byť její hysterie je vskutku nenápadně stupňovaná) ale ne tak, aby byla protivná na zabití. Jak by to bylo s vysokou pravděpodobností dnes. Truman Capote (který bude v budoucnu pořádati Vraždu na Večeři:) je prostě machr, neb jen s malými úpravami s kolegou převedli onen útlý román/novelu bez devalvace předlohy. V 21.st. přece už nikdo nechce filmové či tv s. verze románu, který znalci předlohy identifikují. Hl. aby to dokázaly přežvýkati masy. Satan chraň. Raději klenoty od Netflixu a Jabko TV+ P. s. počáteční úvaha xxmartinxx o dětech, jest velmi zajímavá. To jsem si dříve neuvědomil, ale mělo mě to napadnouti.;-) Pozn. na závěr...Nevím. Zatím bych asi netvrdil, že je příbuzný the Haunting lepší. Já to zatím vidím rovnocenně. Takže, kdo chce Jacksonovou a Jamese neředěného a nezkurveného, jděte bez debat do této a Wiseovy verze. Je prostě paráda, koukati na takovéto film. verze, po právu slavných H/psychothrillerových knih a zapomenouti, co se děje teď. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Horory nemívám příliš v lásce a proto jsem tento film déle odkládal. Než se ale stačil rozjet, zaujala mě i pohltila Neviňátka natolik, až jsem zapomněl, o jaký žánr vlastně to má zde kráčet. V prostředí starého panství uprostřed krásné přírody a temné vilky začal příběh s tak osobitou atmosférou, tak výborným rozehráním vztahů, tak perfektním vykřeslením postav obou dětí i nové služebné a současně tak precizně gradovanou hlavní zápletkou, že by se režisér za svou práci nemusel stydět, ani kdyby místo hororu chtěl natočit ryze psychologické vztahové drama. Co chtěl, on ho zde Clayton přímo natočil! Ačkoliv s duchařským tématem, Clayton rozehrál s Deborah Kerrovou a dvěma dětmi sugestivní drama, které na vás dokáže silně zapůsobit i bez jediné výstřední „lekačky“. Vyvrcholení včetně závěrečné pointy je sice až příliš protnuto duchařtstvím a ďáblovým prokletím, svým poselstvím jde tak trochu mimo mě, ale nesporné kvality filmu stejně musím ocenit. V rámci žánru určitě jeden ze skvostů své doby. ---- „Já nechtěla děti zničit. Já je chtěla zachránit...“ 75% ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Claytonova verze byla ihned po premiéře označena za nejlepší z dosavadních adaptací Jamesovy předlohy. Nejen filmových, ale i operních a divadelních. (Pavlínka9)
  • Přestože je film černobílý, plakát byl tištěný v barvě. (Pavlínka9)
  • Neviňátka vznikla jen pět let po snímku The Bad Seed (1956), kde se poprvé představilo v hlavní roli „ďáblovo dítko“. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno