Reklama

Reklama

VOD (1)

Silný příběh vypráví jeden z nevětších milostných příběhů 20. století: vztah literárního génia Ernesta Hemingwaye a válečné korespondentky Marthy Gellhorn. V hlavních rolích uvidíte Nicole Kidman a Cliva Owena. Film Hemingway & Gellhorn z dílny Philipa Kaufmana s Clivem Owenem a Nicole Kidman v hlavních rolích, vypráví o vášnivém milostném románku a následném bouřlivém manželství Ernesta Hemingwaye a válečné korespondentky Marthy Gellhorn. Příběh sleduje dobrodružné spisovatele skrze sedm zemí v období Španělské občanské války. Vzájemná přitažlivost Hemingwaye a Gellhornové z nich udělala jeden z prvních vlivných slavných párů a otevřela jim cestu do vyšších společenských kruhů, včetně Hollywoodské smetánky, aristokracie literárního světa i prezidentské rodiny Spojených států amerických. Příběh zároveň na pozadí ukazuje některé z velkých konfliktů tehdejší doby. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (54)

tron 

všechny recenze uživatele

Čo ja viem, nedá sa povedať, že by ma to bohvieako bavilo, ale mám rád Ernesta Hemingwaya. Paradoxne jeho tvorbu príliš nie (Starec a more je fakt poriadna nuda), ale to, čo dokázal, jeho zvláštny život, tvrdú náturu a všetko s ním spojené. Takže už z princípu sa mi tento film páčil. Kaufman nie je zlý režisér a miestami z „normálneho hraného filmu“ plynulo prechádza do záberov, ktoré pôsobia ako archívne dobové zábery vtedajších vojnových reportérov. Je to pôsobivé, ale samotné scény z vojnového inferna ma nechali chladným. Owen ani Kidman nie sú moji obľúbení herci, ale treba povedať, že tu boli celkom dobrí a že aj zvyšok kastingu je pomerne silný (Duvall, Santoro, Shalhoub, Coyote, Strahairn...). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dlhé ako týždeň pred výplatou. Historické, s autentickými zábermi. Obsiahle, podrobné, a gradujúcou atmosférou, skvelými výkonmi, pôsobivou hudbou, fantastickými dialógmi, trefnými hláškami a podmanivou výpravou. Človek sa aj pobaví, aj zamyslí a aj sa niečo naučí. Owen a Kidman, chémia medzi nimi úplne dokonalá, výkony skvelé. Možno trochu zbytočne naťahované, v určitých momentoch ťažkopádne ale aj tak zaujímavé a pozerateľné. 4 z 5 ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherná televizní práce. Kidmanka a Owen září a hrají jako o život. A příběh manželství Gellhornové a Hemingwaye je pro ně vynikající námět. Navzdory minimálnímu rozpočtu je tu mnoho velmi kreativních nápadů, jak prožít zcela autenticky všechny ty vzlety a pády let 1936-1945. Všechny ty válečné konflikty není nutné simulovat, je tu mnoho dokumentárních záběrů smíchaných s nově natočenými záběry a funguje to. Prolínání barevného obrazu a sépie je velmi efektní. Občas je opravdu skvělé sledovat ty velké filmové tváře v komornějších televizních produkcích. Pro Kidmanku cesta od Gellhornové na HBO směřovala k Sedmilhářkám a to byl a je další triumf. Pokud by vás toto manželství lákalo také v knižní podobě, lze doporučit román Láska a zkáza Pauly McLainové, je to další kniha v řadě, autorka se už předtím věnovala jiné manželce Hema, Hadley Richardsonové, v románu Pařížská manželka. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Dva výborní herci ve filmu, který nedokázal zprostředkovat hloubku a komplikovanost vztahu dvou vyjímečných osobností a z Ernesta udělal jen sobeckého trtkálistu a z Marthy válkami posedlou tvrďačku. Toto nebyl ani příběh o Hemingwayovi, ani o Gellhornové. Takto tvrdě vymalované postavy, se hodí tak leda do komixu, ale ne do životopisného filmu. Nebýt obou herců, tak neváhám a plácnu 2* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čriepok z histórie a malý kúsok života dvoch osobností, ktoré ukončili svoj život predčasne. Každý sám a vo vysokom veku. Ich vzťah je síce nosnou líniou filmu, ale podáva sa tu vo veľkom aj atmosféra španielskej občianskej vojny, druhej svetovej, útok ZSSR na Fínsko a veľa ďalších silných svetových udalostí. Chybou bolo pridávanie dobových záberov, do ktorých akože vkomponovali aj hercov. Vyzeralo to rušivo a nedôveryhodne. Nedôveryhodne vyzerala aj šukačka uprostred bombardovania = zbytočná scéna. Inak sme sa ale dozvedeli o vzťahu Hemingwaya a pani Gellhornovej veľmi veľa a to bolo aj námetom filmu. To, že zvyšok po rozchode už bol taký život z rýchlika je preto prirodzené. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Martha Gellhornová (8. listopadu 1908–15. února 1998) byla americká spisovatelka, autorka cestopisů a novinářka, považovaná londýnským listem Daily Telegraph za jednu z největších válečných zpravodajů 20. století. Informovala prakticky o všech významných světových konfliktech, které se odehrály během její šedesátileté kariéry. Gellhornová byla také třetí manželkou amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, 1940–1945. Ve věku 89 let, nemocná a skoro úplně slepá, spáchala sebevraždu. Je po ní pojmenovaná cena za žurnalistiku – „The Martha Gellhorn Prize for Journalism“. (Wences)
  • Po útoku, keď sa pri stole rozpráva Ernest Hemingway (Clive Owen) s Mikhailom Koltsovom (Tony Shalhoub), obaja prudko vstanú, pričom Rus má v ruke zapálenú cigaretu. O niekoľko záberov si ju však v stoji zapaľuje znova. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama