Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

Faye 

všechny recenze uživatele

Slovo „Fuck“ a jeho obměny se vyskytují ve filmu tolikrát, že by mohl vzniknout mylný dojem, že si s ním angličtina vystačí, pravda pokud občas přidá i „shit.“ A přitom se jedná o opravdu brilantní dialogy i monology ... „ Na něco netrpělivě čekáme nebo se ohlížíme zpátky. Tak to je. Takový je náš život. A čeho se tak bojíme? Prohry. A čeho ještě? Že zkrachuje banka, onemocníme, že manželka zahyne v letadle? Že se zhroutí trh s akciemi? Co z toho se vyplní? Nic. Stejně se bojíme toho či onoho. Proč?“ K tomu herecká parta, která zaslouží jen mé nejvyšší uznání. A to vše v tvrdém konkurenčním boji špinavého byznysu, kde obstojí jen ten kdo dokáže prodat i největší „shit“. „It's a fucked-up world.“ ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

V tom filmu se vůbec nic nestalo. Sto minut se dívám na tlachající karierní krysy z realitky a stejně to uběhlo tak rychle, až mi bylo líto,že už je konec. Myslím, že nebýt těch herců, musel bych to po prvních třiceti minutách stopnout a jít spat. Škoda toho konce, čekal bych lepší rozuzlení. Ale pod 5* jít nemůžu, to by se Jack Lemmon otáčel v hrobě jak větrák. ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

Nuž...prvá polovica ma vyslovene nudila, potom sa to aspoň trochu rozbehlo a herci sa predviedli v plnej paráde. Dojem však ruší to, že sa celá druhá polovica filmu odohráva v jednej miestnosti a všetko je sústredené na dialógy, ktoré sa začnú tak nejak opakovať a nie je to ono. A zrazu prídu titulky. Pre mňa to bola iba skvelá ukážka hereckých výkonov, no bohužiaľ všetky ostatné súčasti filmu ostali nevyužité. Stotožnujem sa s tým, čo napísal StarsFan - je to ako sledovať divadelnú hru v televízii. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nadupané představení. Pochopitelně především scénáristicky. Takhle má vypadat dokonalá divadelní hra. A pak to herecké obsazení! V hlavní roli suverénní, zároveň však unavený Jack Lemmon. Al Pacino si nemá hlavní roli, ale jeho výstupy jsou ty nejkouzelnější. Ostatní - Harris, Arkin i Spacey skvěle doplňují jednu z nejlepších hereckých sestav devadesátých let. Nerad bych však viděl film v českém dabingu, něco tak sprostého si nedokáži představit. V originálu bylo přibližně každé třetí slovo fuck, fucking nebo fucked a zbytek byl doplněn nejrůznějšími shity, které zcela přirozeně plynuly z úst i takového slušňáka, jakým býval Jack Lemmon. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce herecké obsadenie sa nestalo zárukou výborného filmu. Je to divadelná hra a tam to malo asi aj ostať. Vo filme pár ukecaných mužov dokola hovoriacich o nejakých realitných záležitostiach, to môže chytiť asi len realiťáka. Je to taká dialógová nuda, kde sa páni v oblekoch naťahujú, kto je ako dobrý v získavaní zákazníkov a podpisovaní zmlúv. To má veľmi blízko k finačníkom a k tomu mám prirodzený odpor. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Anglické slovo "fuck" a jeho odvozeniny zazní ve filmu celkem 138krát. Slovo "shit" a jeho odvozeniny zazní ve filmu celkem 50krát. (becki_tu)
  • Velký podíl na obsazení Kevina Spaceyho jako Johna Williamsona měl Al Pacino. Pacino viděl Spaceyho hrát na Broadwayi a byl jím natolik unešený, že přemluvil režiséra Folyeho, aby Spaceymu nabídl roli. (casyy)
  • Herci, kteří zrovna nemuseli být v době natáčení na place, se chodili dívat na herecké výkony svých kolegů. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama