Reklama

Reklama

Skejtistán

(festivalový název)
  • Velká Británie Skateistan: To Live and Skate Kabul
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Velká Británie / Afghánistán, 2010, 9 min

Obsahy(1)

Stylový film natočený na 16mm kameru o dvou mladých chlapcích, kteří žijí a skateboardují v tak nehostinném městě jako je Kábul. Projekt Skateistan je první vzdělávací skateboardová škola v Afghánistánu. V zemi zmítané válkou a chudobou představuje Skateistan oázu pro děti, které se zde mohou vzdělávat a budovat kulturně sociální vztahy, což Afghánistán nezbytně potřebuje pro budoucí stabilitu. Skateistan vytváří první paprsky světla v zemi zahalené temnotou a smutkem. (Ruuzha)

(více)

Recenze (10)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje život ve městě Kábul z tak netypického pohledu, že vás přiměje zamyslet se daleko víc, než kdyby to ukazoval klasickou cestou, tedy ne-skateovskou. Barvy, světla, detaily, to vše tvůrcům krásně hraje do karet a vytváří tak nádherný symbiotický obraz, který tvrdě kontrastují s fragmenty skončené války. Prostě krásný krátkometrážní dokument. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

člověk čas od času potřebuje podobné impulzy k tomu, aby si uvědomil, jaké má štěstí, že žije tam, kde žije, s tím vším, co má k dispozici... co se týče formy, nutno obzvláště vyzdvihnout skvělou práci s kamerou, hudbou a mezi skejty vykukující pacifistickou a sociální myšlenkou... 80% ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

SK8´s GR8 pro děti z Afhánistánu. Krátký film je prvoplánovaná ždímačka emocí skrze výpovědi dětí, která ve mě nezanechala pocit lístosti, jenž je možná na místě. Naopak mě utvrdila v tom, že to nebude až tak "extrémně horké" v této zemi jak vykreslují média, alespoň co se vlastních lidí týče. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumentík, který by měl být pouštěn všem zájemcům o studium tohoto filmového žánru. Je totiž až učebnicově skvělý. Skrz nějaký prvek (tady je to skateboarding v Afghánistánu) se díky přímým výpovědím samotných afghánských dětí dozvídáme o jejich životech a o názoru na složitou situaci v zemi. Zároveň se nekoná propaganda USA. A jako třešnička na tomto desetiminutovém zákusku vám autoři naservírují nádherné vizuální zpracování. Stopáž je krátká, ale pouze ku prospěchu dokumentu. Je stručný a působivý. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Afghánistán je nádherná země, která si zaslouží mír, aby se konečně vzpamatovala z minulých hrůz. I tady mají děti své sny a touhy, ale musejí překonávat překážky, které si my asi ani neumíme představit. Dobře, že aspoň na chvíli mohou některé z nich zapomenout na krutou realitu třeba díky skateboardu. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad na projekt, jak se pokusit zlepšit život dětem ve velmi těžkých oblastech. Aby aspoň na chvíli zapomněli na hrůzy, co se dějí okolo a měly pocit, že něco dokáží, že je něco baví a že mají proč žít. Snímek je velmi zajímavé spojení skejtové a kulturní (humanitní) tematiky. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Aspoň já nikdy neviděla pohled Afgánců na válku, už vůbec ne dětí, takže tento snímek je pro mě velkým přínosem a rozšířením obzorů...a jak už tu někdo psal, dodá to člověku radost z života, který má. ()

Reklama

Reklama