Reklama

Reklama

Jeepers Creepers

  • USA Jeepers Creepers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Trish a její bratr Darry se vrací z univerzity domů. Jejich trasa vede přes jeden zapadákov za druhým. Už jsou na cestě pěkně dlouho, když si Darry všimne podezřelého pohybu v okolí starého opuštěného kostela. Jakoby se někdo něčeho ve spěchu zbavoval. O kus dál stojí stará šedá dodávka. Darry a Trish si nechtějí nic domýšlet a raději sešlápnou plyn. O chvíli později se ta zvláštní rachotina řítí za nimi. Po několika nárazech jsou vytlačeni ze silnice a se srdcem bijícím hrůzou jen sledují oblak prachu, který stoupá za mizející dodávkou. Možná to byla jen náhoda. Skutečně? Darry se rozhodne vrátit zpět na ono místo. Ze země trčí široké potrubí a Darry se přes Trishino varování spustí dolů. Jeho objev odstartuje hysterický boj o holý život, do kterého jsou nakonec zapojeni všichni obyvatelé městečka. Jen starý gramofon si vesele prozpěvuje hodně starou písničku. "Jeepers, Creepers..." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ak po druhom zhliadnutí nejakého hororu konštatujem, že atmosféra sa vôbec nevytráca, že dokonca ešte väčšmi hustne a film efektívne napĺňa svoj cieľ, potom to nemôžem prejsť mlčaním a písať o "pohodových" troch hviezdičkách. JC je postavený na princípe akumulácie senzácií, ktoré po sebe kaskádovite nasledujú v snahe maximálne diváka zaujať (divák tu párkrát nie je ani tak maximálne zaujatý ako skôr úplne perplex) a nedať mu vydýchnuť, niekedy i za cenu absencie logiky (ak jediným cieľom monštra je vyhliadnuť si ten správny pokrm a nasýtiť sa, prečo sa prácne umelecky realizuje plastickou variantou Sixtínskej kaplnky atď.). To mi ale nevadí, pretože akceptujem víziu tvorcov a logika je jedna z mála vecí, bez ktorej nejaký horor prežije bez väčšej ujmy na zdraví. JC však potreboval väčšiu scenáristickú vynaliezavosť po 60. minúte a predovšetkým redesign monštra, ktoré pripomína bábku čerta zo Švankmajerovho filmu Lekce Faust. Keď som prvýkrát uzrel tú tvár, uvedomil som si, že ja vlastne nič také vidieť nechcem - celkom by mi bol stačil hlboký tieň pod van helsingovským klobúkom. Každopádne réžia Victora Salvu a výkon Justina Longa sú skvelé a záverečný záber patrí do výkladu lahôdkárstva. Bože, čo všetko sa stáva na amerických vidieckych cestách... Pokiaľ však mám byť úprimný, ak sa tam už niečo stane, malo by sa to stať "poriadne". ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Příjemně napínavá podívaná v první polovině filmu by si skoro zasloužila 100% hodnocení, jenže současně s odhalením nepřítele přichází úpadek do naprosto standardní teenage vyvražďovačky s trapáckým monstrem coby vrahounem. Napětí, strach a atmosféra vyšuměly do ztracena, zůstal jen mírný nadprůměr s hořkou pachutí promarněného potenciálu. 60% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, smál jsem se těm situacím...nejde zařadit rychlost, nefunguje telefon..atd. Ale později jsem měl chuť se na ten film podívat znova a ono mně to bavilo. Nakonec po třetím podívání můžu napsat, že jsem dlouho neviděl něco podobného. Film se docela povedl, a já se divím, že jsem ho dříve tak nesnášel. CITÁT - To není člověk, smrad s tvých ponožek by ho zabil........ ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám neodmyslitelně spjat se střední školou, během které se na světlo světa vyšvyhly DivXy, vypalovací mechaniky a domácí kina - tedy pomyslný start opravdové domácí zábavy, a tohle byl jedem z prvních filmů, které jsem si během této etapy pustil / vypálil, a musím uznat, že tenkrát se mi celkem dost líbil. Zároven jedním dechem musím uznat, že z pohledu nějakého globálnějšího vnímání asi nemá nárok obstát ani jako film jako takový, ani jako v položka v příslušné žánrové škatulce. Takže asi hlavním důvodem, proč si jsem si ho po letech znovu pustil, bude nostalgie a vzpomínky na to prehistorickou, ale pěknou dobu :). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po hororové silnici až do kursu sešívání. Sourozenci Trish a Darry se vydají navštívit své rodiče. Na opuštěných silnicích se náhle objeví stará dodávka s tajuplným řidičem, který si své oběti vybírá z těch, kteří mají tu smůlu, že do těchto zapadlých končin zavítali. Hrůzný nález v podobě sešitých těl u starého kostela jim jen potvrdí, že jsou v ohrožení a nevinný výlet se změní v boj o holý život s podivným monstrem, na jehož vražedné řádění má nezanedbatelný vliv i song s názvem "Jeepers Creepers". Victor Salva natočil pořádný napínák s postupně houstnoucí atmosférou strachu. Škoda, že to takto nevydrželo až do konce. Na plac vrhnul cool silničního zabijáka, kterého divákovi záměrně neukazuje na denním světle, dobře si vědom, že z diváckého hlediska je nejpůsobivější to, co není hned nebo příliš vidět. V těchto fázích si film velmi dobře uměl vyhrát s divákovou představivostí. Do rolí sourozenců obsadil nadějné mladé herce z nichž se později prosadil o něco více Justin Long, zatímco Gina Philips postupně zapadla poté, co odmítla účinkování ve dvojce. Salva není úplně nejzručnějším režisérem. Pár scén se mu podařilo zazdít nebo nedopatřením vyzněly absurdně, ale v zásadě režíroval výkonným způsobem. Okřídlený zabiják vypadal designérsky dobře, když režisér dopřál jeho prohlídku, což se nedělo v plné kráse příliš často. Působil sebevědomě, zvláště když měl svoje dny, ale scénář přece jen přál o něco více sourozenecké dvojici, která jako by nad ním měla pořád navrch. To z něj činilo trochu neschopa a nemehlo. To se nepatrně změnilo až v závěrečné třetině filmu. Původ zabijáka a důvod jeho zabíjení film objasnil poměrně originálním způsobem. Pojídat určité části lidského těla pro vitalitu svého organismu se ukázalo jako neotřelý nápad. Z mého pohledu zub času zapracoval na ošuntělém vizuálu a rovněž triky nejsou z kategorie ohromujících. Finálový střet mohl být ostřejší. Je sice pěkné, že režisér dodržoval hororová pravidla, ale celé finále vrhnout do tmy zrovna nemusel. Měl myslet na diváka, aby z něho taky něco měl. Film působí neukončeně a ponechal si pootevřená vrátka do dalšího dílu. Salva první díl nastavil relativně vysoko. Je to patrné na následném pokračování, které se už příliš nevyznamenalo, a všechno, co bylo na jedničce dobré, ve dvojce vzalo za své. 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (28)

  • Režisér filmu stvárnil jedno z mŕtvych tiel v pivnici kostola. (Marceloo)
  • V scéne s mačkami sa všetky mačky pozerajú cez okno, pretože bolo natreté tuniakom.
    (Marceloo)

Reklama

Reklama