Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kovboj Woody vždycky dobře věděl, co je smyslem jeho života. A tím bylo starat se a chránit jeho dítě, ať už to byl chlapeček Andy nebo holčička Bonnie. Když však Bonnie přinese do svého pokojíku novou hračku, které říká „Vidlík“, otevře se Woodymu a jeho věrným kamarádům docela nový velký svět. (Falcon)

Videa (20)

Trailer 5

Recenze (374)

kingik 

všechny recenze uživatele

Hračky nestárnou, ovšem děti, co si s nimi hrají, už ano. Šerifa Woodyho potkal trpký osud - stal se nepotřebným, neb jeho milovaný Andy se odporoučel na vysokou, a jeho nová nynější majitelka Bonnie ho nepřijala a raději má v oblibě rukodělného Vidlíka, nevzhledného příborového dementa. Nepotřebné hračky se už můžou spolehnout jen na Starožitnictví, ve kterém v lepším případě dostanou druhou šanci dostat se k novému dítěti,v tom horším případě se z nich stanou ztracenci. Woody a spol. však nastalou krizi svého hračkového života chtějí jednou provždy zažehnat. Řadíte-li se mezi dysgrafiky a přesto jste paradoxně k animačním technikám nároční, tenhle čtvrtý kousek z proslulé dílny Pixaru na vás udělá dojem se svou dokonalou animační stránkou. Stran příběhu je to rozkošně milé, poutavé a nemálo myšlenkově bohaté. Pizdney je pozitivní továrna, takže i zprvu záporná obstarožní panenka Gábinka, která roky bez povšimnutí dětských očí trůní se svými na slovo poslouchajícími nohsledy v útrobách vetešnictví, je vlastně politováníhodná bytost. Do popředí se dostává Pastýřka, která má akční tendence a s Woodym sdílí podobný osud. Většina hraček je ale designově odporná, navíc dějově upozaděná, takže se vlastně ani dětem nedivím, že si s nimi nechtějí hrát. Zrežírováno je to dynamicky a svěže. Josh Cooley nebyl žádnou režijní sázkou na jistotu, ovšem v žádném ohledu nepůsobí, že by jeho málo načerpané zkušenosti byly jeho záporem. Scenáristický pramen ještě nevyschnul, takže Stephany Folsom a zkušený Andrew Stanton s chutí posílají své hrdiny vstříc venkovnímu dobrodružství daleko od domova, kde permanentně dochází k dojemným shledáním a dobrodružným hrátkám. Dabingové hlasy jsou stále z řad hereckých veličin, zapomenutých alkoholiků i ženštin, co si berou mladší partnery, takže Tom Hanks, Tim Allen a Christina Hendricks (a mnozí další) oblaží obecenstvo náležitě kvalitně, český dabing je v pohodě a pochopitelně bude vyhovovat pohodlným divákům a dětem, které se ještě neseznámily s písmenky. Takže mějte na paměti, že až budete chtít nějakou vysloužilou hračku vyhodit, budete už vědět, že disponuje (citlivou) duší. 8/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Devět let, to už je slušná pauza, takže se ani nedivím, že je všechno jinak. Přesto mě překvapilo, že se Woodymu tolik změnily priority. To, k čemu se v prvních třech dílech, tolik upínal, se jaksi vytratilo, takže čtvrtý příběh vlastně úplně popřel svoje kořeny, a proto se mi asi líbil nejméně. Ale- některé nápady mě pobavily (Vidlík, emancipovaná Pastýřka, gang "záporáků"), animace byla znovu dokonalá a taky zafungovala nostalgie. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Duke Caboom si ukradl celý film pro sebe. Nečekal jsem, že po geniální trojce, kterou dodnes považuji za nejlepší animák všech dob, se Pixar ještě vytáhne, a hle - zadařilo se. Nebylo to bez chyb, místy tam byla trochu hluchá místa, chyběl tomu záporák, protože Mazel byl opravdu bad-guy. Ale opět se démonům z Pixaru podařilo dojemně ukončit nahláškovanou akční jízdu, která se celým filmem prolínala. Všichni byli víceméně skvělí, ale Keanu Reeves naprosto deklasoval všechny ostatní. Jen už bych poprosil, aby žádná další Toy Story 5 nebyla. Prosím. Tohle stačilo. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dvojku pokladám za jeden z najlepších filmov roka (a že ich v roku 1999 v kinách bolo ako dier v ementáli) a trojku za fantastický koniec trilógie, ktorý ma dojal a rozsekal na malé kusy. Štvorka je úplne zbytočná a fakt som pri nej občas premýšľal, či okrem peňazí vznikla aj z iného dôvodu (ale možno áno). Mnohé scény sú síce pôvabné, ale dojatia je prekvapivo málo. Akčné scény sú síce plné nápadov, ale akcie je obecne dosť málo. Niektoré momenty parádne (hororoví bodyguardi). Daktoré fóry tiež. Bohužiaľ, na scenári je vidieť, že ho šili horúcou ihlou. Zvyšok komentu obsahuje SPOILERY. V prvých troch dieloch kľúčové postavy sú vedľajšie (niektoré nepovedia ani vetu!), nové ma nezaujali (nie, ani motorkár s hlasom Keanu Reevesa), Woody neuveriteľne bez ťažkostí zahodí dlhoročné priateľstvá a stane sa hračkou bez domova, pridajúc sa k iným hračkám bez domova, z nich hneď niekoľko (plyšáci) jasne deklaruje túžbu patriť dieťaťu, no keď majú príležitosť zhmotniť tento svoj sen, tak ju odmietnu a pokračujú vo svojom nihilistickom štýle živote. Rozporuplné dojmy som mal aj z ústrednej záporáčky, ktorá na to, že je hlavná záporáčka, nastupuje na scénu jednak neskoro a jednak sa ukáže, že vlastne záporáčka nie je (ehm). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to tak svěží jako jednička, vtipné a našlapané jako dvojka, ani emotivní jako trojka. Našlo si to však svou vlastní notu, na kterou to hraje natolik umně, že... Že nelze než prohlásit, že Pixar se svou nejlepší sérií loučí s nebývalou ctí i kvalitou. A je to o to úctyhodnější, že tak v rámci téže série činí již podruhé a přitom se neopakuje. Výtka směřuje snad jedině k tomu, že s výjimkou Woodyho je původní osazenstvo sice přítomno, ale ani ne tak na druhé jako spíše třetí koleji. To už by pomalu bylo lépe, kdyby tam vůbec nebylo. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (22)

  • Rozvozové auto „Pizza planet“ je na lýtku pracovníka karnevalu. (LaserJet)

Související novinky

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Reklama

Reklama