Reklama

Reklama

Fantom opery

(divadelní záznam)
  • Velká Británie The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall

Obsahy(1)

Velkolepé provedení slavného muzikálu Andrew Lloyd Webbera z londýnské Royal Albert Hall k příležitosti 25. výročí prvního veřejného uvedení. Fantom Opery (anglicky The Phantom Of the Opera) je muzikál z roku 1986. Jde o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe, jenž poprvé vyšel v roce 1909. Světová premiéra muzikálu proběhla 27. září 1986 v Her Majesty's Theatre v Londýně, kde se uvádí dodnes. Jedná se o druhý nejdéle uváděný muzikál na světě, hned po světové jedničce Bídníci. Dva roky po světové premiéře se muzikál uvedl na Broadwayi, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes a drží prvenství jako nejdéle uváděný titul Broadwaye. Divácké rekordy láme po celém světě, vidět ho totiž mohli diváci již více než v 25 zemích. Kromě mnoha hudebních nahrávek vznikla také celovečerní filmová verze muzikálu z roku 2004. Film získal tři nominace na ceny Oscar. Nejznámějšími písněmi z muzikálu jsou ústřední duet The Phantom of the Opera, árie Fantoma Music of the Night, sborové Masquerade nebo romantický duet Christiny a Raula All I Ask Of You.
2. října 2011 uspořádali A.L.Webber a producent Cameron Mackintosh speciální představení v londýnské Royal Albert Hall k oslavě 25. výročí premiéry muzikálu. Tato velkolepá show nabídla nejen dokonalé představení, ale v jeho závěru se na jevišti postupně sešli všichni tvůrci a hlavní představitelé z prvního uvedení v roce 1986. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Opera v muzikáli, muzikál od toho najpovolanejšieho, anjela muzikálov. Dodnes som si myslel, že veľkoleposťou sa českému kráľovi, Svobodovmu Draculovi, nemôže nič ani priblížiť. Priblížilo a možno aj vyrovnalo, akurát televízne podanie musím porovnávať so zážitkom naživo. No aj toto televízne obstojí vďaka dokonalému nasnímaniu množstvom kamier, strihom, ktorý umožnil pohľady a detaily z hľadiska inak nemožné. Zvlášť tak vynikla krása Christiny s dokonalým hlasom. Záver si zručne odmoderoval sám autor s prídavkom od pôvodných spevákov nie až tak vo forme a o to viac som ocenil samotné predstavenie. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Na mě moc ukřičeně operní. 1) Sál plný vášnivých fanoušků, bezprostředně reagujících na každou známou melodii, dokazuje, že Weberovo dílo má pro spoustu lidí velký význam. V případě Fantóma opery však mezi ně nepatřím. 2) Mé výhrady výstižně sformulovali tito komentátoři: Sdoom***, eileen (nehodnotila). ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

V televizi to samozřejmě nevyzní tak krásně, ale vidět tento muzikál naživo musí být neskutečný zážitek. A tady televize předala nejen krásný zpěv, ale také velkolepou výpravu. Jak už to tak v muzikálech bývá, buď je to pecka nebo brzy upadne v zapomnění. Tady je to pecka. Na závěr jako bonus dostane divák ty nejznámější árie v podobě pěti různých Fantomů a původní představitelky hlavní role - Sary Brightman. A možná ten závěr byl to nejlepší. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše nejkrásnější muzikál, který znám. Ty písně jsou prostě nádherné a já na ně nikdy nezapomenu. V tomhle provedení je muzikál skutečně pompézní, navíc se zde na konci objeví původní sestava i se Sarah, která si zde zapěje s různými Fantomy z různých verzí uvedení muzikálu. Monstrózní, krásné, děsivé a nezapomenutelné. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem českou verzi tohoto muzikálu v Goya Music Hall v Praze. Už tehdy jsem věděl, že jsem byl svědkem něčeho výjimčného a cítil jsem velikou hrdost, že jsem to viděl naživo. I když česká verze nemá chybu, originál je originál - a navíc má tahle výroční verze fantastický přídavek se všemi Fantomy včetně Colma Wilkinsona. A tahle výroční verze má taky Ramina Karimloo, který srší obrovským charismatem a také neskutečně nádhernou a jedním slovem úžasnou Sierru Bogges. Hned po Bídnících nejlepší muzikál a další veliké dílo Andrewa Mistra Webbera. Úžasná atmosféra, skvělí herci a hlavně fantastické melodie včetně těch ústředních varhanů, které prostě miluju. Ta melodie je fakt mocná a už od začátku vás táhne. Ohromná výprava, skvělé efekty (lustr), scéna s maškarním bálem a pecky jako Phantom of the Opera, Think of Me (neodolatelné), duet Christiny a Raula, Music of the Night, Masquerade.... Krásně se na to kouká, krásně se to poslouchá. Neskonale silná pastva pro oči i uši, na kterou jen tak nezapomenete. Dokonalost sama, kterou by měl vidět každý.Je to neuvěřitelné, překrásné, skvostné. Takhle vypadá dokonalost a taky něco, pro co je pět hvězdiček strašně, ale strašně málo. Důvod, proč muzikály stojí za to. Díky ČT za přenos a otitulkování. 1000%. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama