Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (224)

kingik 

všechny recenze uživatele

Katastrofálně katastrofický film po rusky. V Moskvě vlivem spodních vod zkolabovalo metro. Prostory jsou zaplaveny. Rozhostila se panika. Hrstka lidí z vagonu mezi nimiž je táta s malou dcerou, kterého podvádí jeho atraktivní žena, shodou okolností je zde i její nový nabíječ, astmatička, agilní mladík, sociálně slabá žena a hodný tlouštík, se vydávají na pochod chodbou metra, aby zase spatřili slunce nad Moskvou. K charakterům postav nelze divácky přilnout. Jsou dost přehrávaně zahrané, působí nablble a navrch se chovají idiotsky, ale pár vyjímek se našlo a mezi dvěma soky v lásce to pořádně nevraživě jiskřilo. Sošná Světlana Chodčenkova, jejíž půvabů si všimli i v Hollywoodu a která oslnila ve Wolverinovi, je tady v role nevěrnice dost upozaděná a už ne tak prvoplánově sexy a tudíž se ani kvůli ní nevyplatí oprášit znalosti ruského jazyka. Podle mě ztvárnila svůj charakter dost nudně. Od technického zpracování nešlo čekat zázraky a hlavně vizuál je na slušné úrovni. Ve více jak dvouhodinovém filmu jsem však hodně postrádal nějaké bombastické scény a větší vyhrocení nastalé situace. To se nekonalo a film plyne vlažným tempem, kdy střídá nudu s několika napínavějšími momenty. Konec v ničem nepřekvapil. Film bych výrazně zkrátil, protože nejednou jsem pocítil výrazné přepálení stopáže. Tvůrci zřejmě nevěděli kdy skončit. Film se vám bude líbit pokud neodsuzujete ruštinu a nemáte přehnané nároky na katastrofické filmy.Tenhle daná kritéria pro takové snímky podle mě příliš uspokojivě nesplnil. Zajímavé pro mě bylo, že se i v současném Rusku se oslovují jménem a příjmením. Doufám, že američané v blízké době nebudou usilovat o remake. Oni jsou v důsledku nedostatku námětů schopní všeho. Mé hodnocení: 40% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ruský katastrofický film z metra nemusí byť hneď katastrofa. Klišé situácií je tam pekná nádielka, ešte aj záchrana nemej tváre nemohla chýbať, ale aj to klišé je iné tým, že je akési ruské. Hlavná akcia s haváriou a zatopením vlaku točená zvnútra súpravy je nadpriemerná, podfarbená zvláštnou hudbou a aj spomaľovačky sa mi páčili. Keď to trochu viazne, tak film majú osviežiť žiarlivostné scény, to už bolo menej zaujímavé, ale dalo sa to zniesť. Celkovo som bol rád aj zo záverečnej záchrany, a viacnásobné sklamania a katastrofy, čo tomu predchádzali, vytvorili slušné napätie. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že sa bude jednať o remeselne zručne nakrútený a napínavý film. Lenže tá zručnosť upadá spoločne s pribúdajúcimi žánrovými klišé do ubíjajúcej šedi. Dopredu vieme, kto (ne)prežije, ako to celé skončí. Tvorcovia si myslia, že tieto klišé sú nevyhnutnosť a akákoľvek inovácia je šialenstvo. Ak by to bola časť Kobry 11, bol by som spokojný. Takto sa to tvári ako výdatný rezeň, kde ale vnútri cestíčka nachádzame namiesto šťavnatého mäsa karfiól. Čo ma upútalo? Akcent na príšernú dopravnú situáciu v Moskve. ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. Pôvodne som chcel dať 5*, ale prehodnotil som to. V každom prípade sú to ale kvalitné 4*. Páčilo sa mi to dievča, pre ktoré by som asi aj ja robil všetko, aby som ju zachránil :D, páčila sa mi aj chirurgova žena, ale kvôli jej nevere som jej moc nefandil. A som rád, že to skončilo ako to skončilo. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslel, že jen Amíci jsou ve filmech schopní ve vypjatých momentech kecat o neskutečných blbostech a mít rádoby vtipné průpovídky. Teď už vím i Rusové jsou k tomu náchylní. V tomhle filmu určitě. Film drží nad vodou vagóny ruského metra z Mytiščinského strojírenského závodu nejen atraktivní prostředí ale i slušný vizuál. Kiláky tunelů pod Maskvou jejichž historie často sahá až do třicátých či padesátých let jsou ideálním místem pro katastrofický film. Voda z řeky Moskva vlivem stavební nadměrné zátěže zaplaví jeden z tunelů ráno ve špičce provozu. Jelikož by diváka nebavilo koukat na topící se no-name pasažéry bez příbehu, je do děje vložena milostně-dramtická vsuvka v podobě rozpadajícícho se manželského páru, dcery a milence. Náhoda tomu chce, že se všici ocitnou právě v soupravě, která jede do zatopeného tunelu. Samozřejmě je nutno film okořenit nějakým coutdownem a tak se vedení města rozhodne do určitého času tunely hermeticky uzavřít a zapečetit (zakonzervovat) tekutým dusíkem. Kdo se do té doby nedostane zpět (včetně rescue teamů) tak bude v tunelech zakonzervován. A tak sledujemé boj přeživších o život v nehostinném podzemním labyrintu plném krys, bahna a lagun pod vysokým napětím.... Za závěr filmu by se nemusela stydět ani Rosamunde Pilcher, bylo to takové no zkrátka ruské. V souhrnu se na to dalo koukat, zejména části týkající se tunelů, uvězněných souprav a boj cestujících o život byly vizuálně velmi dobře zpracované. Výborná byla i hudba i když ústřední motiv mi přišel vykradený z 28 weeks after... Až zase příště pojedu áčkem pod Vltavou jistě si na tenhle filmeček vzpomenu :-))) ! Tři stlačení respirátoru jsou tak akorát. * * * ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno