Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (223)

Flego 

všechny recenze uživatele

Metro si zaslúži pozornosť, lebo vidieť ruský katastrofický film nie je bežné. Hoci tu boli nejaké pokusy ( aj v sovietskej tvorbe ), tento snímok patrí k tomu lepšiemu navzdory určitej filmárskej naivity, ruskému naturelu, ktorý občas vylúdi úsmev a snahe ísť až za hranice možného. V každom prípade je to napínavý nárez s množstvom akcie a zaujímavej romantickej zápletky, ktorý nikoho neurazí a pobaví. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Katastrofický akčňák z ''Maskvy'' zaujal hlavne originálnym, nehollywoodskym poňatím príbehu i osudu hlavných protagonistov. Tradične zlyhával v dialógoch, čo je u mňa pri ruských filmoch klasika a trochu aj v obsadení. Inak, neviem či to malo byť retro, ale metro a obslužný "hardware" mi pripadali, ako by boli ešte zo 60. rokov. Krízový štáb s šéfmi v obrích šiltoch detto. Rusi sa nechceli akosi ukázať v lepšom svetle, čo je trochu podivné. Efekty neboli nijak dychvyrážajúce, ale napriek tomu pôsobili veľmi dobre, viac sa pracovalo s kamerou, ako s počítačovými efektami, čo sa vždy cení. Odporúčam. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

zdá se, že se i rusáci shlídli v západních katastrofických filmech a chtěli si natočit nějaký vlastní. Metro mají staré vyžité, tak proč by se nemohlo něco stát tam, že? Nejedná se o nic objevného a schéma je standardní, kde už od začátku víte, kdo přežije a kdo si to nezaslouží. Možná je více daný důraz na lidský pohled než je to zvykem v Americe, kde si spíš hrají na hrdiny. Efektově je to taky na slušné úrovni a nezaostávají za „vyspělejším“ západem. Je to na pomezí 2 a 3 hvězdiček, ale dám raději silnější dvě hvězdy za zbytečně natahovanou stopáž a nemám důvod se k němu zase vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle by Amíci nikdy neměli koule natočit. Dostat to do ruky Emerich nebo nějakej jinej Mr pathetic, tak by z toho pravděpodobně udělal efektama nacpanou dojemnou srágoru, kde by k sobě byli všichni solidární. Hrdinové by dělali jenom to co je správné a vůbec všichni by byli k sobě hrozně hodní a hrozně fajn aby se zachránili... HOVNO! Rusáci se z nějakým stylizováním postav a přikrášlováním lidskýho chování nesrali a ukázali, jak by podobná situace vypadala v reálu. Problémem Metra (ale to není chyba filmu) je fakt, že není určeno tradičním konzumním divákům, kteří jsou odkojení právě na tý haldě patetických sraček co se v poslední době nazývají katastrofickými filmy. Metro je pro fajnšmekry kteří ocení tu uvěřitelnost. Lidi se k sobě chovají jak hyeny. V Rusku nic nefunguje všude je bordel atd všechny tyhle detaily z toho dělají netradiční, ale perfektně autenticky fungující dílko. A co se týče pravda někdy opravdu extrémního chování postav, tak na to se dá říct jen jediné Eto Rosija! A kdo aspoň trochu rozumí tý pověstný mentalitě Rusů, tak to pochopí a já jsem vděčnej za každej spektákl v tomhle žánru co dokáže přijít z novým přístupem a jenom nekopíruje tu patetickou šablonu ala Emerich v jejímž duchu se dnes točí většina filmů tohoto kdysi slavného dnes už pomalu umírajícího žánru. Každopádně kromě těchto faktorů co jsem zmínil i po technické stránce šlape všechno jako hodinky hudba je svižná a povedená a věřím tomu, že dojít k podobné situaci v reálu například v ČR, tak by to probíhalo asi zhruba tak jak je tu popsáno. Takže resumé? Zkrátit film tak o 20 minut a udělat o něco lepší konec neváhal bych klidně napálit i plnej počet. Každopádně jestli jsem dosud nerad jezdil metrem, tak teď už mě do něj, ale lautr nikdo nedostane! 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Katastrofický thriller ruské produkce, odehrávající se v prostředí zatopeného metra. Snímek má více jak dvě hodiny a trpí veškerými příznaky jiných katastrofických filmů, které jsou k vidění. Rozjezd dobrý, (zatopení metra je slušně zpracované a efektně natočené) ale po hodině filmu, jakoby stál příběh na místě a ploché charaktery (jediná výjimka manžel vs. milenec) výsledný -průměrný- dojem pouze utvrzují. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama