Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (223)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdyby jsi chodil do práce střízlivej, nemlel bys tu něco o vodě........... Ruští tvůrci se s tím nepářou. Proč do metra nenahnat rovnou několik stovek lidí, kteří dokáží udělat perfektní paniku. Davové scény jsou povedené, hudba trochu monotonní, křik, pláč, zmatek a krev. Dramatická stránka je perfektní a krásné jsou jak zpomalené tak i ty zrychlené záběry. CITÁT - Nenastupujte, vlak jede do depa......... Je vám divné, proč je v metru takový nával. Pak věřte, že Moskva měla v roce 2010 11,5 milionu obyvatel. Celé Čechy v jednom městě. Film má něco přes dvě hodiny, ale ani jednou jsem se nenudil. CITÁT - Budu mít alergii na metro. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčná za absenci vědce, který to všechno prorokoval, poté došlo na jeho slova, což mu vlilo do žil takového elánu, že všechny zachránil. Konstatuji, že množství nepravděpodobných šťastných náhod odpovídá americkému standardu. Ale závěrečný happy end neprobíhá za mohutného potlesku náhodných kolemjdoucích. A dokonce skupinka prchající před vodou nevystoupí z kanalizace v suchých a nažehlených šatech s thymolinovým úsměvem na rtech. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

zdá se, že se i rusáci shlídli v západních katastrofických filmech a chtěli si natočit nějaký vlastní. Metro mají staré vyžité, tak proč by se nemohlo něco stát tam, že? Nejedná se o nic objevného a schéma je standardní, kde už od začátku víte, kdo přežije a kdo si to nezaslouží. Možná je více daný důraz na lidský pohled než je to zvykem v Americe, kde si spíš hrají na hrdiny. Efektově je to taky na slušné úrovni a nezaostávají za „vyspělejším“ západem. Je to na pomezí 2 a 3 hvězdiček, ale dám raději silnější dvě hvězdy za zbytečně natahovanou stopáž a nemám důvod se k němu zase vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl ten ovládací panel, který křtil snad ještě soudruh J.V. Stalin, tak jsem se divil, že jim tam to metro vůbec ještě jezdí. Každopádně když se vyvalila voda, nechal jsem panel panelem a užíval si souboj stařičké mašiny s nezkrotným živlem. A že ta bouračka stála za to. Následná cesta skupinky přeživších pasažéru se mi líbila taky a to včetně minipříběhu dvou cestujících. Rusům se to tentokrát povedlo a i přes všechny mouchy to vidim na 80%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film o tom, jak do Moskevského metra natekla voda. Spoustu vody. A lidi začínali utíkat z tunelu na už tak přeplněnou zastávku, někteří štěstí měli, někteří ne. A v metru zbylo několik dementů - holčička (nejlepší scéna byla, když tam všude byla voda, všichni byli v nebezpečí a ona se s klidem zeptala: Tati, to dnes nepůjdu do školy?), její dva otci (nejsou to gayové, ale její maminka jede vztah se dvěma chlapi najednou), mladý pár (průvodce a astmatička - ruský Romeo a Julie, nejlepší scéna: Všude je spousta vody a jí spadne inhalátor do zatopeného tunelu, mladík tam samozřejmě doplave a když ho už najde tak uvidí mrtvolu, lekne se a upustí inhalátor... Tím to ale nekončí, pak ho asi 10 minut hledá ve vodě (aniž by se nadechl) a pak vyplave ven a zachrání tak tu astmatičku), tlustý řidič (SPOILER který umřel v pravý čas, protože těma dírama, kterými tam chodili, by se on neprotáhl KONEC SPOILERU), nějaká žena (která sem tam plácla nějakou hlášku a oživila to) a čivava, SPOILER která přežila asi tisíc zatopení, zaplavení a pro ni jistých smrtí... KONEC SPOILERU. Co se mi na tomhle filmu líbí je to, že zde přežijí i vedlejší postavy. Ale těch nelogičností, těch stupidních momentů... A ten konec, ty vole... Víc než 2* si to nezaslouží... ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)

Reklama

Reklama