Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

A šiel by som ešte nižšie, pretože status debutu nie je alibi pre Krokidasovu zdržanlivosť, odfláknutú výstavbu príbehu a žalostne úzky záber filmu. Snaha o skríženie "new queer cinema" s thrillerovou konštrukciou (Allen de facto preniká do formujúcej sa anarchistickej organizácie, ktorá sa pohybuje na hrane zákona a jej smerovanie vedie k vlámaniu, a napokon vražde - udržiavanie v napätí je preto jednou z neoddeliteľných súčastí rozprávania) na báze výseku biografie generácie bítnikov sa cení. Skratkovitá dramatizácia podľa príručkových štandardov síce dodržiava chronologickú nadväznosť, ale pomedzi prsty jej uniká celok. Orezaná perspektíva je pre film symptomatická. Intímne detailné zábery, v ktorých sa rozvíja vzťah medzi Allenom a Lucienom so silným implicitným sexuálnym nábojom, úplne vytláčajú celky a ručná kamera má dominanciu. Krokidas tým len zakrýva neschopnosť práce s mizanscénou, ktorá absolútne mizne; rovnako nedokáže pojať svoje postavy komplexnejšie, vytvoriť plastickejšie a otvorenejšie portréty, ktoré by primárne neťažili len zo sexuálnej orientácie a zmätenosti rozorvaných hrdinov. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam kvôli citlivému vedeniu hercov a ich silným, emočne výdatným a uveriteľným výkonom, predovšetkým hlavnej dvojice Radcliffe-DeHaan, z ktorých minimálne druhý sa zhostil role priam kráľovsky. Napriek tomu mi na jazyku zostáva pachuť nedotiahnutého príbehu (ktorý nehovorí nič nové) a nenaplneného potenciálu. Ak hrdinovia potrebné slová na vyjadrenie nespokojnosti našli, nedozretý Kill Your Darlings sa len naďalej oháňa intelektuálnymi floskulami. 55% ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Fuuu... asi mé nejrozporuplnější hodnocení. Kill Your Darlings je film přemrštělý pseudointelektuálními debatami o literatuře, filosofii a životě. Podobně jakožto bítníci. A miluji je. Jejich literatura je pro mne opravdu vším. Žel zpracování mi připadá mdlé. Už jen z toho důvodu, že nevystihuje charakter hnutí. Snaží se ho modernizovat. Jakože co dělá indie pop a elektro ve filmu o beat generation? To je džez a pivo, život, náklonnost ke všemu, co se hejbá, nespoutanost - to dělá z bítníků bítníky, to je rozděluje od pouhé young adult literatury, protože i přes všechno pseudofilosofické a intelektuální pozlátko má v sobě celá generace nějaké téma, život, inspiraci. Literatura a filmy pro teenagery v sobě nemá ani jedno. Bohužel téma počátku beat generation právě v sobě nic nemá. Je dlouhý, dobře řemeslně zpracovaný, ale prázdný. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je klidná noc, a zatímco se Jack Kerouac válí ožralý kdesi v parku, Ex chlapec s jizvou na čele dává průchod svému "coming outu", který v něm vzbudil objekt jeho touhy, Lucien Carr. Kill Your Darlings přináší obsahově i filmařsky velmi zdařilý pohled do studentského života několika talentovaných mladíků, později známých jako členové "Beatnické generace." Snímek obsahuje vše, co bych od zpracování životů takových osobností očekávala. (Rádoby) intelektuály, nezměrný talent, nevybouřené mládí, objevování vlastních hranic, uměleckou rozervanost, bohémský život a boření pravidel, morálky a společenských konvencí. Obsazení je výborné. Daniel mi do role Allena Ginsberga seděl, stejně jako Dane, který zde rozehrává svůj vlastní, menší koncert. Také Ben Foster je výborný a je zajímavé, že jeho pojetí Williama S. Burroughse je podobné tomu, jaké ve filmu Beat předvedl Kiefer Sutherland. Michael C. Hall je coby David Kammerer asi nejtragičtější postavou. Jeho posedlost Lucienem ho dohnala až na okraj. Výborná hudební stránka je pak už třešničkou na dortu. Já jsem spokojena a opět nechápu zdejší hodnocení, myslím, že by si snímek zasloužil alespoň o trochu více. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Bulvarizující a tématicky nesevřené, na druhou stranu často s výbornou atmosférou a občas velmi křehkým pojetím. Rozkouskované a odbíhající, ne v dobrém slova smyslu jak je často u beatnických děl zvykem. Krokidas jakoby si neuměl vybrat a tak se snaží filmem obsáhnout spoustu věcí, rozhodně o dost věcí víc, než na kolik mu stopáž stačí. Celkově to působí jako sestřih nějaké vícedílné minisérie, kde se spousta věcí prostě ztratí a neosvětlená motivace postav je dost často spíš kontraproduktivní. Je to o Ginsbergově zasvěcení a počátku jednoho velkého básníka? Je to o tom tajemném muži v pozadí, který ho popostrčil? Je to o neopětované lásce a jejím zoufalství? O vraždě při zrodu beat generation, o všem nebo o ničem? Ve výsledku nic proti ničemu které si mohutně vypomáhá hereckým obsazením. Michael C. Hall skvělej, Radcliffe ve stínu DeHaana, ale každou minutu z těch několika si pro sebe krade Ben Foster s geniálním zachycením Burroughse. Jinak je to takový ten zbytečný film o beatnicích z podobného ranku jako nedávné Na cestě, nenadchne a nijak zvlášť neurazí. A už by to chtělo nějaký solo film o Burroughsovi, nejlépe z dílny Cronenberga nebo Lynche, obsazení klidně ať zůstane na Fosterovi, respektive Mortensenovi. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem velká fanynka filmů natočených podle skutečných událostí nebo životopisných filmů, které jsou vážně dobře natočené a tenhle film se mi moc líbil. Bylo zajímavé vidět Daniela Radcliffea v jiné roli než v roli Harryho Pottera, ale zvládl to zcela perfektně, navíc mě až překvapilo, že hraje homosexuála a že je ve filmu tak "odvážný". ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama