Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 389)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Cestování v čase, to jsou paradoxy, trhliny v prostoru, ději i logice. Můžu to setřít s tím, že z pozice následovníka původní trilogie to své starší brášky neuctivě kope do koulí, ale dělá to s uvědomělou razancí, kterou posledně vrátil sérii Matthew Vaughn a Bryan Singer tak z ulehčené pozice duchovního otce překopává univerzum způsobem, za který jsme ho zbožňovali o dekádu zpátky, kdy nechává machry s überschopnostmi spíše povídat, než-li tasit šavle ze zápěstí. Má oporu v hercích, kdy Jackman hláškuje, Fassbender zarputile kouká a McAvoy si jen zapomněl oholit sviňákovy fousy, ale fungují s naprostou samozřejmostí a proměňují komplikovaný scénář v jednu blockbusterovou radost, která se násobí v každé další akční scéně (byť ta jedna, ta se jen tak nepřekoná). A tak k tomu mám vlastně jedinou zásadní výtku: chtěl jsem víc staré party, ale (r)evoluci nezastavíš. 4 a ½. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na Singerův návrat ke ztraceným dětem se těšil snad celý filmový svět a onomu pocitu, kdy se na plátně prolnou vesmíry První třídy a klasických dobrodružství, se co se týče mrazení v zádech může rovnat jen máloco. Netřeba zastírat, že tohle sousto bylo opravdu obří a díky účasti prakticky všech přeživších mutantů se Budoucí minulost rozrostla na událost vpravdě epickou. Proto je stopáž sahající jen něco málo přes dvě hodiny pro tak osudovou kombinaci vlastně zoufale málo. Důležitých okamžiků, srdcervoucích proslovů i momentů, které v celé sáze budou mít skálopevné místo, je tu hromada, ale právě kvůli tomu, co všechno se musí stát, není místo na pořádný oddech. Chce to buď další projekce nebo pokud možno rozvláčnější režisérskou verzi, která by měla reálnou šanci stát se nejlepší mutantní podívanou. Takhle zatím za váhavých 90%, u kterých mě mrzí hlavně to, že mladý Magneto má poněkud rozporuplnou roli a zlomy v chování (nikoli neodpovídající jeho charakteru například v X-Men 2) a že doteď nevím, zda byl vůbec Trask záporákem. Oproti tomu důraz na vývoj Mystique příjemně překvapí, stejně jako fakt, že životní dno Charlese Xaviera působí dokonale přirozeně. A důvod, proč to nakonec stejně musí být za pět hvězd? Konec. Pro člověka, který většinu dílů viděl několikrát a první X-Men dodnes uctívá jako jednu z nejlepších komiksáren všech dob, je pocit (polo)uzavření jedné kapitoly něčím tak dojemným, že bych odpustil mnohem víc než jen pár nedořečeností. ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.2/10] | me: Výborne spojenie aktuálneho Jackmana s novými tvárami mladých X-menov (Fassbender, McAvoy), ktoré funguje ako sa patrí. Film ma tempo, prináša opať niečo nové, čo sme v X-menoch predtým ešte nevideli a Jackman je opäť o čosi väčší :) Jeden by povedal, že to už ani nebude možne, no ten chlap ma neprestáva prekvapovať. I probably shouldn't be asking this sort of thing... but in the future, do I make it? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, je to super, to kazdej cekal, ale stejne mam dojem, ze to mohla bejt jeste vetsi jizda. Po spickovym uvodu, kterej ale trochu vypada jak budoucnost z Terminatora s robotama z Thora, se totiz dej presune do minulosti, coz by rozhodne nevadilo, problem je, ze to zacne bejt tak trochu moc ukecany. Jasne, furt se neco deje, kdyz dojde na akci, tak je skvela, ale proste to mohlo bejt akcnejsi. Navic Wolverine, kterej tu je v podstate za hlavni postavu, nedostane moc prostoru a co si budem povidat, ty jeho kosteny drapy jsou o nicem. Co se tyce samotnyho pribehu, aby se nam tu potkala mlada a stara sestava, tak to asi jinak neslo, ale moc se nad tim cestovani v case nebo dalsima vecma nesmi premyslet, obcas to zacne pusobit skoro az usmevne. Nastesti nechybi spousta hlasek a narazek, ktery to trochu odlehci. Jinak neni moc co dodat, herci jsou skvely, triky taky, hudba taky, takze za me spokojenost, ale doufam, ze priste to Singer rozjede jeste o fous vic. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Wolverinův Life on Mars. V kontextu série obdivuhodný vypravěčský počin, kterému se částečným přepsáním historie několika fikčních světů daří sesíťovat předchozí Singerovy filmy s První třídou i s Wolverinovými spin-offy (tvůrci dokázali vytvořit film, který paralelně otevírá i zavírá původní trilogii). Jako samostatný film pro nově přistoupivší hodně problematický počin, který se nezdržuje uváděním postav, natož vysvětlováním jejich vztahů a motivací. Přesnější časové lokalizování příběhu a z toho plynoucí intelektuální slast umožňují nápovědy ve formě narážek, které jsou stejně jako ve Star Treku: Do temnoty určeny předně zasvěceným. Ani vyprávění není dynamizováno předně akčními scénami, nýbrž vztahy mezi postavami a jejich (ne)ochotou připojit se k určité skupině (z outsiderů se stávají týmoví hráči a opačně). Vztahy přitom neexistují pouze na horizontální rovině, ale ve dvou různých časových rovinách. V každé z nich přitom platí jiná spojenectví, což nás nutí neustále vyhodnocovat, k čemu všemu mezi minulostí a budoucností došlo a co by se mohlo změnit na základě právě probíhajícího dění. Přehlednosti komunikace mezi minulostí a budoucností napomáhá distribuce informací omezeným počtem významnějších postav, z nichž každá na sebe váže mírně odlišný styl a tón vyprávění (zatímco vedlejší postavy jako Kitty slouží pouze coby jednorozměrné narativní nástroje). Nejvýraznější je tohle mutování u kapitoly patřící Quicksilverovy, ale dobře zřetelná je také různá míra tragičnosti, s jakou situaci nahlíží na jedné straně Wolverine a Beast, na druhé Magneto a Xavier. Sázka na postavy při obdobném množství charakterů vyjevuje svá úskalí, když má dojít na lámání chleba. Neboť na psychologizování nezbývá čas, rozhodující okamžiky jsou zhuštěny do emocionálně vyhrocených proslovů, které bych čekal spíše od Kapitána Ameriky (s kterým Budoucí minulost spojuje sedmdesátkové podezření, že svět ve skutečnosti neřídí ti správní lidé). Akční scény, které ne vždy přispívají k rozvíjení zápletky, pak zase působí nuceně, jako obrazový balast a snaha splnit kvótu spektakulárních scén nezbytných pro to, aby mohl být film označen za blockbuster. K Budoucí minulosti se nebudu vracet se stejnou chutí jako k První třídě, která mne baví bondovskou stylizací a promyšleným představováním nových postav, ale minimálně kvůli pochopení a docenění jejího významu pro ostatní X-Men filmy považuji další zhlédnutí za nezbytné, což je vlastně to nejlepší, co si nějaký komerční film může přát. 80% ()

Galerie (270)

Zajímavosti (78)

  • V severoamerických kinech film utržil 233,9 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 746 milionů. (NIRO)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama