Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (871)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jako pilot k seriálu (kterým se tenhle film s odstupem let vlastně stal) je to skvělé a bez chyb. Na scéně se postupně objeví hodně ikonických postav, z nichž každá dostane odpovídající prostor, a celé mutantí společenství Singer dobře vykresluje tím, že nejlepší komiksovou postavu historie ostatní aktéři vedou v průběhu filmu za ruku a neustále mu vše vysvětlují. Scénář je inteligentní a tasí nejen nevyhnutelnou problematiku soužití mutantů s obyčejnými lidmi, ale především přesvědčivého a logicky motivovaného záporáka Magneta, jehož potenciál dalece přesahuje jediný celovečerák. Možná je jenom škoda, že film uteče tak šíleně rychle, že ani nestihne zanechat cucfleka na našich zážitkových závitech, a místo nějaké stylové eye candy akce si zapamatujeme výlučně frajera Wolverina, jak drápem fakuje své kolegy, a přitažlivou Halle Berry, k níž se to slovíčko mutant hodí asi jako k mrtvému prášky na spaní. Rozhodně ale revoluční počin, na který se lze dívat pořád dokola a který svým úspěchem odstartoval velkou senzaci... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jsem obrovský fanoušek komiksů a komiksových filmů a vůbec nechápu, jak jsem se mohl X-menům 12 let vyhýbat. Ten film je skvělý. Bryan Singer nastartoval nadvládu komiksových filmů, nebýt jej, možná by tak velký zájem nebyl. Ačkoli se jedná o komiks, míra uvěřitelnosti je na vysoké úrovni. O tom svědčí i výměna Wolverinova typického žlutého elastického obleku za průměrný černý. A vůbec, angažmá Hugha Jackmana byla tou nejlepší volbou, co kdy Foxové udělali. Jiného Wolverina si prostě nedokážu představit. Jinak je to klasický origin, chvíli trvá než se všechno rozjede, a na dnešní poměry tam moc akce není. To však nevadí, vy si budete užívat seznámení se všemi mutanty a v hlavě vám uvíznou především nezapomenutelní Magneto s Profesorem Xavierem, které hrají Patrick Stewart a Ian McKellen . Škoda jen nemožného propojení do budoucna s Marvel univerzem ...95% ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečné komixové sci-fi, které funguje nejen jako triková a akční zálěžitost, ale též na rovině postav a příběhu. Gambit profesora Xaviera (Patrick Stewart) a Magneta (Ian McKellen) je vskutku elektrizující a rozhodně se nejedná o tradiční souboj dobra se zlem v čisté formě. Napětí do jinak trochu obnošené zápletky dodává právě zážitky z koncentračního tábora poznamenaný Magneto, z jehož pohledu vyhlíží konflikt mutantů a lidí jako možné opakování událostí druhé světové války. Samozřejmě se nehrabe příliš do hloubky, zůstává, jak už to v Hollywoodu chodí, pouze u názvuků etiky, ale víc by ani X-meni nesnesli. Zejména díky výtečným hercům a slušným trikům patří tenhle snímek k nejlepším komixovým adaptacím, které kdy byly k vidění. A to už vůbec nemluvím o otevřeném potenciálu pro další díly... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Díky Wolverinovi, protivníkům formátu Gandalfa a kapitána Picarda (a samozřejmě také velkým shakespearovským osobnostem) a děsivě povědomému osudu těch, kdož mají tu drzost se v tomhle světě něčím lišit, jednička X-Men mírně vybočuje z popcornožroutské a mozek vypínající tradice komiksových adaptací. Tvůrci českého dabingu by si zdaleka nejen za tento film zasloužili ukřižovat Wolverinovými drápy. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

V niektorých momentoch až okato kričalo do očí, že námetom boli komiksové zošity. Pastva pre oči pre každého milovníka sci-fi. Aj napriek násilnostiam film ako celok pôsobil nenásilne, verím že i vďaka skvelým výkonom Iana McKellena, stelesňujúceho zlo na jednej strane a Patricka Stewarta, ktorý je vodcom klaďasov. Avšak ešte o polovicu ich prevýšil famózny Hugh Jackman v úlohe Logana - Rosomáka. Neviem však, či bolo práve najšťastnejším riešením v českom dabingu používať preklady typu : Rosomák, Šavlozubý a hlavne Bouře. Ešteže Mystique nepreložili ako Mystická ... ))) 4 * ()

Galerie (130)

Zajímavosti (97)

  • Ve scéně, kdy senátor Kelly (Bruce Davison) vychází z vody, je možné všimnout si tvůrce původních komiksů Stana Leeho, stojícího u stánku s hot dogy. V tomto filmu tomu bylo poprvé, co se „otec“ komiksů v malé roličce objevil, později se z toho stala tradice. (karlik4801)
  • Halle Berry (Storm) má v tomto filmu (v souladu s komiksem) africký přízvuk. V pokračováních jej ale už nepoužila. (fannah)
  • Scénář měl několik variací, které se od sebe zásadně lišily. Varianta z roku 1994 počítala v řadách X-Men s původní pětkou z roku 1963 (Angel, Beast, Marvel Girl, Iceman, Cyclops), ke kterým měl hned na začátku být jako čerstvý rekrut přiveden Wolverine. Pozdější návrhy byly co do počtu postav podstatně odvážnější (měl se objevit i Nightcrawler), zatímco Magneto - a záporáci obecně - neměli v ději vůbec žádné místo. (Dino07)

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama