Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

sud 

všechny recenze uživatele

Kdo umí, ten umí - tak nejlíp bych asi shrnul práci režiséra Nikolaje Lebeděva. Dokázal totiž, že já, nikterak velký fanda ledního hokeje a už vůbec ne Rusáků, jsem po dvě hodiny seděl v křesle jako přikovaný a klukům v bílém s pracovním náčiním na dresech držel palce na všech končetinách, aby těm arogantním opičákům s javorovým listem na pupku pořádně nakopali zadní části těla. Ať už je to oproti realitě jakkoli přikrášlené (i kdyby, tak sportovní nacionalismus je mi vždycky milejší, než politický), pro tyhle pocity se také točí filmy. Smekám před výborným Danilou Kozlovským i před Olegem Meňšikovem, který tím "otcem sovětského hokeje" prostě je! A co my? Natočíme něco o Naganu? 95%. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Toto nebol zázrak na ľade, toto bola drina na ľade ! Príbeh ukazuje životnú cestu dvoch veľkých osobností sovietskeho hokeja či hráča Charlamova alebo trénera Tarasova. Páčilo sa mi, že veľkú časť deja venovali samotnému hokeju. Možno by veľa ľudí na trénera Tarasova nadávalo, lenže úspech a celosvetové uznanie sa dá dosiahnuť len tvrdým tréningom. No i tak ho hráči mali radi cez to všetko. Až mi ho bolo ľúto keď nemohol ísť zo svojím týmom vyzvať obávanú a favorizovanú Kanadu. Pri každom góle do siete Kanady som tak zvrieskol, že som asi pobudil už inak spiaci panelák ... ešte raz bravo a ďakujem za krásny filmový i hokejový zážitok ... ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že ze spojení životopisného filmu v ruském kabátku může vzniknout takový brilantní film, ve své kategorii bezchybný epos. Rusové se opravdu vytáhli a vytasili se s něčím tak nečekaným, až mi to vyrazilo dech. Je vidět, jak filmu Rusové dali vše, protože chtěli skvělý finální produkt, na který by si nikdo nemohl stěžovat. Chci začít asi herci, kteří zde nefungují jen jako panáci s jedním výrazem, ale dokonce zde i hrají, a to vůbec ne zle. Danila Kozlovskij je nesmírně sympatický herec, v roli Charlamova zazářil. Ve vedlejších rolích bych chtěl pochválit Olega Menšikova v roli neústupného úspěšného trenéra Tarasova, který na své hráče aplikoval opravdu neortodoxní metody. Když se přesunu k filmové atmosféře, tak tam se nedá nic vytknout. Bylo zajímavé sledovat taktéž politický vliv, který samozřejmě dost ovlivňoval dění v sovětském hokejovém průmyslu. Leckomu může přijít snaha zobrazit Kanaďany jen ve špatném světle dost přehnaná, ale dá se očekávat, že je Rusové ve filmovém štábu nebudou vykreslovat kladně, ale trochu je přibarví. Film je nesmírně poutavý, zajímavý a barevný filtr tomu dodává nesmírnou autentičnost . Musím ještě zmínit, že sekvence na ledě totálně odrovnaly svého filmového konkurenta ze západu s názvem Hokejový zázrak. Nemůžu jinak, než že dávám 91 % ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě jsem fandil sborné. Zjednodušený scénář se dá omluvit legendickým zpracováním, ale v závěru film působí (asi nechtěně) trochu jako parodie (sledování utkání s Kanaďany v nemocnici, ve vězení, maskérská práce u herců, kteří představují kanadské hokejisty...). Motivace přečíst si nějaký životopis o Charlamovovi. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

No. Jsem trošku jiná generace. Tahle největší sláva před robotem Tichonovem mě zaplaťbrežněv minula. Asi o rok. Nevrmájnd. Charlamov jako skorodizident,,,,Treťjak, Peťjak, Deseťjak, Mikulov, Vikulov, Břeclav. A ti nejlepší. Animáma, Anitáta a Anisin...Čelní střet molodců s partou lidožravých kanaďanů je jeden z nejvtipnějších momentů ve filmu vůbec.... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (22)

  • Charlamov měl 27. srpna 1981 autonehodu, na jejíž následky zemřel ve věku 33 let. (Luky-7)
  • Charlamovův věrný druh, obránce Guskov (Alexandr Lobanov), hrající s číslem 2, v této podobě neexistoval. Nejspíš je jeho předlohou Aleksandr Gusev - ten měl ale několik let po Sérii století vážné rozpory s představiteli hokejového svazu a byl z reprezentace vyloučen. (Robbi)
  • Film sa nevenuje celej kariére Charlamova, v skutočnosti sú jeho úspechy za jeho krátky život výnimočné. Je 11 násobný majster Sovietskeho zväzu, 8 násobný majster sveta, 2 krát strieborný, 1 krát bronzový, 2 násobný olympijský víťaz, 1 krát strieborný, víťaz NHL Challenge Cupu 1979, 2 násobný najužitočnejší hráč sovietskej ligy, dlhoročný člen All Stars Sovietskeho zväzu, najlepší útočník MS 1976, 4 násobný člen All Stras IIHF a v roku 2005 bol posmrtne uvedený do hokejovej siene slávy. Za svoju kariéru v CSKA od sezóny 1967-68 do sezóny 1980-81 hral v 438 zápasoch, kde strelil 293 gólov, zaznamenal 214 asistencií a spolu tak nazbieral 507 bodov. (Marek1991)

Reklama

Reklama