Reklama

Reklama

Osudový kruh

  • Česko Červený kruh (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři muži vede osudový kruh přímo do náruče smrti. Corey (Alain Delon) se po propuštění z vězení vrací za svou dívkou, která ale mezitím dala přednost jeho parťákovi. Náhoda ho svede dohromady s prchajícím zločincem Vogelem a bývalým policistou Jansenem. Společně vyloupí klenotnictví. Snadný úspěch je povzbudí, a proto začnou vyhlížet další objekt... (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (142)

topi 

všechny recenze uživatele

Osudový kruh spojí trojici lidí, jenž se neznají do smyčky, ze které není úniku. Obsazení je špičkové, tady není co vytknout, Delon, Volonté, Montand, Périer a v netradiční vážné roli Bourvil (zde jeho poslední filmová role). Mám rád na režisérovi Melvillovi jeho precizní práci s natáčením loupeží. V tomto případě loupeže klenotů, která je natočena tak, že jsem ani nedýchal. Co jsem ale úplně koukal, to bylo delirium "střelce" Jansena (Yves Montand), kdy mu ze skříně začali vylézat různí ještěři, krabi, pavouci, krysy a vše se na něj valilo a plazilo po posteli, kde se Jensen klepal hrůzou a strachy. Podobně bych si představoval delirium tremens o kterém měl proslov Vlastík Burian v kultovním filmu u Pokladny stál :). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Detektivka o krádeži klenotů. Něco hledání parťáků, něco přípravy a akce a nakonec akce samotná. Povahový profil policejního komisaře řádně rozebraný. Mnoho nedořečených věcí. Celkově ale bezdůvodně pomalé, postrádající zásadnější pointu. Možná mi něco uniklo, bo jsem dvakrát usnul a musel přetáčet zpět. 65% ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Perfektně propracovaná kriminálka, ve které právě propuštěný vězeň Corey (Alain Delon), uprchlý zločinec Vogel a bývalý policista dají dohromady, aby vyloupili klenotnictví. Atmosféra začne houstnout s tvrdým nátlakem a mazaně chystanými pastmi policejního komisaře Francoise Matteie (Bourvil) na všechny, na které by se lupiči mohli obrátit. Jedna past sklapne, což odstartuje řetězovou reakci s drtivým a krvavým koncem. Výborně zpracované, jen stopáž by mohla být o trochu kratší. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Místo komentáře, snad prominete, (nebo klidně ne) protentokrát dvě otázky. Ostatně, už to zde několikrát (za všechny: dobytek, DaViD´82 (za „dobytkem“ je úmyslně čárka :-) zaznělo. Střihač dostal dovolenou nebo na něj nezůstaly money? Druhou otázkou bych dal za pravdu Enšpíglovi resp. první větě jeho komentáře. Souhlas, šok to byl opravdu pořádný. Řekne(te) mi někdo, kdo dostal ten šílený nápad, obsadit věčného dobráka od kosti, smolaře resp. ňoumu Bourvila do role nekompromisního komisaře Mattei(ho) ?! Korunu tomu všemu navíc nasadil dabing J. Brudera. Nevěděl jsem, jestli se smát, brečet nebo se porvat. Naštěstí? nebyl „nikdo vhodný po ruce“ a tak jsem alespoň pro sebe „objevil“ kouzlo noční Stromovky a při (hodně) dlouhém výběhu to ze sebe následně setřepal. Příště však zkusím (možná) radši jednoho panáka. Zabírá to (prý) podobně a nebolí od toho (druhý den) tak nohy. P.S. Tohle není osudový kruh, to je osudový omyl a chtělo to Venturu, souhlas, vymlouvat to nikomu nebudu :-) To Armáda stínů je (Melville) jiné kafe..... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Proti Delonovi síce nič nemám, ale jeho filmografia sa nikdy neocitla v mojom diváckom hľadáčiku a preto som sa na film zameral kvôli spoznaniu práce uznávaného režiséra a pre nečakanú chválu na toto dielo jednak od tunajších popredných užívateľov, no tiež od mojich obľúbencov. V neposlednom rade mi projekcia nerobila žiaden problém, keďže mám zhodou okolností ,,Osudový kruh" k dispozícii na originálnom DVD. V niektorých momentoch, najmä v prvej polovici mi dianie na plátne pripomínalo ,,Táto krajina nie je pre starých" a vedel by som si predstaviť prípadný remake práve pod taktovkou súrodeneckého režisérskeho dua - inde, vo vrcholnej scéne celého filmu - krádeži šperkov - som bol pozitívne ohúrený silou vplyvu Dassinovej ,,Bitky medzi mužmi", kedy je toto úchvatné mlčanie jednoznačne úmyselne narušené Montandovým vyrieknutím: ,,Otvorte.". Priamo z režisérskeho prístupu musím oceniť celkovú chladnosť a odmeranosť rozprávania - vizuálnu striedmosť pracujúcu prevažne s modrými a šedými farebnými odtieňmi, minimalistickú čisto atmosférickú hudobnú zložku, úsporne napísané dialógy (Volonté povie snáď dohromady dvadsať viet) a absenciu výraznejšieho ženského prvku (ženy sú to ozaj iba spomienkou). Zaujímavým je pre mňa rozkol panujúci tu ohľadom obsadenia postavy policajného inšpektora, ktorého neortodoxne stvárňuje predstaviteľ ,,prostých dobrákov" Bourvil. Jednoznačne nesúhlasím s názormi napr. Enšpígla alebo gudaulina vidiaceho v ňom nekompromisného tvrdého policajta, zvlášť, keď svoju neschopnosť prísť páchateľom na stopu dokazuje najatím si donášača. Bourvil je absolútne chybne obsadený a na jeho pozícii sa - ako už bolo napísané - mal ocitnúť Lino Ventura, prípadne pri úprave obsadenia napr. Montand. Práve táto skutočnosť ma prinútila aby som pred dabingom uprednostnil pôvodné znenie, ktoré bolo aj z dôvodu, že Bourvil hovorí zo všetkých postáv najviac, prijateľnejšou voľbou. (858. hodnotenie, 97. komentár k filmu) ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Poslední film herce Bourvila. (TheMaker)
  • Natáčelo se v Paříži a Marseille. (M.B)
  • Melville odkazuje na Dassinov film Rififi (1955) scénou lúpeže. Obe sa totiž odohrávajú na rovnakom mieste, v klenotníctve na námestí Vendôme. (Biopler)

Související novinky

Orlando a Yun-Fat opět parťáci?

Orlando a Yun-Fat opět parťáci?

20.04.2008

Remake klasické francouzské gangsterky Červený kruh z roku 1970 měl původně režírovat John Woo. Ten má ale momentálně spoustu práce s dokončováním historického megafilmu Red Cliff, který byl tak… (více)

Reklama

Reklama