Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (122)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Chatrná bárka, pár nalitej rybářů a tragédie o jaké se na Islandu dodnes vypráví je na světě. Do hollywoodský katastrofy to má naštěstí tak daleko, jak daleko musel tuleňovitý rybář Gulli uplavat v ledové vodě. Pro mě jsou tyhle neužvaněná dráma naprostou lahůdkou, parádní příroda ve své nejkrutější podobě proti neuvěřitelné vůli hlavního hrdiny přežít. 80% ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...ponuro, studeno, tmavo... už vím, proč mají na Islandu největší spotřebu zábavné pyrotechniky na světě... posvítí, zahřejí... ne, nic proti filmu samotnému... jen je pro mou náturu hodně... Islandský... a to Island patří mezi mé skutečně oblíbené země... mají skřítky, první ženu prezidentku, stavby, které se budují s ohledem na přírodní chrámy... prostě slušná země... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Baltasar Kormákur je s přírodou neodmyslitelně spjatý. Na takřka každý jeho film má příroda nějaký vliv a nejinak to je i v případě tohoto filmu. Hluboko je o krásné, byť nesmírně drsné, islandské přírodě a vypráví příběh, který se opravdu stal, leč mu dosud nikdo nedokáže uvěřit. Příběh člověka, kterého perfektně hraje Ólafur Darri Ólafsson, a který přežil vlastní smrt. Místy je to hodně temné, nic není vidět a koukáte spíš do černoty, než abyste něco viděli. Navíc hlavní postava si hodně povídá s racky, a kdekdo by si mohl říct, že je to bláznovství a zfušovaná zfilmařina. Jelikož už ale za ty léta vím, že Islanďané mají lásku k přírodě silně zakořeněnou (až na ty sežraný papuchálky), tak pro to mám pochopení a musím říct, že mi všechno totálně sedlo. Člověk je tvor nepředvidatelný, za jakýchkoliv okolností. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Byla jsem naprosto uchvácená drsnou přírodou, která kdyby ve filmu nebyla, mohli to tvůrci zabalit. Spolu ale s životem rybářů kdesi na islandském ostrově je z této filmové lahůdky vytvořen příběh, který sice svou silou nepředčí americké dramaťáky, ale každopádně má co nabídnout. Pocit, který vám film nabídne, je k nezplacení. Aneb, co byste udělali, kdybyste měli jeden den života navíc. Přemítání o téhle skutečnosti totiž vystačí na celý snímek. No a vůle žít, kterou hlavní hrdina má, stojí za opěvování. Povedené, klidné a naturalistické. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Ano, toto opravdu není film pro diváky odchovaných na "dokonalých búrkách" ...díky bohu! Měl jsem v plánu psát dlouhý oslavný komentář, ale pak jsem si vzpomněl na hlavního hrdinu a řeknu jen, že do hloubky tohoto filmu těžko dokáže proniknout ten, kdo si aspoň občas nepopovídá s racky a kdo má problém s faktem, že žít znamená hlavně věřit. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Baltasar Kormákur přednostně pustil film pozůstalým po obětech lodní katastrofy. Všichni bez výjimky mu byli velice vděční. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur film zároveň produkoval. (chelseaman22)
  • Film je inspirován skutečnou událostí. Jediný přeživší Guli spolupracoval s režisérem Baltasarem Kormákurem, avšak zhlédnutí filmu rezolutně odmítl. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama